Gulpener hop oogsten
Gulpener riep gisterochtend boer, brouwers en bierliefhebbers op om te komen redden wat er nog te redden viel. De onweersstorm van gisternacht heeft de hopvelden van de brouwer namelijk bijna volkomen platgelegd. Er werd gisteren met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk hop te redden.
Onweer
Een zeer trieste aanblik overviel teler Roger Wouters en directeur Jan-Paul Rutten gisterochtend bij de aanblik van de hopvelden in Reijmerstok, waar de familie Wouters al sinds 1997 hop teelt voor Gulpener. Na de stevige onweersstorm van dinsdagavond en -nacht lagen de hopvelden er verloren bij. De timing kon ook niet slechter en de ravage na de storm is enorm: 95% van de oogst is omgewaaid en ligt op de grond. Alles moet binnen twee dagen worden geoogst om bederf te voorkomen.
Limburgse eenheid
De hulp komt uit alle hoeken van Limburg. Gulpener stuurde gelijk haar medewerkers naar de hopvelden en riep haar meest trouwe fans op om zich te melden als vrijwilliger. Rond de middag waren er al tientallen aan het werk.
Jan-Paul Rutten (directeur Gulpener Bierbrouwerij) vanuit Reijmerstok: "Voor het eerst in onze geschiedenis maken we mee dat de planten van de palen zijn gerukt door een extreme storm. We wisten vanochtend niet wat we zagen. Het is fantastisch om te zien dat iedereen meteen bereid is de armen letterlijk uit de mouwen te steken om de oogst van 2022 te redden. Iedereen heeft zijn agenda leeg gemaakt en is aan de slag gegaan. In nood leer je vrienden echt kennen."
Hopteler Roger Wouters: “Ik vond het wel heftig vanmorgen. Je stopt er het hele jaar zoveel aandacht in, en dan ligt ineens alles om. De planten stonden er ook echt goed bij, en na drie jaar COVID, had iedereen zin om het weer samen met collega’s en familie te oogsten. We hebben denk ik twee dagen de tijd om de omgevallen hop te redden, en met al die mensen die er nu zijn heb ik goede hoop dat we dat voor elkaar krijgen.”
Limburgse hop
Gulpener is een onafhankelijke brouwer. Het bedrijf doet wat goed voelt en duurzaamheid, lokale betrokkenheid en creativiteit zijn daar een onderdeel van. De band met de lokale boeren en omgeving is altijd sterk geweest. In de jaren negentig besloot Gulpener om haar brouwingrediënten zoveel mogelijk lokaal (binnen een straal van 25 mijl) te betrekken. In 1996 richtte het Triligran op, een coöperatie van dertig lokale boeren voor de levering van vooral gerst. De samenwerking met de familie Wouters komt uit 1997, en inmiddels teelt Roger bijna alle hop voor Gulpener. Lokale inkoop bespaart voedselkilometers, zorgt voor inkomenszekerheid en is goed voor de biodiversiteit. Het is bovendien gezelliger, en bijzonder leerzaam.
Feest
De hopoogst is ieder jaar een feest. Als de bellen rijp zijn oogsten collega’s, vrienden en familie samen de hop, als teken van vriendschap en samenwerking. Gulpener zorgt voor lekker lokaal eten, muziek en gezelligheid, er wordt een hopkoningin gekozen en de lokale fanfare laat de planken van de feesttent schudden op haar grondvesten. Na drie gemiste edities, keek iedereen flink uit naar de oogst van dit jaar. De hoppluk met de Gulpener Vrunden gaat komende zondag wel door, wellicht met een aangepast programma.