Er gaat weinig boven het genot van een verfrissend koud biertje tijdens een hete zomerdag. Ondanks het negatieve beeld dat bier ongezond zou zijn, blijkt dit bij nader inzien niet helemaal correct te zijn, gezien de eigenschappen van een mooi glas bier.
Er is weinig zo heerlijk als een lekker koud biertje op een warme zomerdag. Toch heeft bier een negatief imago dat het niet gezond zou zijn, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar als je kijkt naar de kenmerken van het gouden drankje. Natuurlijk moet je alles met mate doen, maar een paar biertjes kunnen best goed voor je zijn. In deze blog duiken we dieper in de wereld van het biertje, om te achterhalen wat nou eigenlijk de voordelen zijn van een lekker koud biertje, of twee.
Bier is eigenlijk helemaal niet zo ongezond als je denkt. Het drankje is eigenlijk hartstikke rijk aan voedingsstoffen, je zou zelfs kunnen zeggen dat het een prima volwaardige voeding is. Een biertje bevat mineralen, antioxidanten en zelfs vitaminen die eigenlijk best wel goed zijn voor je gezondheid. Bier is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B door het gist. Ook bevat een biertje veel vezels die bijdragen aan een natuurlijke stoelgang. Mineralen zoals fosfor, jodium, magnesium en kalium zijn ook volop aanwezig in een glaasje bier.
Zoals gezegd bevat bier dus belangrijke antioxidanten, waaronder ferulinezuur. Ferulinezuur is erg goed voor je huid en helpt met het herstellen van de huid na zonschade. Elke dag in de zon komen is eigenlijk helemaal niet goed voor je huid, de straling van de zon kan veel schade aanrichten. Zeker als je geen SPF gebruikt, kan de zon je huid beschadigen. Het ferulinezuur in je biertje kan je dan helpen om je huid weer te herstellen. Een heel belangrijk voordeel dus.
Zeg nou eens eerlijk, het leven kan best stressvol zijn. Ontspannen met een lekker glaasje bier is dan toch precies wat je nodig hebt. Uit eindeloze onderzoeken blijkt dat stress ontzettend slecht voor je is. Stress heeft een negatieve invloed op je hart. Door af en toe te genieten van een lekker biertje kun je je stress verminderen en lekker ontspannen. Uit een onderzoek van de Mayo Kliniek blijkt dat gematigd alcoholgebruik het risico op hartaanvallen en misschien zelfs beroertes kan verminderen. Gematigd hier betekent één glas voor vrouwen en twee voor mannen.
Uit een onderzoek van de Tufts Universiteit is gebleken dat een gematigde consumptie van bier bijdraagt aan sterke botten. Bier bevat namelijk een stofje dat silicium heet, dit stofje gaat botontkalking tegen. Naarmate mensen ouder worden worden de botten steeds brozer, wat zorgt dat ze makkelijk en sneller kunnen breken. Mensen hebben per dag zo’n 46 gram silicium nodig. Met name de donkere bieren zoals Palm of De Koninck hebben een hoog siliciumgehalte. Witbier en biertjes met weinig alcohol bevatten minder van de botversterkende stof. De Universiteit van Californië raadt mannen aan twee glazen bier per dag te drinken voor sterke botten. Vrouwen zouden aan een glaasje genoeg moeten hebben. Genoeg redenen dus om lekker te genieten van je biertje zonder schuldgevoel, want het kan misschien je leven redden. Als je het met mate doet natuurlijk.