Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel monniken, wordt gebrouwen in een klooster. Elke Trappist is een abdijbier, maar andersom niet.
Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers.
Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn er een aantal strikte voorwaarden om de naam "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" (ATP) te mogen voeren.
- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale/maatschappelijke werkzaamheden worden besteed.
In 2018 werd het hoogste aantal Trappistenbrouwerijen bereikt, toen Tynt Meadow goedkeuring kreeg en trappistenbier ging verkopen, waren er twaalf van dit soort brouwerijen, maar inmiddels zijn er twee Trappistenbieren verdwenen, doordat het label is afgenomen (Achel, België) of doordat de brouwerij is gestopt (Spencer, VS).
De 10 "echte" Trappistenbieren ter wereld zijn:
Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
- Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
- Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
- La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
- Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk (ATP sinds 2018).
Ontdek meer over echt trappistenbier. Mist er een Trappistenbier dat zeker in de lijst moet worden opgenomen? Voeg het bier toe of neem contact met ons op.