Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Valk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Valk

Brouwerij De Valk was een bierbrouwerij uit Vlijmen (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De andere brouwerij

 Twee bierbrouwerijen vormden aan het einde van de 19de eeuw binnen het "hopdorp" Vlijmen een niet onbelangrijke bedrijfstak. De oudste, Het Hert aan de Julianastraat startte rond 1836 met het brouwen van bier. Van deze brouwerij is alleen nog een klein stuk te zien in de vorm van een aanbouw achter het later in 1914 gebouwde woonhuis.

Lees ook

De Valk

Van Bierbrouwerij "De Valk" aan de Meliestraat had A.C.P (Cornelis) van Nieuwkuijk, afkomstig uit Dongen, als brouwer. Op 21-jarige leeftijd nam hij in 1909 de brouwerij over van Guus van Hest, die tevens gemeentesecretaris van Vlijmen was. Cornelis bouwde de brouwerij uit tot een aanzienlijk complex met als hoogtepunt de bouw van een 17 meter hoge toren die in augustus 1932 gereed kwam. Het gebrouwen bier werd via leidingen naar het "koelschip", hoog in de toren, gepompt. Van Nieuwkuijk slaagde er die tijd in om het moeilijke recept van "pilsener bier" onder de knie te krijgen.

Sluiting

Ad van Nieuwkuijk groeide op in de brouwerij. Hij nam deze over in 1955 en leverde aan diverse cafés en instellingen in de omgeving bier op vat en fles. Rond 1969 is Ad van Nieuwkuijk met bierbrouwen gestopt en verkocht hierna het exclusieve Duitse merk "Hansa" uit Dortmund. Van Nieuwkuijk was inmiddels overgeschakeld op het maken van vruchtenlimonade, die onder de naam van "Fency" werd verkocht. Het waren enkelvoudige sappen, gepasteuriseerd en zonder kleur- en conserveringsmiddelen. Vanwege ernstige ziekte moest Ad van Nieuwkuijk in 1985 zijn zaak sluiten.

Heden

Gelukkig voor Vlijmen staan zowel het riante woonhuis als de voormalige brouwerij met de hoge toren op de nominatie van gemeentelijk monumenten: "industrieel-archeologisch belang, straatbeeldtyperend". Het industrieel erfgoed van de Vlijmense bierindustrie is zodoende beschermd en blijft voor het nageslacht bewaard.

Cookie instellingen