Anglo-Belge Brouwerij was een bierbrouwerij uit Zulte (België).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 1989 gesloten (98 jaar actief geweest)
Gefuseerd met
Van Alken Brouwerij in 0
Straat
0
Plaats
Provincie
Land
Brouwerij Anglo Belge werd in 1891 opgericht door Alfred Versele en Ernest Martens. Het bedrijf werd later geleid door hun nakomelingen onder wie schrijver Gaston Martens. Van de oprichting in 1891 tot in 1913 was de naam: "Brouwerij-Azijnleggerij Versele - De Ruyttere". Van 1913 tot in 1929 noemde ze "NV Brasserie-Distillerie-Vinaigrerie Versele-De Ruyttere". Pas in 1929 werd officieel de naam "Brouwerij - Maiserie Anglo Belge".
Eerste fusie
Eind van de jaren 20 had Moeskroen 5 brouwerijen waarvan 1 Brasserie Union Mouscronnoise en die stond in 1929 voor een moeilijke keuze : investeren of verdwijnen, en ging daarom op zoek naar een sterk financiële partner. En die vond men in de brouwerij van Zulte. Eerst werd in Moeskroen nog bier afgevuld maar in 1932 werd de afdeling in Moeskroen enkel nog een verdeelcentrum.
De brouwerij breide zelf ook uit maar ook een aantal brouwerijen werden overgenomen zoals: in 1933 Brouwerij de Vooruitgang uit Heule Watermolen, de Brouwerij van Veltem uit Veltem/Leuven, de Brouwerij Le Progrès uit Lummen en de Brouwerij Christiaen uit Koekelare.
300 personeelsleden
In de beste jaren werkten er 300 personeelsleden in de brouwerij die gelegen was langs de Staatsbaan (Gent-Kortrijk). De bieren werden verkocht onder de naam Anglo-Pils, Oud-Bruin en Rossbräu. In de jaren '70 was Anglo-Belge opgerukt naar de 11de plaats in de orde van belangrijkheid op de lijst van Belgische brouwerijen. Dit spreekt tot de verbeelding doordat de brouwerij nog steeds met eigen kapitaal werkt.
Anglo-Belge was gekend voor z'n geslaagde uitbouw van haar distributieniet in Vlaanderen en Henegouwen en een bruggenhoofd in Frankrijk. Neem daar nog de expansie in Limburg, Luik en Luxemburg bij een er diende een groot gebied commercieel bewerkt te worden en had lange aanvoerlijnen. Zo kwam het rendement onder druk te staan. De brouwerij kende op dat moment ook een overbezetting en stond voor de moeilijke opgave van een afslanking.
Eerst werd toenadering gezocht tot de brouwerijen Krüger (Eeklo) en Aigle-Belgica (Brugge) om zo de aansluiting met de kopgroep te verwezenlijken, maar dit draait op een sisser uit. Ook de gesprekken met Brouwerij De Gheest (Aalst, enkele maanden later in handen van groep Artois) hebben geen resultaat.
Maar er duiken nog andere partijen op : Brouwerij Maes uit Waarloos, brouwerijconcern Heineken uit Nederland, Brouwerij Artois, Brouwerij van Haacht en de relatief onbekende groep B.S.N. (Boussois-Souchon-Neuvesel, die de welbekende brouwerij Kronenbourg uit Straatsburg in z'n portefeuille heeft en onderdeel is van de Group Gervais-Danone).
Laatst blijven enkel Artois en B.S.N. over. Artois kan echter geen waarborgen op tafel leggen inzake continuïteit van de vestiging in Zulte en had enkel tot doel de concurrentie uit te schakelen.
B.S.N. wilde in België z'n drankensector verder uitbouwen en had daarvoor sedert 1978 reeds een minderheidsparticipatie in de Brouwerij van Alken.
In mei 1979 komt alles in een stroomversnelling : door tussenkomst van De Kredietbank wordt contact gezocht met de familie Versele met een verzoek tot overname. Maar Ignace Versele blijkt een stroef man te zijn : hij stelt harde eisen op financieel- en sociaal gebied (nl. verzekeren van tewerkstelling en behoud van de brouwerij).
De beheerraad van B.S.N. gaat akkoord met het verder bestaan van de brouwerij en belooft ook investeringen.
Er wordt ook gevraagd dat Ignace Versele 2 jaar de brouwerij zal leiden. Na goedkeuring van de Bankcommissie wordt beslist de aandeelhouders vòòr eind december aan te schrijven.
Toch sloot de brouwerij in 1989 alsnog haar poorten. Nog later werd het bedrijf gesloopt en werd de grond verkaveld voor gezinswoningen.
Het bekendste nog bestaande bier van deze brouwerij is de Zulte, dat nog steeds wordt gebrouwen door de groep Alken-Maes. Voor een zeer gedetailleerde geschiedschrijving en andere zeer interessante zaken over de brouwerij verwijzen we naar www.anglozulte.be.
Alfred is een nieuw bier gebrouwen ter hommage van de brouwer Alfred Versele. Ter gelegenheid van 125 jaar Anglo-Belge. Alfred is een zéér verfrissend bier en meer informatie is te vinden op www.alfred.be/nl/home.
Anglo-Belge Brouwerij heeft 6 overnames gedaan. De eerste overname door Anglo-Belge Brouwerij werd gedaan in 1929 (Brasserie Union Mouscronnoise) en de laatste in 1977 (Brouwerij S.M. de Zwaan). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door Anglo-Belge Brouwerij.
Bekijk de volledige lijst met overnames
Zie minder overnames