Bierbrouwerij Boelens is een bierbrouwerij uit Belsele (België) die is opgericht in 1850. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Opgericht in
1850 (175 jaar actief)
Straat
Kerkstraat 7
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+32 (0)3/772 32 00
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Bierbrouwerij Boelens heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Boelens!
Het begin…
De familie Boelens is oorspronkelijk afkomstig uit Lokeren. Ze bestonden uit graanhandelaars, mouters en bierbrouwers en waren eigenaar van een brouwerij in Lokeren. Een tiental kilometer verder in Belsele, bezat familie De Meester Brouwerij de Valk. Net die twee families liggen aan de basis van de huidige Huisbrouwerij Boelens .
Over uit Lokeren
In de periode na 1850 werd in de kerkstraat, waar de brouwerij nog steeds staat, Brouwerij de Meester-Boelens opgericht. De oprichter van deze brouwerij overleed in het jaar 1897 en zijn vrouw, die tot de familie Boelens behoorde, had geen opvolger. Daarom vroeg ze aan haar broer in Lokeren of één van zijn zonen de brouwerij in Belsele niet zou willen komen runnen. Op dat moment was Henri Boelens net opgeleid als brouwer en besloot te verhuizen naar Belsele om daar de zaak van zijn tante voort te zetten. Op een familiefeestje leerde Henri Boelens zijn toekomstige vrouw Maria de Meester kennen, een nichtje van de overleden brouwer De Meester, dat uitmondde in een huwelijk. De naam van de brouwerij werd beouden, echter met een lichte wijziging. In 1897 nam Henri Boelens de brouwerij officieel over onder de naam Brouwerij Boelens-de Meester . Zij beleverden alle cafés in Belsele.
Eerste Wereldoorlog
In het jaar 1915 was de oorlog in volle gang: Duitse troepen eisten al het koper op voor het produceren van oorlogsmunitie en hierdoor zat Henri Boelens zonder brouwerij. Alleen de bottelmachines waren nog beschikbaar. Hierdoor diende men over te schakelen naar een andere manier van bierverdeling. Met toestemmng van de Duitse bezetter werd er bier in grote vaten aangekocht van brouwerijen die nog wel machines bezaten. Dit bier werd dan door Brouwerij Boelens gebotteld en verkocht. Deze manier van bottelen ging verder tot in de jaren '50.
Tweede Wereldoorlog
Kort voor de tweede wereldoorlog overleed Henri Boelens en werd de brouwerij overgenomen door zijn oudste zoon Hubert Boelens. Hij huwde met Maria Lecocq, uit het brouwersgeslacht van Brouwerij Lecocq in Sinaai. Vanaf 1948 combineerde Hubert Boelens het brouwersleven met het burgemeesterschap van Belsele. Dit ambt bekleedde hij tien jaar. Na 1958 bleef hij nog lange tijd raadslid van de gemeenteraad van Belsele.
Economische groei na de Tweede Wereldoorlog
Na de tweede wereldoorlog leidde de economische groei tot de verspreiding van alle commerciële producten waardoor kleinschalige brouwerijen steeds meer concurrentie kregen. Bestaande brouwerijen breidden zich uit, commerciële aspecten van het product werden onontbeerlijk (zoals etiketten, naam, reclame),… In die periode na de tweede wereldoorlog ging deze schaalvergroting gepaard met systematische overnames van kleinere brouwerijen door grotere, gevestigde brouwerijen. De reden hiervoor was voornamelijk het leverrecht aan cafés die deze brouwerijen bezaten, wat de afzetmarkt vergrootte. Merknamen gecombineerd met winstbejag werden allesbepalend…
Belgische bieren revival
Op het moment waarop Kris de brouwerij overnam werd gekenmerkt door een revival van Belgische bieren. Mensen waren de grote merken wat moe; het werd zelfs trendy om speciale bieren te drinken. In navolging van zijn collega's in Achouffe heeft Kris tussen de jaren 1985-1990 het opgepakt om zelf opnieuw een streekbier te brouwen. Met het oog op deze plannen liet hij zich omringen door mensen met de juiste ervaring. Op een weekend in augustus 1993 werd het huisbrouwen in huize Boelens in ere hersteld. Voor het eerst sinds 1915 werd er opnieuw bier gebrouwen. Aanvankelijk waren er een aantal problemen van technisch-biologische aard maar die werden verholpen door de hulp van enkele Vlaamse universiteiten.
Kwaliteit boven kwantiteit
Brouwerij Boelens in de Kerkstraat in Belsele neemt een nieuwe productieeenheid in gebruik met een maximumcapaciteit van 5.000 liter bier per dag. Daarmee wordt het een volwaardige commerciële brouwerij. Aanvankelijk begonnen met 150 hectoliter, overstijgt Brouwerij Boelens nu weer de 1000 hectoliter maar de huisregel is nog steeds dezelfde gebleven: kwaliteit boven kwantiteit. Kris' topproduct is zonder twijfel het in Belsele wel gekende Bieken, een zacht honingbier. Dit bier werd gebrouwen uit nostalgie naar de Biekens uit Sint-Niklaas. Annick Sneyers, de echtgenote van Kris, is de dochter van de zaakvoerder van Biekens, ooit een befaamde peperkoekfabriek uit Sint-Niklaas. Vandaar het idee om met dit honingbier te beginnen dat ondertussen 90 procent van de omzet voor zijn rekening neemt. De capaciteit van 700 liter per dag van de eerste installatie komt nog goed van pas voor het produceren van gelegenheidsbieren en testbrouwsels. Want ook op dat vlak geniet Boelens een goede faam.
Kris Boelens heeft niet alleen de familietraditie in ere hersteld. Hij heeft ook een stukje lokale Vlaamse of beter Belseelse biercultuur teruggebracht, wat wij enkel kunnen toejuichen. In welk café te Belsele kan je immers géén Bieken drinken…? En dat in een tijd waar InBev heeft besloten de brouwerij van én in Hoegaarden te verplaatsen naar de Oost-Europese landen. Binnenkort drinken we dus een Vlaamse Hoegaarden uit Tsjechië. Een Bieken zal echter steeds zijn brouwerskuip in Belsele trouw blijven! Men kan de brouwerij steeds bezoeken op afspraak. Hier krijgt men dan verdere uitleg waarna men dan a volonté de bieren kan degusteren.
Sinterklaas en Zwarte Pieten bier
In Sint-Niklaas, België, hebben horecaondernemers voor Sinterklaas een nieuw bier bedacht. Samen met Brouwerij Boelens brouwen zij Sinterklaas en Zwarte Pieten bier.
Antwerpse studentenclub Semini lanceert bier opnieuw
De Antwerpse studentenclub Semini lanceert hun bier 'Semini's Aksiedent' opnieuw na een pauze van vijf jaar.