Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouw je eigen bier: deze 5 fouten moet je vermijden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouw je eigen bier: deze 5 fouten moet je vermijden

25 maart 2024 door Redactie Biernet.nl

Bier brouwen is een leuke activiteit die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen in Nederland. In dit blog bespreken we vijf veel gemaakte fouten die je moet vermijden als je je eigen gebrouwen speciaalbiertje wilt gaan drinken.

Bier stroomt uit de tap
Verschillende biersoorten
Mout in de hand

De weg naar perfect bier

De weg naar perfect bier is lang en gaat met pieken en dalen. Vooral aan het begin van het brouwproces kunnen onervaren brouwers verschillende uitdagingen tegenkomen die het resultaat van hun eerste brouwsel beïnvloeden.

Maar maak je geen zorgen: zelfs als het eerste zelfgebrouwen bier niet meteen aan de gewenste smaak voldoet, zijn er talloze manieren om fouten te vermijden, het brouwproces te optimaliseren en zelf een geweldig smakend bier te brouwen. Want zoals het gezegde luidt: "Brouwen leer je alleen door te brouwen". 

temperatuur checken bij bierbrouwen De kunst van het bierbrouwen brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee die zelfs ervaren brouwers vaak voor lastige situaties stellen. Van de selectie van ingrediënten tot de juiste temperatuurregeling tijdens het brouwproces en het rijpen op fles – elke stap vereist precisie en expertise om een resultaat van hoge kwaliteit te bereiken. Het is een proces dat geduld, experimenteren en vooral de bereidheid om te leren vereist.

Top 5 fouten bij het bierbrouwen

Bier brouwen is geen kwestie van geluk zoals in een online casino, maar het resultaat van hard werken, doorzettingsvermogen en constante verbetering van je vaardigheden. Van het eerste brouwproces tot het proeven van het eindproduct, de weg naar het perfecte bier zit vol potentiële valkuilen en struikelblokken.

Het is ook belangrijk om het volgende in gedachten te houden: 'van je fouten leer je'. Elk brouwproces biedt de kans om je eigen vaardigheden te verbeteren en je smaakhorizon te verbreden. Zelfs ervaren brouwers kunnen typische problemen tegenkomen, zowel tijdens het productieproces als bij het proeven van het bier.

Met dit in gedachten is het de moeite waard om de meest gemaakte fouten bij het brouwen van bier eens nader te bekijken, de oorzaken ervan te begrijpen en mogelijke oplossingen te vinden.

Hier zijn de top 5 fouten die je moet vermijden om de weg naar het perfecte zelfgebrouwen bier niet onnodig te verlengen.

1. Exploderende flessen

Een van de gevaarlijkste en meest frustrerende situaties waarmee thuisbrouwers te maken kunnen krijgen, zijn exploderende flesbommen. Dit probleem wordt vaak veroorzaakt door een veelgemaakte beginnersfout: te veel basissuiker toevoegen aan de flessen tijdens het bottelen.

Een te hoog suikergehalte zorgt ervoor dat het gistingsproces te lang doorgaat, waardoor er meer koolzuur wordt geproduceerd in de flessen. Daardoor stijgt de druk in de glazen flessen, die in het ergste geval kunnen exploderen. Dit scenario is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook leiden tot aanzienlijke verliezen van zelfgebrouwen bier.

Ook als de flessen niet niet exploderen kan deze brouwfout duidelijk worden als je eens lekker gaat zitten om een biertje te openen. Direct na openen zal het bier uit de fles spuiten. Dit fenomeen wordt 'gushing' genoemd en het betreffende biertje een 'gusher'. Zonde van het bier en de moeite die je hebt gedaan om het bier te brouwen. 

Lees ook

2. Gebrek aan koolzuur

Waar punt 1 over een teveel aan koolzuur ging is het ook niet ongewoon dat zelfgebrouwen bier onvoldoende koolzuur bevat. Koolzuur speelt een doorslaggevende rol in de perceptie van de frisheid en vitaliteit van het bier. Bieren met te weinig koolzuur hebben de neiging muf te smaken. Om ervoor te zorgen dat het bier voldoende koolzuur heeft, is het belangrijk om de primaire en de flesgisting zorgvuldig te controleren en niet te vroeg of te laat te stoppen.

3. Slechte schuimkraag

Een andere veelgemaakte fout bij het brouwen van bier is het verschijnen van te weinig schuim in het afgewerkte bier. De vorming van een stabiele schuimkraag is een belangrijk kwaliteitskenmerk van een succesvol bier en wordt beïnvloed door het koolzuurgas en middelgrote eiwitten uit de mout. De schuimkraag op bier bestaat voor een groot deel uit koolzuur dat tijdens het omhoog borrelen eiwitten oppikt.

Bier met schuimkraag Als er ondanks correct bewaren en brouwen geen schuim ontstaat, kan dit te wijten zijn aan problemen tijdens de gisting of onvoldoende hygiëne. Een mogelijke reden voor te weinig schuim in het bier kan zijn dat het bier niet genoeg tijd heeft gekregen voor de flesgisting. In dat geval kan er niet genoeg koolzuur ontstaan om een stabiele schuimkraag te vormen.

Het is belangrijk om de aanbevolen rusttijden aan te houden en ervoor te zorgen dat het bier voldoende tijd krijgt om zich volledig te ontwikkelen. Indien nodig kunnen er ook aanpassingen worden gedaan aan de ingrediënten, zoals het toevoegen van meer hop of mout, om de schuimstabiliteit te verbeteren.

Naast de juiste gistingstijd en de juiste ingrediënten is hygiëne tijdens het brouwen ook cruciaal voor de kwaliteit van het schuim. Zelfs minimale vetafzettingen in de flessen of op het glas kunnen de schuimvorming belemmeren.

Grondig reinigen en ontsmetten van brouwapparatuur en -gerei is daarom essentieel om verontreiniging te voorkomen die het schuim negatief zou kunnen beïnvloeden. Zorgvuldig onderhoud en reiniging van de apparatuur kan niet alleen de kwaliteit van het bier verbeteren, maar ook de schuimvorming optimaliseren.

4. Vergisting komt niet op gang

Een andere veelgemaakte fout bij het brouwen van bier is het niet gisten, wat vaak te wijten is aan problemen met de gist. De gist is verantwoordelijk voor het gistingsproces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol en kooldioxide. Als de gist zijn werking niet kan ontwikkelen, kan de temperatuur van de brouwlocatie te laag zijn.

Vooral voor bovengistende gisten moet de temperatuur van het brouwsel tussen 16 en 20 °C liggen om optimale omstandigheden voor gisting te creëren. Als de temperatuur te laag is, is het mogelijk dat de gist niet actief genoeg is om het gistingsproces op gang te brengen of te houden.

Een andere factor die de gisting kan beïnvloeden, is de kwaliteit en versheid van de gebruikte gist. Droge gist heeft een houdbaarheidsdatum en als het te lang wordt bewaard, kunnen de gistculturen afsterven, waardoor ze minder effectief worden. Het is daarom belangrijk om op de houdbaarheidsdatum van de gist te letten bij het brouwen van bier.

5. Bier is te bitter

Een laatste veelgemaakte fout bij het brouwen van bier is dat het zelfgebrouwen bier uiteindelijk te bitter smaakt. De bittere stoffen in bier zijn voornamelijk afkomstig van hop, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen bitterhop en aromahop. Bitterhop bevat meer bitterstoffen, terwijl aromahop vooral gebruikt wordt voor de geur en andere smaken van het bier.

Om overmatige bitterheid te vermijden, is het belangrijk om je te houden aan de aanbevolen specificaties voor de kooktijd van de hop en de optimale hoeveelheid te berekenen voor de betreffende bierstijl. Dit zal ervoor zorgen dat het zelfgebrouwen bier een goed evenwicht heeft tussen bitterheid en andere smaaknuances.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen