Bierbrouwerij Liefmans is een bierbrouwerij uit Oudenaarde (België) die is opgericht in 1679. Deze brouwerij heeft 5 bieren in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
5
Opgericht in
1679 (345 jaar actief)
Straat
Aalststraat 200
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
+32 (0)3 860 94 00
Website
Overgenomen door
Duvel Moortgat Brouwerij in 2008
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Bierbrouwerij Liefmans heeft 5 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Liefmans!Er is bij ons 1 bier bekend van Bierbrouwerij Liefmans die nu niet meer wordt gebrouwen.
Sinds 1679 is Liefmans een van de cult brouwerijen in het Belgische bierlandschap. De onderscheidende smaak van Liefmans is afkomstig van de gemengde gisting in open gistkuip, de melkzure rijping tijdens een warme lagering in de kelders in Oudenaarde en het mengen van jong en oud bier.
Verplichte verkoop
De brouwerij bestaat al sinds 1679, echter vanaf 1750 in eigendom van de familie Liefmans, Jacob Liefmans. De brouwerij is tot 1905 eigendom geweest van de familie Liefmans waarna het verkocht werd aan Pierre van Geluwe de Berlaere. Wel werd overeengekomen dat de naam Liefmans moest blijven bestaan. Tot 1930 was deze gevestigd aan de Krekelput in het stadscentrum aan de Schelde tegenover de Brouwerij Clarysse. Hierna werd een nieuw onderkomen betrokken aan de Aalststraat.
In Engelse handen
Na het overlijden in 1946 van Pierre nam zijn zoon Paul de leiding van de brouwerij over. Pierre kocht de rest van de familie uit en verplichtte zijn kinderen, die het brouwersvak niet mochten leren, bij zijn overlijden de brouwerij te verkopen. Zoals gezegd werd de leiding na zijn overlijden in 1972 toevertrouwd aan zijn secretaresse, Rose Blancquert-Merckx, en werd de brouwerij verkocht aan de Engelse Brouwerijgroep Vaux uit Sunderland. Met behulp van haar meesterknechten bouwt Rose de brouwerij verder uit maar ook deze brouwerij had het in die tijd, net zoals vele andere brouwerijen, zeer moeilijk. In 1985 koopt de bankier Bauchau van de Belgisch-Zaïrese bank Belgolaise samen met de industrieel De Wolf de brouwerij terug van de Engelsen.
Overname door Riva
Aangezien zij te ver van de brouwerij stonden en er nog weinig heil in zagen, werd Liefmans in 1990 overgedaan aan de Brouwerij Riva. Op dat moment bedroeg de productie nog maar 5.000 hl per jaar.
Nu wel of niet gebrouwen?
Riva veranderde de traditionele zurige smaak van het kriekenbier in een meer (commerciële) zoetige smaak wat een positief effect had. Hierdoor diende de productie opgevoerd te worden naar 15.000 hl per jaar, maar niet meer in de brouwerij in Oudenaarde...... maar toch word er nog steeds bier gemaakt. De wort wordt n.l. aangevoerd vanuit Riva in Dentergem om bij de Liefmansbrouwerij in de rechthoekige, open gistkuipen vergist te worden. Dit om de typische Liefmans-smaak te behouden. Want de want melkzuurbacteriën uit de lucht, die in die streek aanwezig zijn, dringen zo door in het jonge bier om de typische smaak aan deze Vlaamse bruine te geven. De gisting is niet een volledig wilde gisting want er wordt tevens bovengist toegevoegd, die men uit een eerdere vergisting heeft verkregen. Na de vergisting wordt het jonge bier gelagerd, eventueel met krieken. Daarna wordt het jongbier weer naar de Riva Brouwerij overgebracht om daar gebotteld te worden. Voor het de Liefmansbrouwerij verlaat, wordt het bier nog gepasteuriseerd omdat men bang is dat de andere Riva bieren besmet zouden kunnen raken.
Brouwerij Liefmans failliet
De Kortrijkse rechtbank van koophandel heeft vrijdag 21 december 2007, Riva, dus ook Brouwerij Liefmans, met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem, failliet verklaard. De brouwerij had een gerechtelijk akkoord aangevraagd, maar de rechter schoot dit af en verklaarde de brouwerij meteen failliet. Een vijftigtal werknemers werd werkloos.
Door het arrest kan Brouwerij Duvel Moortgat, die van de curatoren als tijdelijke exploitant mocht optreden, voort werken aan een overname van Liefmans. Duvel Moortgat heeft al voorbereidingen genomen om de productie te herstarten.
Overname
Zoals verwacht heeft Duvel Moortgat in 2008 de failliete Brouwer Liefmans heeft overgenomen. Duvel Moortgat neemt de complete activa, inclusief de machines, merken en recepten van Liefmans over. Alle merken van Liefmans zijn vanaf nuvan Duvel Moortgat: Liefmans Goudenband, Liefmans Kriek, Liefmans Framboise, Liefmans Oud bruin, Dentergems wit, Lucifer, Straffe Hendrik.
Duvel gaat zich toeleggen op de Liefmans bieren uit deze serie, de overige merken vinden ze minder interessant. Straffe Hendrik is alweer terug verkocht aan de oud-eigenaar De Halve Maan uit Brugge, die het in 1981 lanceerde.
Extra opslagtanks
Brouwerij Liefmans heeft in oktober 2011 vier opslagtanks met een capaciteit van elk 100.000 liter geplaatst. De oogst was in 2011 uitzonderlijk goed door het warme voorjaar. Het rijpingsproces voor bijvoorbeeld een Liefmans Cuvée-Brut duurt drie jaar en hierdoor is een extra capaciteit beschikbaar gekomen om de kriekbieren goed te laten rijpen. Nu maar hopen dat over drie jaar de belangstelling voor dit soort bier nog groot is.
Wat maakt Liefmans bijzonder
Liefmans is een mengbier. de oorsprong van het mengproces lag in de noodzaak het in de winter gebrouwen bier te bewaren tot de warme zomer. Liefmans is gebrouwen van lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week, rijpt het bier verder gedurende twee tot vier maanden in de warme kelders. Het kriekbier rijpt op krieken voor minstens één jaar. Oudere bieren worden gemengd met jonger, frisser en zoeter bier om de smaak te vernieuwen. Het pronkstuk van het mengproces is de Goudenband. Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles in een zijde papier wikkelde. Alle flessen worden nog met de hand ingepakt.
Goud voor Liefmans Goudenband & De Koninck Tripel d'Anvers
De World Beer Awards is een jaarlijkse, prestigieuze internationale bierwedstrijd waarin gestreden wordt om de titel van het beste bier. De winnaars werden vorige week in Londen bekendgemaakt. Brouwerij Duvel Moortgat wist met twee van haar bieren goud te scoren.
Brouwerij Liefmans lanceert alcoholvrije Liefmans
Fruitig, fris, sprankelend én alcoholvrij. Brouwerij Liefmans komt met een alcoholvrije versie van Liefmans Fruitesse. De gisting wordt gestopt om deze alcoholvrije variant te creëren.
Liefmans Yell’Oh: verfrissend fruitbier
Liefmans introduceert Yell’Oh, een verfrissend fruitbier met een exotische twist.
Dit fruitbier bevat smaken van ananas, limoen, vlierbloesem, basilicum en appel.