Vorig jaar besloot Frankrijk om de accijnzen op bier te verhogen met 160 procent. Dit terwijl de accijnzen op wijn gelijk blijven.
Klacht bij Europese Commissie
In de afgelopen maanden is het gebleven bij een symbolisch protest. Deze maand wil koepelorganisatie Belgische Brouwers samen met de Europese brouwersfederatie Brewers of Europe een klacht indienen bij de Europese Commissie. Deze laatste heeft het initiatief genomen voor het indienen van de klacht, Belgische Brouwers is de eerste die dit steunt.
Export
De accijnsverhoging van 160 procent was een harde klap voor Belgische brouwers. Zo'n 32 procent van de export is namelijk bestemd voor buurland Frankrijk. Hiermee is Frankrijk voor België het belangrijkste exportland. Voor het abdijbier Leffe is het zelfs de grootste afzetmarkt. De bierconsumptie in Frankrijk was verleden jaar zo'n 18 miljoen hectoliter, tegenover 8,2 miljoen hectoliter in België.
Nederlandse Brouwers
Nederlandse Brouwers, de belangenorganisatie in Nederland, steunt de actie indirect. Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers: "Wij steunen de actie via Brewers of Europe en dienen zelf geen formele klacht in bij de Europese Commissie. De accijnsverhoging van 160% is natuurlijk van de gekke, het treft vooral de grote buitenlandse brouwers. We zijn het er ook niet mee eens dat de accijns alleen voor bier geldt."
Andere accijnsverhogingen
Toch is de Franse accijnsverhoging in vergelijking met andere Europese landen niet echt een verrassing. In andere landen, zoals Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en Tsjechië, zijn in de laatste jaren de accijnzen al verhoogd. In het Verenigd Koninkrijk worden de accijnzen elk jaar van 2010 tot 2015 verhoogd met 2 procent. Rusland steekt met kop en schouders boven iedereen uit qua accijnsverhogingen: hier is een stijging van de accijnzen op bier met 200 procent in 2010 doorgevoerd. Dit jaar komt daar nog eens een kwart bij een vijfde in 2014 en 11 procent in 2015!
Inbreukprocedure
De Europese Commissie zal na het indienen van de klacht een onderzoek starten. Als hieruit blijkt dat de klacht terecht is, kan de Europese Commissie van Frankrijk vragen om de zogenaamde ‘biertaks’ in te trekken. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde inbreukprocedure. Hierin zal er overleg zijn met de Franse overheid om tot een wetswijziging te komen. Als dit niet lukt, kan de Europese Commissie naar het Europese Hof van Justitie stappen.