Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vier dit jaar de Dag van het Bier!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vier dit jaar de Dag van het Bier!

3 april 2021 door Redactie Biernet.nl

In 2007 is in de Amerikaanse staat Californië de internationale dag van het bier bedacht. De dag heeft als doel om verschillende mensen op de wereld dichter bij elkaar te brengen door middel van onze bier te laten drinken. Inmiddels is de internationale dag van het bier een groot succes en wordt deze feestdag in 80 landen, verspreid over 6 continenten, gevierd. Dit jaar zal de internationale dag van het bier op vrijdag 6 augustus plaatsvinden. 

Verschillende speciaalbieren in bierglazen
Verschillende bieren in bierglazen
Verschillende bieren in bierglazen

International Beer Day

Wat ons bertreft is iedere dag een reden om te genieten van een biertje, maar als er één dag op de internationale agenda staat wanneer je niet om de drank heen kunt dan is het de Internationale dag van het bier

De feestdag wordt iedere eerste vrijdag van augustus gehouden en is opgericht in 2007 in Santa Cruz door Jesse Avshalamov. Sinds de oprichting is de dag uitgegroeid van een lokaal evenement tot een internationale feestdag die in 80 landen wordt gevierd. De International Beer Day heeft drie doelen: 

- Om met vrienden samen te komen en te genieten van de smaak van bier.
- Om degenen te vieren die verantwoordelijk zijn voor het brouwen en serveren van bier.
- Om de wereld te verenigen onder de vlag van bier, door de bieren van alle naties samen op één dag te vieren.

Hieronder geven we je nog wat extra redenen om deze feestdag dit jaar (6 augustus 2021) sowieso te gaan vieren! 

1. Leuk om je eens te verdiepen

Gula bieren met uitzicht Je hebt in je leven vast al veel liters bier gedronken, maar wat weet je er nou eigenlijk écht van? Gebruik de internationale dag van het bier dit jaar eens om je wat meer te verdiepen in de traditie van het brouwen van bier en de verschillende bieren die verkrijgbaar zijn. Het drinken van bier wordt namelijk veel leuker als je de verschillende soorten bier kan herkennen en je je beseft dat er altijd een biertje is dat past bij je humeur. 

Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen ondergistende en bovengistende bieren of ken je de verschillende IPA varianten al? 

2. Bier verbindt

Verzamel dit jaar op 6 augustus al je vrienden, familie en collega's en maak er een feestje van. Laten we hopen dat de coronamaatregelen in de zomer voorbij zijn, zodat we al onze favoriete mensen samen kunnen brengen!

Lees ook

Sla zo veel mogelijk verschillende bieren in en organiseer daar omheen allerlei activiteiten. Wat dacht je van een wedstrijd wie de meeste speciaalbieren blind kan herkennen, waarbij de andere aanwezigen net als bij sportweddenschappen kunnen voorspellen wie er zal winnen (de winnaars kun je trakteren op nóg meer bier of een klein bierpakket voor thuis). Denk ook eens aan een bierestafette of een songfestival waarbij iedereen een prachtige serenade voor zijn favoriete biertje moet zingen. Veel plezier!

Neem ook eens een kijkje bij de drankspellen als je nog meer inspiratie nodig hebt voor leuke activiteiten tijdens het feestje (geniet, maar drink met mate).

3. Bier is goed voor je

Inschenken van een IPA bier Te veel bier is natuurlijk nooit goed, maar er zijn meerdere onderzoeken die hebben laten zien dat het gematigd drinken van bier kan worden verbonden aan een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en Alzheimer.

Het drinken van bier schijnt ook goed te zijn tegen diabetes type 2 en ook je botten worden er sterker van. Daarnaast word je van een paar biertjes ook lekker ontspannen en dat werkt weer goed tegen stress. Door af een toe een biertje te drinken, draag je dus bij aan je fysieke en mentale gezondheid en dat mag gevierd worden.

4. Foodpairing

Bier is overal bij te combineren. Dit noemen we ook wel bier met spijs oftewel foodpairing

Of je nou voor de klassieke combinatie van een biertje met een bitterbal gaat of juist eens voor iets anders kiest en je biertje drinkt bij een lichte maaltijd, het kan allemaal. Er is geen drank die beter bij eten dan bier en daarom is er altijd wel een gelegenheid om een biertje open te trekken. Met de vele verschillende soorten bier die verkrijgbaar zijn, kan je zelfs bij een zomerse salade een passende combinatie vinden. 

Bekijk onderstaande voorgestelde combinaties om je gasten een succesvolle bier-spijs combinatie voor te schotelen. Match qua intensiteit het gerecht bij het bier. Bij een biefstuk die op smaak is gebracht met een beetje peper en zout drink je een een bier dat qua smaakprofiel minder uitgesproken is (bijvoorbeeld een Pale Ale) dan bijvoorbeeld bij een gerecht als wild stroganoff (bijvoorbeeld met rookbier).

Gerecht of ingrediënten Bijpassende bierstijlen
Aperitief Urtyp Pils, Saison, Alt, Vlaams Rood, Oude Geuze
Vis en schaaldieren Pils, Witbier, Weizen 
Vette vis Pale Ale, Tripel, Saison
Vlees Pale Ale, IPA, Rauch, Vlaams Bruin
Gevogelte  Tripel, Dubbelbock

Genoeg inspiratie?

Gebruik de internationale dag van het bier dit jaar dus om je kennis van het drankje te vergroten, je vrienden bij elkaar te brengen, aan je gezondheid te werken en ook lekker te eten. Je hoeft trouwens niet per se te wachten tot 6 augustus, je mag ook vandaag al beginnen!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen