Zaanstreek
In de Zaanstreek leven tal van mooie verhalen. Soms heroïsch, soms ook heel ironisch of zelfs triest. Dat laatste is toch wel van toepassing op het verhaal van Trijntje Jans, het verhaal dat ten grondslag ligt aan de naam ‘Bullekerk’. Tijd voor een nieuwe Zaanse samenwerking.
Bullebier
Brouwerij HOOP brengt al sinds de oprichting bieren op de markt gebaseerd op verhalen en personen vanuit een ver Zaans verleden. Van de Bleke Nelis (‘Man onder de beer’) tot aan Spaansch Benauwd (de overwinning op de Spanjaarden). Nu komt daar een nieuwe variant bij: Bullebier, naar de legende van Trijntje Jans en de wilde Stier.
Het geschilderde tafereel boven de ingang van de Bullekerk laat weinig aan onduidelijkheid over. Het is 1647 en de hoogzwangere Trijntje probeerde, net als haar man, de stier te bedaren. Zij werd echter zonder mededogen op de scherpe hoorns genomen. Dit resulteerde in een onbedoelde keizersnee waardoor het kind ter wereld kwam. Trijntje en haar man overleefden dit niet, het kind wel. Negen maanden later overlijdt het kind alsnog. Het gezin werd begraven in de kerk en ging derhalve verder door het leven als Bullekerk.
Het bier zelf is een zacht-moutige variant op Blondbier. Het werd eerder op de markt gebracht als ‘Zaanse Blonde’, maar werd zo lekker bevonden door de drinkers ervan dat besloten is het op te waarderen tot de vaste lijn van Hoop. Met 5,3% alcohol en een ronde afdronk drinkt het lekker weg, en daarna wellicht nog een, en nog een...
Bullekerk als Cultureel Centrum
Sinds een paar jaar doet de monumentale Bullekerk, uit 1640, dienst als Cultureel Centrum. Drijvende kracht hierachter is Niels Busch. Waar de Zaanstreek in de regel wat karig is bedeeld wat cultureel en culinair aanbod betreft, is hij in korte tijd een factor van betekenis geworden.
Zelfs nog in Corona tijd is er een constante stroom van activiteiten, of het nu Huub van der Lubbe is of het organiseren van een fietstocht. Recent is Niels ook mede-initiatiefnemer geweest om met enkele andere zaken in de Zaanstreek samen te werken, om daarmee het gezamenlijke aanbod naar een hoger niveau te tillen. Vanaf dit voorjaar moeten hier diverse nieuwe activiteiten uit voortkomen.
29 augustus: Het Trijntje Jans Bierfestival?
Het heerlijke bier van de enige lokale bierbrouwerij Hoop, de geweldige ambiance van de Bullekerk en een mooie tijd in het jaar om iets te vieren. Dat vraagt om een passend evenement en gedacht wordt om Trijntje & de Stier jaarlijks te herdenken in het weekend rond die noodlottige 29e augustus. Dit wordt verder uitgewerkt, mede kijken naar de dan geldende mogelijkheden rondom Covid-19.
Freek de Jonge
De uitreiking, in dit geval ‘doop’, van het eerste Bullebiertje vond plaats op donderdag 8 april, uiteraard in de Bullekerk en in een Covid-proof sessie, na afloop van de uitreiking van de BredeNHofprijs voor de Zaanse geschiedenis. Het is Freek de Jonge die deze eer toekomt, als zoon van de voormalige Predikant van diezelfde Bullekerk de uitgelezen persoon. Vanaf die dag is het ook verkrijgbaar in de Bullekerk, in de bierwinkel (ook online) van Hoop bij de brouwerij in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken. Met het oog op de mogelijk aanstaande versoepeling van de buiten-horeca regels wordt een later weekend aangewezen om rond de Bullekerk deze introductie ook voor het bredere publiek te laten plaatsvinden.