Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Twee West-Friese bieren die jij moet proeven

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Twee West-Friese bieren die jij moet proeven

4 september 2024 door Arjan Jonker

West-Friesland heeft veel te bieden op biergebied. BIER! Magazine schreef een mooie reportage. Maar misschien wel de 2 mooiste bieren misten in het artikel...

West-Friese bieren op een rijtje
Tamesteut konijntje
Hoorns Nat logo

West-Friese brouwers

In BIER! magazine #63 stond een prachtige reportage over West-Friese brouwers. Als geboren en getogen West-Fries was ik maar wat trots dat ‘mijn’ brouwers zo veel aandacht kregen. Toch miste ik (Arjan Jonker) er 2 – en daarmee 2 heel bijzondere bieren…

Dit artikel is dus eigenlijk een aanvulling op de reportage in BIER! magazine. En zeker géén kritiek, want er is een begrijpelijke reden voor het ontbreken van deze brouwerijen: beide zijn huurbrouwers, en het blad geeft de voorkeur aan productiebrouwers. 'Fair enough'.

Toch is die keuze jammer. Want de huurbrouwers die ik hier in het zonnetje wil zetten, legden hun ziel en zaligheid in hun bieren. Daarmee bedoel ik dat ze zelf het recept ontwikkelden, gedurende een lang proces van trial, error & verfijning. Allemaal in een eigen ketel.

Daarna kochten ze capaciteit in om hun bieren in grotere volumes te brouwen. Uiteraard met zorgvuldige vertaling van het recept naar de omvang en het proces van de productiebrouwerij, zodat hetzelfde bier eruit kwam.

Goed, genoeg introductie. Tijd om de brouwers en hun bieren bij naam te noemen. Het zijn:

  • Hoorns Nat, met hun Black IPA HN.03 (Zilveren Medaille, Dutch Beer Challenge 2019)
  • Tamesteut, met zijn Naughty Badass Modder Fokker RIS (Beste Bier van Noord-Holland 2019)

Je begrijpt nu ook direct waarom ik deze brouwerijen en bieren zo miste in BIER!: het gaat om prijswinnende bieren. Sterker nog: dit zijn de enige prijswinnende bieren van West-Friesland!

De Black IPA HN.03 van Hoorns Nat

Ga er maar aan staan: je begint met brouwen, en het eerste bier dat je op de markt brengt, is een black IPA – niet de meest toegankelijke en dus verkoopbare bierstijl.

3 bieren van Hoorns Nat Toch is dat precies wat Rob Bennis, Rick van de Broek en Henri van de Broek deden. Eerst geïnvesteerd in goede apparatuur, vervolgens een recept bedenken, om dat vervolgens steeds verder te finetunen. 

Toen het op de markt kwam, lieten ze hun Black IPA HN.03 blind proeven en beoordelen door het Bier Keurmeesters Gilde. Daar kwamen goede scores uit. Ook bleek het bier prima te verkopen.

Dat gaf vertrouwen, waarop Henri met een stoutmoedig idee kwam: ‘Waarom sturen we het bier niet in voor de Dutch Beer Challenge?’ Rick en Rob twijfelden: ‘We gaan het toch nooit winnen van de grote merken?’

Lees ook

Ondanks de twijfels stuurden ze hun black IPA in. Met een glansrijk gevolg: met een Zilveren Medaille waren ze de beste in hun categorie, bóven de black IPA van Uiltje. Da’s nog eens een binnenkomer als nieuwe, kleine brouwerij!

Bezoek de website van Hoorns Nat voor meer informatie over de brouwerij en de bieren.

Naughty Badass Modder Fokker van Tamesteut

West-Friesland heeft blijkbaar iets met donkere, zware bieren. Want Joep Schagen van Brouwerij Tamesteut brouwde ook al een klassieker in die categorie: een Russian Imperial Stout.

Alleen de naam al is geniaal: ‘Naughty Badass Modder Fokker’. En als je het konijn op het etiket ziet, weet je dat je inderdaad met een ‘modder fokker’ te maken hebt: het straalt een en al karakter uit. (Leuk weetje: het konijn is ontworpen door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.)

naughty badass modder bokker bieretiket

Maar kan het bier de naam en het karakter waarmaken, en de bierstijl eer aandoen? Ja, ja en JA. Met name omdat Joep niet over een nacht ijs ging: hij nam heel veel tijd om zijn recept te optimaliseren. Het resultaat is een RIS die misschien niet de dikste is, maar wel een hele complexe en gelaagde.

Joeps liefde en aandacht werden beloond: in 2019 won zijn Naughty Badass Modder Fokker de hoofdprijs bij de Bierverkiezing Noord-Holland (helaas is deze wedstrijd inmiddels ter ziele). Enkele citaten uit het juryrapport: ‘een terechte winnaar’, ‘hier waren wij snel over uit’, ‘prachtig in balans’. Ik kan het alleen maar eens zijn met deze loftuitingen.

Bezoek de website van Tamesteut voor meer informatie over de brouwerij en de bieren.

Overtuigd?

West-Friese bierbeleving En dat is dus waarom jij deze West-Friese bieren móet proeven. Het zijn in mijn ogen de grootste parels van de West-Friese biercultuur.

Zelf heb ik ze vanzelfsprekend opgenomen in mijn themaproeverij ‘De West-Friese Bierbeleving’. Want ja, je kunt om prijswinnende bieren natuurlijk niet heen.

Maar hoe kom je aan beide bieren? Je kunt ze bestellen via de websites van de genoemde brouwerijen. Nog leuker is het om ze te beleven in onze regio zelf. Het beste moment om dat te doen, is tijdens het West-Fries Bierfestival in februari. Daar zijn Tamesteut en Hoorns Nat meestal wel te vinden.

Natuurlijk heeft West-Friesland nog veel meer moois te bieden op biergebied. Ben je een keer in onze regio en heb je biertips nodig? Schroom dan niet om me een bericht te sturen. Proost!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen