Ambachtelijk bier is niet langer een trend, het is inmiddels een gevestigd product dat zich nog steeds blijft ontwikkelen. Er zijn bijna geen ingrediënten te bedenken die nog niet zijn gebruikt voor het brouwen van bier. Van Japanse yuzu tot aan gember en koffie, er is zelfs bier op basis van cannabis. Door die ontwikkeling rijst de vraag: zal speciaalbier de plek van pils innemen? In dit artikel gaan we proberen om antwoord te geven op die vraag.
Ambachtelijk bier wordt overal aangeboden, omdat de vraag ernaar de afgelopen jaren flink is toegenomen. Het maakt niet uit of je een biertje wilt drinken in je stamkroeg, het casino, de sportkantine of het Chinese restaurant bij jou om de hoek. Tegenwoordig zijn er altijd wel andere opties dan pils te krijgen. De meeste cafés en bars hebben een groot assortiment aan ambachtelijke bieren en in de zaken die wat kleinschaliger zijn kan je op zijn minst een alcoholvrij of een witbiertje bestellen.
De tijden waarin het normaal was om op een avond liters pils van de tap te drinken lijken voorbij. Er is een nieuwe generatie bierdrinkers die niet langer drinkt om het drinken, maar zich juist focust op de smaakbeleving. In plaats van acht tapbiertjes, drinken ze liever vier verschillende speciaalbieren. Kwaliteit wint het bij deze generatie dus van kwantiteit. Consumenten interesseren zich dus meer in lokaal en ambachtelijk gebrouwen bier.
Uit onderzoek is gebleken dat consumenten in de laatste tien jaar steeds meer ambachtelijke bieren zijn gaan drinken, maar dat het marktaandeel van pilsener is nog steeds zo'n 7x groter. Het lijkt dus niet realistisch om te verwachten dat de gouden rakker over 5 jaar helemaal is vervangen door speciaalbier. De nieuwste generatie bierdrinkers is voorlopig nog een stuk kleiner dan de groep mensen die liever een lekker pilsje drinkt.
Daarnaast zijn de belangen voor de grote pilsbrouwerijen natuurlijk gigantisch. Zij zullen hun best blijven doen om pils aan de man te blijven brengen, zodat zij een groot marktaandeel behouden. Tot slot wordt pils in dusdanig grote oplage geproduceerd dat het ook relatief goedkoop kan worden aangeboden aan consumenten. De prijsbewuste consument zal naar alle waarschijnlijkheid eerder een krat bier kopen voor een tientje dan vier flesjes speciaalbier van een lokale, ambachtelijke brouwerij voor hetzelfde geld.
Het is daarom misschien beter om speciaalbieren te zien als een aparte klasse in de bierwereld en niet als de vervanger van pils. De afgelopen jaren zijn voor de bierliefhebber juist geweldig geweest met de introductie van veel verschillende speciaalbieren. Ieder speciaalbier heeft zijn eigen smaakprofiel en het komt dan ook steeds vaker voor dat ambachtelijke bieren worden gekoppeld aan gerechten.
Bier kan zowel in intensiteit als in smaak variëren en kan qua smaak variëren tussen zuur, bitter en zoet. Dit zorgt ervoor dat bier eindeloos is te combineren bij verschillende gerechten. Deze combinatie tussen bier en spijs wordt ook wel foodpairing genoemd.
Er zijn talloze combinaties met eten en ambachtelijk bier. Bij risotto met champignons is het bijvoorbeeld heerlijk om een Dubbel bier te drinken. Door de zoete smaak en het hoge alcoholpercentage is dit goed te combineren bij een gerecht als risotto. Of probeer eens een Pale Ale uit naast kalfsvlees, kip, kreeft, salades of asperges. Bij een saté kan je naast een normaal pilsje ook een smaakvoller blond bier met flink wat koolzuur serveren.
Een belangrijk moment in de acceptatie van bier in combinatie met mooie gerechten was de introductie van de bierkaart bij De Librije in 2016. Tegenwoordig zijn er een heleboel restaurants die naast een wijnsuggestie ook een biersuggestie hebben bij verschillende gerechten.
De biersoorten (in dit geval pils en speciaalbier) zijn gebonden aan verschillende omstandigheden. Tijdens een feestje thuis wordt er nog steeds een krat pils bij de supermarkt gehaald, maar op een terrasje kan de voorkeur van sommige mensen uitgaan naar een speciaalbiertje. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, ze kunnen ook prima naast elkaar bestaan. De verwachting is dat ambachtelijk bier de komende tijd verder zal groeien, maar dat pils het meest gedronken bier blijft in Nederland.