Xanthohumol heeft veel gezondheidsvoordelen
De Wetenschappers hebben een bestandsdeel in hop gevonden, dat een aantal gezondheidsvoordelen heeft, xanthohumol. We schreven al eerder dat xanthohumol effect heeft op het denkvermogen en het geheugen.
Al decennia onderzoeken wetenschappers dit extract. Zo is uit eerder onderzoek gebleken dat xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen. Al is de hoeveelheid xanthohumol in bier – 0,01 tot zo’n 0,20 mg per liter – helaas te laag om bescherming te bieden tegen kanker.
Bierkan bescherming bieden tegen Alzheimer en Parkinson
Maar nu is er opnieuw een voordeel gevonden. Xanthohumol activeert zogenoemde Nrf2-enzymen. Dit eiwit beschermt cellen in de hersenen tegen oxidatieve stress en tegen neurotoxiciteit. Dit is handig, want de voorraad zenuwcellen is niet onuitputtelijk en deze cellen moeten dus beschermd worden. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat stress op celniveau ziekten als Alzheimer of Parkinson kan veroorzaken.
Niet teveel bier drinken!
Dit is overigens geen vrijbrief om voortaan dronken door het leven te gaan. Overmatig alcoholgebruik vergroot namelijk weer de kans op oxidatieve stress, waardoor de gunstige effecten van xanthohumol bijna direct weer worden opgeheven. Drink dus met mate.
Welk biertje is het gezondst?
Aangezien xanthohumol in hop zit, is bier met een hoog percentage hop het ‘gezondst’. Aan de Engelse bitters en de meeste Belgische speciaalbieren is veel meer hop toegevoegd dan aan lagerbieren of pilsener. Voorbeelden van hoppige bieren zijn Jopen Hoppen, Christoffel bier en Hopus.
Lees hier over vijf andere redenen waarom bier gezond is!