Sommige bieren zijn zeer geschikt om te laten rijpen. De Bourgondische Bierkelder is hierin gespecialiseerd en zij openen een tweede bierkelder, nu namelijk op Fort Sabina.
Bierkelder in Fort Sabina
In Fort Sabina staat iets bijzonders te gebeuren. Er opent deze zomer een heuse bierkelder. In een van de gewelven van dit unieke fort in Willemstad zal de Bourgondische Bierkelder een rijpingskelder voor bier inrichten. De crowdfundcampagne om dit mogelijk te maken staat inmiddels op €38.000. Het zal de tweede locatie zijn van de Bourgondische Bierkelder, die ook al een sfeervolle kelder hebben in het centrum van Breda.
Rijpen van bieren
Bas Schampers raakte tijdens zijn opleiding tot biersommelier gepassioneerd over het rijpen van bieren. Echter, was dit iets waar toen daar tijd maar lastig was om aan te komen. Zoals hij zelf zegt ‘’Ik was overgeleverd aan een bevriende barman met kelder of de krochten van marktplaats’’. Om dit te veranderen en de kwaliteit te waarborgen richtte hij in 2016 de Bourgondische Bierkelder op. Met als doel bieren te laten rijpen en mensen de wereld van bier te laten ervaren.
Lees ook
Hoe werkt het rijpen van bier precies?
Bieren die mooi rijpen zijn of het algemeen de zwaardere donkere bieren of bieren met wilde gisting, zoals bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige of een mooie Oude Geuze. Wanneer deze bieren onder constante temperatuur (10-14 graden Celsius) en in het donker weggelegd worden, zullen ze een ware smaakevolutie doormaken.
In de afgelopen acht jaar is mede door de Bas en de Bourgondische Bierkelder de populariteit van gerijpte bieren gestegen, waardoor meer rijpingsruimte benodigd is. Een fort is de uitgelezen plek voor de ideale omstandigheden, vandaar dat de samenwerking met Fort Sabina gezocht is. Niet alleen komen hier straks bieren liggen te rijpen, er zullen ook proeverijen worden verzorgd waarin de deelnemers de rijping van bier met eigen smaakpapillen kunnen ervaren.
Tweede locatie
Om deze nieuwe locatie te realiseren is een crowdfunding gestart met als doel om €30.000 euro op te halen. Met dit bedrag kan het Fort sfeervol worden ingericht. Het doel is 2 weken na live gaan van de campagne al behaald!
Via de crowdfundcampagne is nog wel de mogelijkheid om een kaartje te bemachtigen voor de eerste proeverijen op het Fort. Je kunt straks ook een eigen lade huren in de rijpingsruimte, waar je zelf je bier te rijpen kunt leggen. Ook het doen van een investering is nog mogelijk, hiervan zal extra veel lekker bier te rijpen gelegd worden. Nu het doelbedrag behaald is zal binnenkort ook de datum voor de feestelijke opening geprikt gaan worden.