Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Maak in 2021 een tour door Nederland bierland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Maak in 2021 een tour door Nederland bierland

5 maart 2021 door Redactie Biernet.nl

Het aantal Nederlandse brouwerijen is de afgelopen jaren flink toegenomen en dat biedt ons bierliefhebbers een mooie kans om op ontdekkingsreis te gaan door Nederland bierland. In dit blog geven we onze zuiderburen wat inspiratie en ook voor de Nederlanders onder ons is er wellicht wat inspiratie te vinden.

proefplankje met vier bieren in de zon
proeverij othmar bier in Ootmarsum
proeverij othmar bier in Ootmarsum

Belgisch of Nederlands bier

Bij bier denken veel mensen nog steeds aan België, maar sinds 2015 heeft Nederland meer brouwerijen, een tournee door Nederland is voor bierliefhebbers dus helemaal niet zo’n gek idee. In dit artikel zetten we op een rijtje wat Nederland allemaal te bieden heeft voor een geslaagde biertour. Op dit moment zijn onderstaande tips nog met een slag om de arm, maar we hopen dat de coronamaatregelen binnenkort worden afgebouwd.

1. Veel Nederlands bier om uit te kiezen

Twee glazen bier in het Bruut Brouwcafé In het buitenland staat Nederland bierland misschien bekend om de grote pilsmerken als Heineken, Amstel en Bavaria. Als bierliefhebber in Nederland doe je jezelf daar echter mee tekort. De afgelopen jaren heeft het aanbod van ambachtelijk speciaalbier namelijk grote sprongen gemaakt. In 2007 waren er nog geen 100 brouwerijen in Nederland, maar tegenwoordig is dat wel anders. 

Van grote steden als Amsterdam, tot aan kleine gemeentes in Zeeland, je kan overal een lokaal biertje vinden. Binnen de Nederlandse grenzen vind je meer dan 700 bierbrouwerijen , genoeg om elke dag van het jaar een ander biertje te proberen.

2. Plekken voor een biertje

Bier is in Nederland de meest gedronken alcoholische drank. In 2019 werd er in Nederland ruim 12 miljoen hectoliter bier gedronken . Dat betekent per Nederlander (CBS: 13,8 miljoen meerderjarige Nederlanders in 2019) een bierconsumptie van zo'n 90 liter per jaar. Het is dus wel veilig om te stellen dat bier drinken in Nederland een veel beoefende bezigheid is. Alle uitgaansgelegenheden van cafés, restaurants, discotheken tot aan het casino schenken bier, maar ook de lokale supermarkt heeft een uitgebreid assortiment. Dus of je nou een bezoek aan de horeca brengt of je thuis (of in je vakantiehuisje) zit, er is genoeg mogelijkheid voor een biertje.

Lees ook

3. Lekkere hapjes bij bier

Nederlanders zijn dol op bier, maar ook op snacks. Een hele bekende Nederlandse combinatie is natuurlijk de combinatie van bier en bitterballen, maar er zijn eindeloos veel andere keuzes. De Nederlandse horeca zoekt zijn inspiratie voor snacks in alle hoeken van de wereld. Je kan nachos met guacamole volgens Mexicaans recept eten, een Spaanse chorizo bestellen of je biertje combineren met een Frans kaasje. Of je nou op zoek bent naar een vette hap of naar een gezonder alternatief, er zit altijd wel iets voor je tussen.

Hapjes bij bier

4. Biertour goed te combineren

Natuurlijk heeft Nederland veel meer te bieden dan alleen een breed aanbod aan mooie bieren. Als je er dan toch bent, is het de moeite waard om je meer in de regio te verdiepen. In Nederland is er gelukkig genoeg te doen. In de randstad kan je genieten van de architectuur, geschiedenis, musea (o.a. met werk van de Hollandse meesters) en allerlei ander vertier.

Buiten de steden is genoeg ruimte om in de natuur te fietsen of te wandelen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Zaanse Schans of Kinderdijk om de Hollandse molens te aanschouwen. Of geniet van de natuur tijdens een fiets- of wandeltocht in het Groene Hart of de Veluwe. Bij mooi weer kan je in Nederland ook je kater laten verdwijnen op het strand aan de westkust of aan de Waddenzee vanaf het vaste land of op een Waddeneiland.

5. Ervaar lokaal bier

Bezoek Texelse Brouwerij Met de groei van het aantal brouwerijen in Nederland is een lokaal speciaalbier nooit ver weg. De horeca speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien zij gasten in de regio vaak de mogelijkheid geven om een bier uit de omgeving te nuttigen. Naast het aanbod van lokaal bier in de horeca is het ook zeker de moeite waard om een brouwerij in de omgeving te bezoeken.

In veel gevallen kun je tijdens een rondleiding door de brouwerij de brouwer ontmoeten en vragen stellen over de ingrediënten, bieren of het brouwproces. Daarnaast hebben de afgelopen jaren steeds meer bierbrouwerijen een proeflokaal gerealiseerd in de buurt van de brouwerij. Dit geeft bezoekers de mogelijkheid om het bier dicht bij de bron en vers te drinken. Een aanrader als je lokaal en ambachtelijk bier kunt waarderen. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen