Vondel, Brouwerij was een bierbrouwerij uit Meulebeke (België).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee
Straat
Karel van Manderstraat 26
Plaats
Provincie
Land
Overgenomen door
Artois Brouwerij in 1957
Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden er in de kelders van de brouwerij vluchtelingen verzameld, die later per trein worden weggevoerd. Bij beschietingen in het centrum wordt ook de mouttoren getroffen.
In 1922 wordt overgegaan tot de stichting van de samenwerkende maatschappij onder de firmanaam "Brouwerij Vondel", z.g. naar zowel de stichter als naar de beroemde 17de-eeuwse schrijver Joost vanden Vondel (1587-1679), wiens beeltenis op alle firmatitels en bierreclames prijkt.
De brouwerij en woning van Camiel Vandevondele werd na diens overlijden gesloopt en vergroot heropgebouwd met nieuw woonhuis voor de beheerder van de brouwerij, namelijk de heer Louis Petit.
In 1950 werkten 35 arbeiders in de bloeiende brouwerij. Geheel de brouwerij werd gemoderniseerd en gemotoriseerd. Veel soorten bieren werden hier gebrouwd zoals ‘Pater’, ‘Candy Beer’, Vondels ouden bruin’. Ze werden in geheel het land vervoerd en geschonken. De brouwerij staakt haar werkzaamheden als zelfstandig bedrijf in 1957. Ze werd eerst door Stella Artois en later door Rodenbach overgenomen. Tot in het begin van de jaren ’70 werd er nog gebrouwen. Het gemeentebestuur kocht in 1976 de leegstaande gebouwen van Brouwerij Rodenbach.
Met brouwerij Vondel bezat Meulebeke een prachtig gebouw in art-decostijl dat vele mogelijkheden bood. De gemeente koos ervoor om dit stuk industrieel erfgoed aan te wenden voor culturele en jeugdactiviteiten. De mooie voorgevel werd zoveel mogelijk gevrijwaard en waar mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. Op 8 oktober 1989 werd het ontmoetingscentrum Vondel geopend in een gedeelte van de brouwerij. De vroegere ketelruimtes bieden sinds 1999 onderdak aan de bibliotheek. In de oude droogkamers werden de ruimtes voor de jeugdbewegingen heringericht. Een verdieping is sinds 2001 volledig in gebruik genomen door de Buitenschoolse Kinderopvang. Ook kleinere plaatsen zoals de centrale toren werden opgeknapt en kunnen gebruikt worden voor allerhande activiteiten.