Kwaliteitscontrole voor bier
Als je een beetje serieus bezig wil zijn in de brouwwereld dan moet kwaliteitscontrole één van de topprioriteiten zijn. Van de geleverde kwaliteit hangt namelijk de reputatie van een brouwerij af en één slecht voorbeeld kan een imago veel meer schade toebrengen dan honderden goede resultaten aan de reputatie bijdragen. Je bent als brouwer maar zo goed als je laatste bier.
In dit kader is het gevaar op een microbiologische infectie de grootste vrees van een brouwer. Je kan dan nog zo hygiënisch en professioneel bezig zijn, ze zijn niet voor niets microbiologisch, het ongeluk zit in een klein hoekje. Bovendien durven die ‘beestjes’ wel eens wat tijd te nemen om in actie te schieten. Het bier is al naar de vier hoeken van de wereld verstuurd en plots schieten ze wakker. De ramp is niet meer te voorkomen. Brew Society en bioMérieux bieden een oplossing voor dit probleem.
Brew Society en bioMérieux
Het is de oplossing die de Brew Society zocht en uiteindelijk vond bij bioMérieux. De brouwerij was op zoek naar een manier om snel en efficiënt 100% zeker te zijn dat het bier dat de brouwerij buiten gaat nooit zal terugkomen omwille van een kwaliteitsprobleem.
Het bier laten analyseren door een laboratorium is uiteraard altijd een optie, maar vraagt wel enige tijd en middelen. Tijd die een snel groeiende brouwerij vaak niet heeft en middelen die ze liever aan de ondersteuning van die groei besteedt. Het is in die zoektocht naar een manier om sneller aan kwaliteitscontrole te doen dat de Brew Society bij bioMérieux terecht kwam.
Microbiologisch onderzoek
Het Franse bedrijf nam in 2019 het Amerikaanse Invisible Sentinel over en haalde daarmee een eenvoudige oplossing voor microbiologisch onderzoek in huis. Een technologie die gebaseerd is op DNA onderzoek en waarmee de brouwer zelf de nodige analyses kan doen en meteen ook het resultaat bekomt. Hiermee kan een bier dat de dag zelf werd gebotteld meteen worden vrijgegeven terwijl de brouwer toch op zijn beide oren kan slapen. Voor een bedrijf als de Brew Society is dit niet onbelangrijk want naast het waken over de kwaliteit van hun eigen gamma Martha bieren, moet er ook een garantie worden geboden aan de vele ‘derden’ die er hun bier laten brouwen. Derden die uiteraard liefst meteen over hun bier willen beschikken in plaats van nog weken te moeten wachten op laboresultaten en het afronden van de nodige kwaliteitscontrole.
Finale controle en meer
Naast deze ‘finale’ controle beschikt de brouwerij met de oplossing van bioMérieux ook over alle nodige tools om snel en zelfstandig systematische kwaliteitscontroles te doen in alle stadia van het productieproces. Zo heeft men het hele proces in eigen handen en kan er heel snel en accuraat opgetreden worden als er zich ergens een probleem voordoet.
Of – en dat is gelukkig meestal het geval – kan de brouwer zich aan de hand van een snelle test zich er van verzekeren dat alles in orde is en hij gerust even op zijn lauweren kan rusten terwijl de gist netjes zijn werk doet. De samenwerking tussen beide bedrijven werd op zaterdag 28 november uit de doeken gedaan tijdens de uitzending van Z-Mastercooks op het Belgische Kanaal Z.