Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholvrij bier | Bieren tot 0,1% alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier, oftewel maltbier mag in Nederland tot 0,1% alcohol bevatten. Er bestaan echter ook alcoholvrije bieren uit het buitenland die deze grens overschrijden.

Alcoholvrij Bier
Dommelsch 0.0% flesje
La Trappe Nillis alcoholvrije trappist

Alcoholvrij bier, oftewel maltbier, mag tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlandse bieren. Er is echter ook 'alcoholvrij' bier uit het buitenland op de Nederlandse markt dat deze grens overschrijdt. Denk bijvoorbeeld aan Jever Fun (0,3% alcohol). Als merken 0.0 op hun etiket vermelden, dan zit er ook daadwerkelijk géén alcohol in!

- Dit is het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier

In Nederland zijn we streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden. Zij mogen dus bier met een alcoholpercentage hoger dan 0,1% verkopen als alcoholvrij bier in Nederland. In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren de drempelwaarde op 1,2% alcohol. Lees voor meer informatie over deze regelgeving met betrekking tot alcohol in bier dit blog over alcohol in alcoholvrij bier.

Het brouwen en vergisten is erop gericht zo min mogelijk alcohol te laten ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om pils, maar soms ook om andere biersoorten (bovengisting, op kamertemperatuur).

Alcoholvrij speciaalbier

Bavaria introduceerde in 2010 het eerste alcoholvrije witbier. In 2011 werd Bavaria 0.0% Rosé geïntroduceerd. De laatste jaren is de populariteit van alcoholvrij bier toegenomen in Nederland. Begin 2023 zijn er meer dan 30 Nederlandse alcoholvrije bieren op de markt en ook meer dan 30 alcoholarme (speciaal)bieren uit Nederland.

Er diverse winkels met alcoholvrij bier in het schap. Natuurlijk supermarkten als AH, Jumbo en Plus, slijters Gall & Gall en Mitra, maar ook speciale webshops als Alcoholvrijbierhuis.nl en Nix&Nix

Consumptie alcoholvrij bier

Onderstaande grafiek (bron: Nederlandse Brouwers) laat zien dat alcoholvrij bier aan een flinke opmars bezig is. De afgelopen jaren is de consumptie van alcoholvrij bier flink gestegen. Van 2022 naar 2023 stagneerde de groei van dit biersegment. Dit werd mede toegeschreven aan een algehele daling van de bierverkoop in 2023. Lees meer over de bierconsumptie in Nederland in 2023

Alcoholvrij bierverkoop in Nederland sinds 2010

In 2023 was 7,0% van al het gedronken bier een alcoholvrij bier in Nederland. Onderstaande data komt van de Nederlandse Brouwers. Lees meer over de Nederlandse biermarkt in 2023.

Biersoort Aantal hectoliters Percentage van totaal
Pils 9.038.291 78,1%
Speciaalbier 1.406.931 12,2%
Alcoholvrij  819.684 7,0%
Biermix 297.623 2,6%
Totaal 11.562.529 100%


Alcoholvrij bier brouwen

Bij het brouwen van alcoholvrij bier zit er een extra stap in het brouwproces. Bij het natuurlijke proces van het brouwen van bier ontstaat er tijdens de vergisting alcohol (en koolzuur). Er zijn een verschillende manieren voor een brouwer om alsnog tot een alcoholvrij bier te komen:

1. Vacuumdestillatie: de brouwer brouwt het basisbier met alcohol en gaat vervolgens de alcohol onttrekken uit het bier door middel van vacuümdestillatie. Bij het onttrekken van de alcohol verliest het bier ook aroma, maar dit wordt in een latere stap weer toegevoegd.

2. Alternatief gist: De brouwer maakt gebruik van een bijzonder soort gist. Deze gistcellen werken op dezelfde manier, maar gaan pas bij een bepaalde temperatuur ook alcohol aanmaken. Op het moment dat dit gebeurt zet de brouwer het proces stil en heb je een alcoholvrij bier gebrouwen. 

3. Omgekeerde osmose: de brouwer kan gebruikmaken van een membraan om de alcohol uit het bier te filteren. Dit is een zeer kostbaar en langdurig proces, waardoor deze manier minder vaak wordt gebruikt. Een ander nadeel van deze techniek is dat er ook veel smaakstoffen door het membraan worden tegengehouden.

Alcoholvrij bier tijdens Dry January

Een maand zonder alcohol was in het verleden echt afzien, aangezien je helemaal geen bier kon drinken. Tegenwoordig zijn er gelukkig een heleboel alcoholvrije bieren die je kunt proberen tijdens Dry January. Wellicht niet te vergelijken met het echte werk, maar je kunt toch een biertje blijven drinken.

Cookie instellingen