Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Gheest

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Gheest

Bierbrouwerij De Gheest was een bierbrouwerij uit Aalst (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Brouwerij en jeneverstokerij

De brouwerij en jeneverstokerij van de familie Jean-Baptiste De Gheest - Van de Meersche werd onder de naam De Lelie in 1816 in Aalst opgericht. De brouwerij was gelegen in het Kalfstraatje en haar kantoren aan het Keizerlijk Plein 47.

De brouwerij ging al snel met haar tijd mee. In de maalderij in Aalst van Petrus De Gheest bij voorbeeld, deed de eerste stoommachine al haar intrede in 1819. De ondernemende brouwers konden hierdoor hun brouwerij mechaniseren. Hun beslag hoefde vanaf dan moment niet meer met de roerstok omgeroerd te worden, maar met een mechanisch aangedreven roerwerk.

Een van de kinderen, Joseph De Gheest (1819-), zou later het bedrijf verder voortzetten. De zoon van Joseph, Rochus De Gheest (1853-1927) en andere nakomelingen gaven de brouwerij naam en faam. Tot voor de eerste wereldoorlog werd de productie beperkt tot bieren met hoge gisting.

Kermisbier

Het materieel bestond uit de roerkuip, de brouwkuip en een lagerkelder. Het 'Oudje' van Rochus De Gheest werd een klassieker. Het werd als seizoenbier in de winter gebrouwen en wat zwaarder gemaakt om beter te bewaren. Als het bier een jaar op vat werd bewaard, werd het een echt kwaliteitsbier, dat bestond in lichte en dubbele versie. Het werd door de herbergiers op flessen getrokken en onderging nog een paar weken langzaam een derde gisting. Tegen juli, met kermis Aalst, werd het geschonken als 'het kermisbier van buitengewone hoedanigheid'.

Zowel hoge als lage gistend bier

Op het einde van de 19e eeuw kende de brouwerij een grote expansie en reeds op 16 juni 1926 werd het familiebedrijf De Lelie omgevormd tot NV Brouwerij de Gheest. Eind van de jaren twintig investeerde de brouwerij in gekoelde tanks. Men produceerde hoge gistingsbieren zoals Dubbel Speciaal en Alst Ale. In 1939 werd dit soort bier opnieuw gelanceerd als Touring. De pils Safir werd eveneens in 1939 gelanceerd. De opmars van dit paradepaardje zou echter pas beginnen na de tweede wereldoorlog. Toen had de brouwerij 100 werknemers in dienst.

Safir


Na 1945 onderging de brouwerij een aanzienlijke uitbreiding door de aankoop van de aangrenzende fabriek Torley die niet meer in bedrijf was. Brouwerij de Gheest stond vanaf de jaren 1960 het best gekend onder de naam Brouwerij Safir, de naam van hun pils (sinds 1938). De pils Safir was het succesverhaal voor de brouwerij in de tijd van de opkomst van de lage gistbieren. Na het verdwijnen van de Tiger (Brouwerij de Blieck) en Bergenbier (Brouwerij Zeeberg) was het de enige Aalsterse pils en carnavalsbier bij uitstek.

Overnemen en overgenomen worden

Safir kende met name een groei door de overname van de Brouwerij Dendria in 1963 en de Brouwerij Concordia in 1983, beiden uit Geraardsbergen. Brouwerij Safir werd de 7de in de ranglijst van de toen nog 125 brouwerijen in België. Maar in 1979 viel Brouwerij de Gheest zelf ten prooi van Artois uit Leuven.

Het totale oppervlakte van het complex bedroeg toen 3ha 20 en er werkte 220 werknemers. Om de groei bij te benen werden op de terreinen nieuwe kelders gebouwd en ook werd er een zeer moderne aftapinrichting geïnstalleerd waarin in twee ploegen werd gewerkt. De omzet van het bier voor het bottelen alleen bedroeg toen 240.000 hectoliter. In 1940 gingen er nog 20 miljoen flesjes Safir de deur uit, in 1980 waren dat er bijna 100 miljoen. De gestadige modernisering bracht de firma zelfs bij de top tien van de Belgische brouwerijen.

Na een samenwerking toch de sluiting

In 1983 werd er een samenwerkingsakkoord gesloten met Chevalier Marin uit Mechelen wat tot de nieuwe benaming NV Dendria leidde. In 1986 wordt Chevalier Marin gesloten en de bierproductie wordt overgebracht naar Aalst. Uiteindelijk wordt in 1988 ook in Aalst de brouwerijactiviteiten gestopt. Vanaf nu wordt Safir gebrouwen in Leuven. Een gedeelte van de installatie gaat naar Brouwerij Biertoren in Kampenhout voor het brouwen van bruine bieren. Typisch voor een Safirke is de zachtheid van het water, bekomen door het toevoegen van kalk en het verwijderen van de natuurlijke zouten uit het brouwwater.

Overnames door Bierbrouwerij De Gheest

Bierbrouwerij De Gheest heeft 1 overname gedaan, namelijk Dendria Brouwerij in 1963.

Cookie instellingen