Hans Smeijsters is een grafisch vormgever die een ode brengt aan de brouwers van vroeger door er affiches voor te ontwerpen. In dit eerste blog licht hij een belangrijke brouwerij voor hem uit. 'De ontdekking van een brouwerij in mijn eigen familiegeschiedenis inspireerde mij tot het ontwerpen van een serie gloednieuwe affiches over verdwenen Nederlandse brouwerijen. Met deze ode aan de brouwers van vroeger, hoop ik de herinnering aan onze rijke biergeschiedenis levend te houden. Vandaag presenteer ik het affiche van Smeijsters Bieren.'
Echt - Limburg (opgericht: 1890, gesloten: 1955)
Het verhaal van Smeijsters Bieren uit het Limburgse Echt begint een kleine 30 kilometer zuidelijker in Nuth, als Willem Smeijsters in 1890 met Elizabeth Beckers, de dochter van de plaatselijke brouwer, trouwt. Willem houdt zich bezig met het boerenbedrijf en Elizabeth leidt de brouwerij, die overigens Willem’s naam krijgt; Brouwerij W. Smeijsters.
Ze hebben zes kinderen waarvan zoon Louis de brouwersgenen van zijn moeder erft. Hij volgt in Duitsland een opleiding tot brouwer en gaat in 1923 in dienst bij bierbrouwerij Het Hert in Echt. Samen met zijn broer Emiel neemt hij in 1926 de zaak over en gaan ze verder onder de naam Smeijsters Bieren. Louis brouwt en Emiel verzorgt de zakelijke en commerciële belangen. In de vernieuwde brouwerij worden ondergistende bieren gebrouwen, Pilsener, Bockbier, Oud Bruin, Donker en Licht Bier. In Nuth wordt vanaf dan alleen nog maar gebotteld.
De zaken gaan goed en Smeijsters Bieren groeit in de jaren vijftig uit tot een middelgrote onderneming. Het gebied rondom Echt, tussen België, Duitsland, Roermond en Sittard, vormt het voornaamste afzetgebied. Ook bezit de brouwerij meerdere cafés met bierverplichting. Deze café’s zijn aan de brouwerij verbonden omdat het pand, financiering of inventaris van de onderneming is.
Aangezien de kinderen van Emiel geen interesse hebben in de brouwerij, verkoopt hij in 1952 zijn aandeel aan zijn broer Louis. Zijn zonen, Wiel en Piet, werken dan al in het bedrijf en in 1954 komt ook zoon Huub in dienst. Hij heeft aan de Hogere Technische Brouwerijschool in Gent gestudeerd. Naar zijn recept wordt er in juni 1955 een Duits type bier, met de naam Münich, op de markt gebracht. Het zou het laatste gebrouwen bier van Smeijsters Bieren blijken te zijn.
De Heineken Brouwerij is in de jaren vijftig volop bezig zijn marktaandeel in Nederland te vergroten. Om hun positie in het zuiden van het land te verstevigen is Smeijsters Bieren, als sterke speler in Midden-Limburg, een interessante overname kandidaat. Augustus 1955 wordt Smeijsters Bieren dan ook verkocht. Omdat het Heineken enkel om de afzet ging, wordt de brouwerij ontmanteld en de overgebleven voorraad bier via de goot op straat weggespoeld. Voortaan wordt het bier van Heineken aan de cafés geleverd en behoren de brouwsels van Smeijsters Bieren tot het verleden.
In het woonhuis van de brouwerij is nog enige tijd het Carnavalsmuseum gehuisvest, maar in de jaren tachtig maakt het plaats voor nieuwbouw. Alleen het brouwhuis aan de Plats 11, waar tegenwoordig een eetcafé en proeflokaal is gevestigd, herinnert nog aan de plek waar ooit de bieren van Smeijsters werden gebrouwen.
Hans Smeijsters
Verkoop en meer informatie over de de affiches kan je vinden op: www.shop.grifontwerp.nl