Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Halve Maan N.V.

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Halve Maan N.V.

Bierbrouwerij De Halve Maan N.V. was een bierbrouwerij uit Hulst (Nederland).

Bierbrouwerij de Halve Maan

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1968 gesloten (147 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Hulst

  • Provincie

    Zeeland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Zoals in alle steden in de Middeleeuwen waren er in Hulst veel brouwerijen. De meeste brouwerijen werden toen naar de brouwers genoemd. Er was in de binnenstad van Hulst een klooster dat bewoond werd door Franciscaner monniken, de Minderbroeders.

De naam

Rond 1750 werd door de heren Neyt en Fassaert een brouwerij opgericht gebouwd op de gewelven van een oud Franciscaner klooster. Maar in 1821 nam Jan Pieter Wauters de brouwerij over en kreeg het de naam Bierbrouwerij de Halve Maan. De naam kreeg het door feit dat het dicht bij een bolkwerk in de vesting van Hulst lag. Buiten de aarden vestingswal lagen vroeger steeds tussen twee ravelijnen de zogenaamde "Halve Manen". Dit waren kleine driehoekige eilandjes in de vest, waarop enkele manschapppen en een kanon geplaatst werden wanneer een vijandelijk leger de stad naderde. De brouwerij werd dicht in buurt, van de plaatst waar vroeger zo'n eilandje lag, gebouwd.

Lambic van Nederlandse bodem

In 1906 werd begonnen met het gebruik van Lambiek van de Belgische Brouwerij Jack-Op in Werchter. Kort daarna werd er zelf Lambic gebrouwen, iets wat volgens Belgen niet mogelijk is buiten de Zennevallei. In Belgische Lambiek is de verhouding 3 delen tarwe en 7 delen mout. In de Hulsterse versie bedroeg het aandeel tarwe 40%. In Hulst werd uitsluitend in maart lambic gebrouwen. De brouwwijze was ongeveer als volgt: er werd 5 uur gekookt in plaats van 2 uur en de overjarige hop ontbrak uiteraard ook niet. 's-Avonds werd het brouwsel naar het koelschip gepompt, om het de volgende morgen in houten vaten te pompen onder toevoeging van een handvol hop. In de vaten zat een gat, zodat de gist kon ontsnappen. De vergisting nam ongeveer 2 jaar in beslag. Vanaf 1908 werd de Lambic als basis gebruikt voor het Java-bier. Per jaar werd er ongeveer 1500 hl Java-bier gebrouwen.

Java-bier

Tot 1915 was de Halve Maan in handen van Dhr H.H.M. Wauters. In 1915 werd de brouwerij een Naamloze Vennootschap. Vanaf 1920 hete deze brouwerij officieel N.V. Bierbrouwerij de Halve Maan. Aanvankelijk werd er het Hulster Monnikenbier gebrouwen, naar de bewoners van dit klooster. Pas in 1908 zag het Java bier het levenslicht. Het Java bier was een lichtere versie (door de jaren variërend van 3,5 tot 5% alcohol) van het Hulster Monnikenbier die door toevoeging van een zeer oude Lambic haar volle karakter kreeg. Het brouwen van het Hulster Monnikenbier werd uiteindelijk gestaakt. In de jaren vijftig van deze eeuw werd het bier geherintroduceerd onder de naam Dobbele Java. Verder werd het Weener Export, Lux Extra Lager en het Halve Maan Pilsener op de markt gebracht.

Jubileumwedstrijd

Tot 1940 had de brouwerij een eigen bron, waarvan het water werd gefilterd door middel van kiezels en dan geschikt was voor het brouwen van bier. Daarna werd de overstap naar leidingwater gemaakt.
Het jaar 1958 was een jubileumjaar voor het Java-bier; het was toen 50 jaar verkrijgbaar. Emile Wauters bedacht een wedstrijd ter gelegenheid van dat jubileum. In de dop van elke fles Java-bier kan een letter van het woord 'bier' zitten. Een 'b' betekende een potlood als prijs, een 'i' leverde een weegschaal op, een 'e' een meetlint en een 'r' gaf de gelukkige recht om deel te nemen aan een bezoek aan de Dommelsche Bierbrouwerij. In totaal werden er 80 'r' in omloop gebracht.

Lees ook

Zeven generaties Wauters

De brouwerij heeft zeven generaties Wauters gekend. Op het hoogtepunt kende de brouwerij een twintigtal werknemers. In 1967 werd er voor het laatst gebrouwen en in 1968 kwam er voorlopig een definitief einde aan een lange Zeeuwse brouwtraditie, want toen werden de deuren van bierbrouwerij 'De Halve Maan' gesloten. De concurrentiestrijd met de grote pilsener-brouwerijen kon niet langer meer worden bolgewerkt. Vier jaar later, in 1972 werd de brouwerij afgebroken.

Halve Maan is weer terug

Dhr Emiel Wauters, de laatste brouwer/eigenaar van De Halve Maan gaf in 1989 de aanzet voor de oprichting van een nieuwe brouwerij. De overige initiatiefnemers waren een Belgische Professor, een Belgische Laborant , een Nederlandse Brouwer en een Nederlandse Drankenhandelaar. Aanvankelijk werd gestart onder de naam "Zeeuwsch-Vlaamsche Bierbrouwerij". De naam "'Halve Maan"' stond toen nog in het handelsregister ingeschreven en was in handen van een buitenlands bedrijf.

Naamswijziging Brouwerij Vermeersen

In december 2016 is in samenspraak met Brouwerij de Halve Maan in Brugge besloten om de naam te wijzigen. Brouwerij de Halve Maan te Hulst gaat verder onder de naam Bierbrouwerij Vermeersen.

De laatste jaren is de brouwerij betrokken geweest bij de ontwikkeling van een aantal brouwerijprojecten in Afrika. In Hulst is de brouwerij vanaf 2010 gemoderniseerd met een nieuwe energiezuinige bottelarij, stoomketel en een uitbreiding van het brouwhuis. Brouwerij Vermeersen was de eerste craft brouwerij in Nederland die een Meura Micro filter aanschafte die toegang geeft tot een filtratie techniek die daarvoor enkel was voorbehouden aan enkele zeer grote brouwerijen.

Brouwerij Vermeersen blijft zich toeleggen op het brouwen van Zeeuwse bovengistende degustatiebieren met hergisting op fles zoals Zeeuwsche Witte, Java Dubbel, Tripel, Lazarus en “In de Gloria”. De grondstoffen voor deze bieren worden nog altijd geleverd door een Zeeuwsch-Vlaamse mouterij en lokale boeren.

Cookie instellingen