Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grolsch Finale oliebollen | Goed begin van het nieuwe jaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grolsch Finale oliebollen: een goed begin van het nieuwe jaar

10 december 2020 om 12:29

Grolsch ontwikkelt speciale oliebol voor haar Finale 2020, een bier met champagnegist. Samen met biersommelier Arvid Bergström ontwikkelde de brouwer de speciale Finale oliebol. 

Brouwer Marc Janssen en biersommelier Arvid Bergstrom proosten op de Grolsch Finale oliebollen
Grolsch Finale
Grolsch Finale fles met kerstversiering op de achtergrond

Oliebollen met bier of champagne?

Een koud glas champagne en een schaal met poedersuiker bestrooide oliebollen, een oer-Hollandse traditie op Oudejaarsavond. Toch blijken de droog-zure bubbel en de vette bol een minder goede combinatie. Maar een traditie, die krijg je er niet zomaar uit. Dan maken we een oliebol die perfect bij ons Oud & Nieuw-bier past, dacht Grolsch. En zo geschiedde. Want ook dit jaar brouwt Grolsch voor de jaarwisseling weer Finale, een bier gebrouwen met druivensap en champagnegist. Samen met biersommelier Arvid Bergström ontwikkelde de brouwer de speciale Finale oliebol. Een combinatie waar je u tegen zegt.

Een goed begin van het nieuwe jaar

Met Finale biedt de meesterbrouwer van Grolsch, Marc Janssen, mensen die wel eens wat anders willen drinken dan champagne een feestelijk alternatief voor ‘champagnemomenten’. Finale wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist waardoor het bier een dieper karakter krijgt dan dat van wijn krijgt met een strakke, droge afdronk. En bij een goed glas hoort een goede hap en traditiegetrouw is dat op Oudejaarsavond een oliebol. 

Maar die vette bol en een droog-zure drank, die gaan helemaal niet lekker samen en brengen je smaakpapillen compleet in verwarring”, aldus Arvid Bergström, biersommelier, schrijver van Bier en Oliebollen. “Daarom heb ik samen met Grolsch meesterbrouwer Marc Janssen een speciale Finale oliebol ontwikkelt. Eentje die perfect past bij de smaak van Finale en dat zit hem vooral in de vulling. De perzik versterkt het fruitige van het bier, terwijl de champignon en peper zeer goed matchen met de diepe, aardse smaak die het bier krijgt van haar gist. De smaak van kaneel is verwarmend en geeft de oliebol haar traditionele oliebol smaak. Kortom, Grolsch Finale en de Finale oliebol zijn een combinatie waar je het nieuwe jaar goed mee begint.”

Grolsch Finale Oliebol recept

Biersommelier Arvid Bergstrom met een Grolsch Finale Oliebol en het bier in de hand Ingrediënten voor 20 à 24 oliebollen

Het deeg

- 375 gram tarwebloem
- 1 fles Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
- 20 gram boter
- 1 ei
- 5 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 tl suiker
- Snufje zout

Vulling

- 4 kastanjechampignons
- 1 halve perzik uit blik, afgespoeld
- Snufje kaneel 
- Beetje peterselie
- Zout en peper

Benodigdheden

- Twee kleine kommen
- Een grote kom
- Frituur met plantaardige olie 
- IJslepel 
- Uitlekbak met keukenpapier
- Optioneel: poedersuiker

Grolsch Meesterbrouwer Marc Janssen met Grolsch finale en de oliebol Bereidingswijze

Lees ook

1. Doe de bloem, boter, Grolsch Herfstbok, ei, gist, suiker en zout in een grote kom. Roer het en laat het een uur rijzen.

2. Zet de frituur klaar, doe de olie erin en laat het op temperatuur komen tot zo’n 180 à 185 graden.

3. Snijd ondertussen de kastanjechampignons en perzik in kleine blokjes. Doe ze in een kleine kom, voeg een beetje peterselie en een klein beetje kaneel toe. Roer het voorzichtig. 

4. Voeg na een uur rijzen, het gerezen deeg toe aan de perzik en champignons. Pak een bol deeg op met de ijslepel en laat het deeg rustig in het hete frituurvet glijden*.

* Doe niet meer dan 6 oliebollen in een frituur van 3 liter. Dan zal de olie veel afkoelen en zuigen de bollen zich vol met frituurvet.

5. Na een minuut of 2,5 à 3 zullen de bollen vanzelf omdraaien. Soms kun je ze een beetje helpen met een spatel om ze om te laten draaien. Na 5 à 5,5 minuut zijn de oliebollen klaar. Haal ze uit de frituur met een spatel of schuimspaan en leg ze in een uitlekbak met wat keukenpapier erin. Dit vangt nog wat frituurvet op.

6. Schenk een glas Grolsch Finale in, neem een slok van het bier (eventueel een tweede slok) en daarna een hap van de oliebol.

Wil je meer oliebollen?

Ingrediënten voor 60 à 70 oliebollen

Het deeg

- 1 kg tarwebloem
- 3 flessen Grolsch Herfstbok (of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0.0%)
- 50 gram boter
- 3 eieren
- 14 gram droge gist (verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 el suiker
- Snuf zout

Grolsch Finale (75cl) is beperkt verkrijgbaar. Een fles heeft een adviesprijs van € 12,95 en is verkrijgbaar bij geselecteerde supermarkten en slijterijen (zolang de voorraad strekt).

Grolsch Finale Oliebollen

Cookie instellingen