Per 1 januari zijn de accijnzen op bier met 5,75 procent omhoog gegaan. Dit heeft als gevolg dat eigenaren van horeca gelegenheden steeds vaker de grens over trekken om daar goedkoop bier in te slaan.
Brouwerijen bezorgd over biersmokkel
Sinds 2000 zijn de bieraccijnzen meer dan verdubbeld. Als gevolg van de accijnsverschillen is bier in België en Duitsland een stuk goedkoper. Kroegbazen kunnen per fust van vijftig liter ruim twintig euro besparen.
Brouwers in de grensstreek, zoals Grolsch en Alfa, hebben hun zorgen over de biersmokkel geuit. Deze brouwers moeten het vooral hebben van consumenten uit de grensstreek. Woordvoerder Koen van 't Hof van Grolsch: "Er is duidelijk een tendens dat kroegbazen en organisatoren van feesten illegaal hun bier in Duitsland inslaan. Als we dit echter zien, grijpen we onherroepelijk in."
Accijnsverhoging
Directeur Cees-Jan Adema van de Nederlandse Brouwers bevestigt dat de biersmokkel steeds verder toeneemt. "Dit is een probleem waar lastig de vinger op te leggen is. Iedere accijnsverhoging werkt dit extra in de hand. Nederland is bezig zichzelf uit de markt te prijzen."
Het probleem van de biersmokkel is ook lastig aan te pakken, omdat de controles van de douane heel makkelijk te ontwijken zijn. Ondernemers hebben nog twee dagen na hun drankaankoop om dit aan te geven bij de douane. Dit maakt het lastig om ze op heterdaad te betrappen.
De smokkelaars zijn in ieder geval niet van plan om snel op te geven. Een organisator van een schuurfeest: "We stoppen ons bier gewoon in een veewagen. Geen haan die ernaar kraait. We willen ons niet in de kaart laten kijken, maar het enige waar je op moet letten is dat je dit op een tactisch tijdstip doet."