Het Brouwcafé was een bierbrouwerij uit Scheveningen (Nederland). Deze brouwerij had 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Actief
Nee, in 2015 gesloten (19 jaar actief geweest)
Straat
Dr. Lelykade 28
Postcode
2583 CM
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
070-3540970
Website
Op 28 juni 1996 werd Eetcafé Bierbrouwerij het Brouwcafé geopend, gelegen in het Scheveningse havengebied. Initiatiefnemers waren Hans Poelman (1958), toenmalig eigenaar van de Haagse Wijn- en Bierboetiek en Ed van Nisius, toenmalig eigenaar/brouwmeester van de Maasland Brouwerij in Oss. Samen vatten zij jaren hiervoor het plan op een bierwinkel te starten en hebben zij hun zakelijke belangen ondergebracht in een B.V., waartoe toen tevens beide brouwerijen en de bierwinkel behoorden.
Het pand waarin de brouwerij was gevestigd, werd ontworpen door Paul Vos uit Den Haag. De Oost-Duitse brouwinstallatie, bestaande uit twee brouwketels met een inhoud van 225 liter was een ontwerp van de ingenieur Ernst Fuchs, afkomstig uit Berlijn, van wie ook tevens een aantal brouwrecepten afkomstig waren. Samen met zijn compagnon, een koperslager, ging hij in Scheveningen aan de slag. In 10 dagen werd de klus geklaard. In totaal was hij van ontwerp tot en met het installeren een kwart jaar kwijt. De brouwerij is volledig geautomatiseerd en elektrisch gestuurd. De gist is beschikbaar gesteld door Hans van Remonteere van de Belgische Brouwerij 't Anker. Eén keer in de vijf weken wordt er in Mechelen gist gehaald.
In 1997 werd er drie dagen in de week een hoeveelheid van 200 liter gebrouwen. In 1998 was dit al 4 à 5 keer per week een hoeveelheid van 200 liter. De brouwerij stond in eerste instantie onder supervisie van Geert Veltman uit Bennekom die in 1995 zijn studie af ronde aan de School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward en zijn stage doorliep in de Maasland Brouwerij. Na enkele maanden legde Geert echter de roerstok er weer bij neer.
Constant Keinemans nam de taken van Geert over. Constant werd opgeleid bij Bavaria en deed eveneens ervaring op bij de Maasland Brouwerij. Ondanks dat Constant een baan had aangeboden gekregen als levensmiddelentechnoloog bij de firma Renco te Wijchen koos hij bewust voor het onzekere bestaan als brouwer. In het voorjaar van 1999 werd roerstokje van Constant Keinemans overgenomen door Annelies Fleerakkers uit Boxtel. Constant Keinemans verhuisde naar de Utrechtse Stoombierbrouwerij, die met ingang van 1 maart 2001 ook daar weer werd opgevolgd door Annelies Fleerakkers.
Op 1 mei 2000 werd het Brouw Café gekocht door Remco Frerichs en Tony Lutz. Zij sloten een contract af met Interbrew. Met ingang van 1 december 2000 werd Annelies Fleerakkers opgevolgd door Pieter van Meel (1960), die op dat moment zo'n 18 jaar werkzaam was bij de Sociale Dienst van Den Bosch. Pieter had op dat moment 15 jaar brouwervaring als amateur-bierbrouwer. Zijn interesse ging meer dan normaal uit naar speciaalbier. Er werkte toen 19 mensen bij het Brouw Café, in de brouwerij als de café.
Bezoekers kunnen het brouwproces met eigen ogen volgen. Naast het eigen bier drinken kunnen de gasten ook een hapje eten wat onder de bezielende leiding staat van Sander van Nisius, de zoon van Ed van Nisius.
In 2015 werd het pand verbouwd, hierbij is de complete brouwerij uit het pand verwijderd. De naam van het café werd gewijzigd naar Brouwcafé De Hofnar.
Amstel Bock winnaar Beste Bockbier Competitie
Amstel Bock heeft op het 37e PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam de titel Beste Bockbier van Nederland in de wacht gesleept.