Bierbrouwerij Slaghmuylder is een bierbrouwerij uit Ninove (België) die is opgericht in 1860.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Opgericht in
1860 (165 jaar actief)
Straat
Denderhoutembaan 2
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+ 32.54.33.18.31
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Bierbrouwerij Slaghmuylder.
Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Slaghmuylder!
Molenaar
De Brouwerij Slaghmuylder werd in 1860 opgericht door Emmanuel Slaghmuylder, deze brouwerij bevond zich in de Kerkhofstraat. Tot die tijd was hij graanhandelaar was. Rond de eeuwwisseling nam zijn zoon Ernest het goed lopende bedrijf over. Hij huwde Marie Van Roy, een dochter uit een brouwersfamilie van Wieze. Rond die tijd kocht Ernest de abdij-grond aan de Denderhoutembaan, waar tot op de dag van vandaag nog steeds gebrouwen wordt. Zijn drie zonen: Emile (1900), Edmond (1901) en Edouard (1905) begonnnen er in 1925 een nieuwe brouwerij te bouwen. De gebouwen aan de Sint-Jorisstraat waren namelijk te klein geworden. Een ander voordeel was dat ze in de nieuwe brouwerij in 1926 al meteen met het nieuwe brouwprocédé voor bier van lage gisting (8°C) gestart worden. De Slag pils was geboren.
Weetje: De voornaam van alle mannelijk leden van de familie begint met een E. Zo kwam het gebruik van de biervaten waarop de initialen E.S. voorkwamen, niet in het gedrang.
Stoommachine en ketel
De stoommachine is van het bouwjaar 1910, 60 pk, merk Thiriau, distributie Corliss-Piron. Het vliegwiel heeft een diameter van 100 duim (254 cm) en de slaglengte van de machine is 20 duim (51 cm). Dit unieke exemplaar dreef de ammoniak- en luchtcompressoren aan en leverde de brouwerij elektriciteit. Ze werd op 18 april 1966 uit gebruik genomen.
De stoomketel (bouwjaar 1924, oppervlakte 90 m2), het hart van de brouwerij, werkt met extra zware stookolie die voorverwarmd wordt op 120 °C. Hij wordt namelijk gebruikt om te brouwen en om flessen, vaten en leidingen te reinigen en te steriliseren.
Oorlogsjaren
Tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 werd terug op bier van hoge gisting (24°C) overgeschakeld omdat er namelijk beduidend minder energie voor nodig is. Het duurde zelfs tot 1958 voordat men weer Slag pils, Helles, en Tafellhell, bieren van lage gisting produceerde. Midden de jaren zestig, werden de drie broers opgevolgd door hun zonen: Philippe, zoon van Emile, Michel, zoon van Edmond,inmiddels opgevolgd door zijn schoonzoon, Luc Verhaegen, en Everard, zoon van Edouard.
Witkap pater
Vanaf 1979 werd begonnen met het brouwen van de Witkap Pater op verzoek van de Brouwerij de Drie Linden uit Brasschaat. In 1981 werd de Witkap Pater officieel overgenomen. De Witkap·Pater werd verfijnd en uitwerkt tot een drietal variaties. Witkap pater stimulo (Alc. 6%vol.), Witkap pater dubbele pater (Alc. 7%vol.l) en Witkap pater tripel (Alc. 7.5% vol.). De brouwerij werd om deze reden uitgerust met afzonderlijke gistings- en lageringskelders voor hoge en lage gistingsbieren zodat beide gamma's beidend konden worden. Sinds 2009 is er een vierde broertje in het Witkap-paterfamilie nl. de Witkap-Pater Special (Alc.5,5%vol.)
De zaak wordt in 2007 geleid door Edouard Slaghmuylder (zoon van Emiel), een nichtje van Edouard (Brigitte Van Cutsem) en door brouwmeester Karel Goddeau. Naast zijn werk als brouwmeester bij Slaghmuylder heeft hij ook nog een geuze stekerij opgericht. Zijn Geuzestekerij de Cam heeft een productie van ongeveer 100 hl per jaar en is gevestigd in de Dorps straat in Gooik.
Bedrijfsmuseum
Over de jaren heen werden talrijke oude gereedschappen, bierattributen en oude reclames verzameld. In de vroegere machineplaats, waar ook een unieke stoommachine staat, werd een bedrijfsmuseum ingericht.