Brouwer AB InBev is van plan een bod uit te brengen op concurrent SABMiller, zo heeft deze laatste bekendgemaakt.
Het gaat om een van de grootste overnames ooit in de sector. De top van SABMiller heeft zich nog niet uitgesproken over een mogelijke deal.
SABMiller is de brouwer van merken als Foster’s en Grolsch. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse groep is op alle continenten actief.
AB Inbev heeft het bedrijf op de hoogte gebracht dat het van plan is een voorstel te doen om SABMiller over te nemen. ‘Er is nog geen voorstel gekomen’, klinkt het echter in een persbericht van SABMiller. ‘SABMiller heeft geen verdere details over de voorwaarden van zo’n voorstel.’ De directie zegt wel elk voorstel te zullen bekijken ‘en daar gepast op te zullen reageren’.
In een reactie zegt AB Inbev dat het klopt dat het bestuur van SABMiller benaderd is over het samenvoegen van beide bedrijven. Het is de bedoeling om te werken aan een voorstel dat de goedkeuring draagt van de directie van SABMiller. ‘Er is geen zekerheid dat de benadering zal leiden tot een bod of overeenkomst’, aldus nog AB InBev.
Lees ook
Dat het om een megaovername gaat is duidelijk. SABMiller is goed voor een beurswaarde van ruim 80 miljard euro. AB Inbev is goed voor een waarde 173 milard euro.
Grolsch wordt 'Belgisch' bier
Als het bod slaagt, zal Grolsch dus in handen komen van het in België gevestigde concern.
Aandelen stijgen direct
Op de beurs hebben beleggers echter het volste vertrouwen dat het tot een akkoord komt. Het aandeel van SABMiller springt alvast 20 procent hoger. Op Euronext Brussel werd de handel in AB Inbev tijdelijk stilgelegd. Bij het hervatten bleken de beleggers ook hier erg optimistisch. Het aandeel sprong meteen 10 procent hoger, al zakte die winst al snel tot een 7-8 procent.
Gewilde Prooi
Dat SABMiller een gewilde prooi is, was een publiek geheim. Er doen al jaren geruchten de ronde over een mogelijke overname. Door een overname zou AB Inbev immers op alle markten een dominante speler kunnen worden.
Als de overname doorgaat is het nog lang niet zeker dat de twee bedrijven in de huidige vorm kunnen blijven bestaan. Mogelijk moeten een aantal merken verkocht worden om toestemming te krijgen van de toezichthouders. Dat was ook al het geval toen Inbev en Anheuser Busch enkele jaren terug samengingen.