Nederland heeft veel goede bierbrouwerijen. In 2021 lichten we iedere maand vijf brouwerijen van een Nederlandse provincie uit en in maart behandelen we de provincie Drenthe.
In 2021 lichten we iedere maand brouwerijen uit een bepaalde provincie uit. Op basis van waarderingen die consumenten geven aan bieren op de app Untappd maken we maandelijks een Top 5 met de best beoordeelde bierbrouwerijen. Deze maand is provincie Drenthe aan de beurt. Bij de selectie van deze Top 5 wordt puur gekeken naar de score op Untappd van dit moment van een brouwerij. Het is goed om te beseffen dat sommige brouwerijen veel meer stemmen hebben gekregen en daarom wellicht lager staan qua score, maar eigenlijk ook een plekje in de Top 5 zouden verdienen.
Backstage Brewers staat op Untappd op plek 5 bij de best beoordeelde brouwerijen van Drenthe. Deze brouwerij is gelegen in Emmen.
- Brouwerij score: 3,47/5 (165 ratings)
- Beste bier: Backstage Blond 3,69/5 (24 ratings)
Backstage Brewers is een huurbrouwerij uit Emmen. De brouwerij is opgericht in 2018 door Marijn Sijbom. Bij Marijn bestaat de liefde voor granen al langere tijd, van kinds af aan was hij al in de weer met molens (en sinds 2000 gediplomeerd vrijwillig molenaar). Tijdens zijn studie theatertechniek aan de theaterschool te Amsterdam kwam hij veel in biercafé In de Wildeman en besloot om zelf eens met het brouwen van bier aan de gang te gaan.
Vanaf 2004 werd Marijn toneelmeester in Theater Geert Teis te Stadskanaal en pakte de hobby verder op en dat begon al snel uit de hand te lopen. Tijdens een verjaardag van een buurman liep hij Martijn Knegt tegen het lijf, die ook erg geïnteresseerd was in bier en het hobbymatig brouwen ervan. Alsof het zo moest zijn werd Martijn ook nog eens een collega in het theater en gingen de gesprekken vaak over biersoorten en het klonen ervan.
In 2018 begon Marijn met zijn Sijbom's Molenproducten, hierdoor was de droom om zelf eens een bier te brouwen binnen handbereik. In november 2018 werd het eerste bier gebrouwen. Inmiddels is de brouwerij bij batch 3 van Backstage Blond. De naam van de brouwerij laat zich raden, ten tijde van de oprichting waren Marijn en Martijn beiden werkzaam achter de schermen in het theater.
De brouwerij is nog niet een fulltime bezigheid, Martijn is werkzaam als huismeester in het theater van Stadskanaal. Marijn heeft in 2019 besloten om te stoppen met theaterwerk en verder te gaan als molenaar, dit bij Mulder Pot in Kropswolde. Tijdens het werken als molenaar leert hij nog meer over granen en de verwerking ervan.
De bieren van Backstage Brewers zijn bijzonder door het verhaal achter de bieren. Het mooie van de brouwerij is dat Backstage Brewers is ontstaan vanuit een vriendschap die is uitgelopen tot het brouwen en uitbrengen van bier. Met het Blond bier wilden Marijn en Martijn een brug slaan tussen het drinken van pils en speciaalbier. Niet te sterk, maar wel vol van smaak.
Momenteel heeft de brouwerij uit Emmen alleen nog Backstage Blond in het assortiment. Dit is een volgraan blond, zonder suiker in de stort. Sinds batch 3 heeft het bier een nieuw etiket en dit maakt het plaatje compleet.
Volgens Marijn en Martijn is het spelen met ingrediënten het allerleukst aan het brouwen van bier. Je bedenkt iets en gaat ermee aan de slag. Op het moment dat je de eerste slok neemt weet je of je idee werkt, en wat je er nog aan kunt veranderen.
Backstage Brewers is druk bezig met het ontwikkelen van een tweede bier, maar door Corona heeft de brouwerij wat vertraging opgelopen voor het tweede bier. Het eerste doel is om continuïteit aan onze afnemers te bieden. Brouwerij Westerwolde brouwt onze bieren en met hen heeft de brouwerij uit Emmen een fijne samenwerking. "Zo kunnen wij elkaar in de regio ook enorm versterken dus is het verlangen naar een eigen brouwerij op korte termijn nog niet zo groot."
In Drenthe en Groningen hebben diverse slijterijen het bier van Backstage Brewers in de verkoop. Wil je online bestellen? Dat kan via de online webshop van de brouwerij.
Brouwerij Maallust staat op plek 4 van de best beoordeelde brouwerijen uit Drenthe. De brouwerij ligt in Veenhuizen.
- Brouwerij score: 3,51/5 (142.278 ratings)
- Beste bier: M-10 3,81/5 (1.027 ratings)
In 2011 werd brouwerij Maallust opgericht. Het waren 25 initiatiefnemers die zich de Zware Jongens noemen. Ze namen niet alleen het initiatief om bier te brouwen in Veenhuizen, maar ook om het vervallen Maallustcomplex nieuw leven in te blazen. Na een ingrijpende opknapbeurt opende de brouwerij haar deuren.
Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een spinnerij en boerderijen. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was, is nu Bierbrouwerij Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan de koperen ketels.
Het hart van de brouwerij wordt gevormd door de koperen ketels, waarin alle bieren worden gebrouwen. Deze Rolls-Royce onder de brouwinstallaties is geleverd door Kaspar Schulz uit Bamberg. Dankzij de prachtige koperen ketels en het vakmanschap van de brouwmeesters kan Maallust de kwaliteit garanderen die de bieren zo speciaal maakt. Authentieke smaken en tijdloze kwaliteit; niet voor niets vallen de bieren van de brouwerij geregeld in de prijzen.
Het Maallust team bestaat inmiddels uit zes vaste medewerkers en een aantal vrijwilligers. De brouwerij is drie jaar geleden uitgebreid, waardoor Maallust voorlopig aan de vraag voor hun bieren kan voldoen. In de toekomst willen ze consumenten blijven voorzien van mooie bieren en nieuwe bieren blijven ontwikkelen.
De ambachtelijke speciaalbieren zijn eigentijds, maar geworteld in het verleden en geïnspireerd door oude biertypen. In de bieren proef je de historie van gevangenisdorp Veenhuizen. De bieren van Maallust zijn ambachtelijk, authentiek en gebrouwen met alleen de beste ingrediënten. Of het nu de Weldoener is, een hoppig blond bier, of de Zware Jongen, een verraderlijk zachte tripel; Maallust bieren staan bol van het karakter.
De grondstoffen voor de speciaalbieren worden met zorg geselecteerd. Alleen de allerbeste kwaliteit is goed genoeg. Dat proef je direct. De bieren van Maallust zijn mooi gehopt en uitstekend in balans. Brouwmeesters zoeken naar het perfecte evenwicht tussen bitter en zoet. Ze laten zich inspireren door oude biertypen, zoals bij onze Vagebond: een prijswinnend Viennabier gebrouwen naar een klassiek recept.
De bieren van Maallust worden in grote delen van Nederland verkocht, maar de focus ligt op noord Nederland. Via de website van brouwerij Maallust kun je precies zien of Maallust bier bij jou in de buurt wordt verkocht.
Gula Beers staat op Untappd op plek 3 bij de best beoordeelde brouwerijen van Drenthe. Deze huurbrouwerij komt uit Meppel.
- Brouwerij score: 3,53/5 (2.071 ratings)
- Beste bier: Sukadeblond 3,70/5 (48 ratings).
De passie voor speciaalbier bracht zeven vrienden uit Meppel samen. Tijdens een avond drinken in de kroeg kwam het idee naar voren: "Wij moeten ook bier gaan brouwen." De jongens zijn begonnen met een simpel starterssetje om zelf bier te brouwen wat ze zelf lekker vinden.
Uit passie voor lekker speciaalbier zijn de mannen met een simpel brouwsetje, zonder enige voorkennis, handdoek erbij en simpelweg smaak volgend bier gaan brouwen. "Je weet immers pas hoe iets moet, als je ook weet hoe iets níet moet."
Gula is de Latijnse benaming voor 'guldigheid'. Iets wat uitermate goed past bij de bieren van Gula Beers. Alle jongens van Gula zijn rasechte Meppelers en dat maakt deze brouwerij ook bijzonder. Na het experimenteren met verschillende ingrediënten en technieken brouwde de brouwerij in 2018 het eerste bier genaamd 'Sweet IPA'.
Naast de werkzaamheden binnen Gula Beers werken de brouwers in allerlei beroepsgroepen. Eric werkt als copywriter en online marketing strateeg, Arno werkt als software engineer en David, Peter en Simon werken als docent in het onderwijs. De visie van de brouwerij is dan ook om bieren te maken die de brouwers zelf lekker vinden en ze zijn dus niet bezig met wat anderen van het bier vinden, want over smaak valt niet te twisten.
De brouwerij ziet vaak bieren voorbij komen waarbij het motto 'hoe gekker, hoe beter' centraal staat. Bij Gula heeft de brouwerij eigenlijk maar een doel: gewoon lekkere bieren maken. Speciaalbieren die verrassen, zonder over-the-top te zijn. Smaak staat bij de brouwerij uit Meppel centraal. Bij elk bier worden er verrassende ingrediënten, zoals pleuriskruid, de schil van wilde citroen en verschillende bloesems. Frisse, cleane smaken en het gevoel dat je aan eentje niet genoeg hebt is wat de bieren van Gula onderscheidt.
Het leuke van het bierbrouwen is het hele proces. Van het bedenken van het recept en de voorpret die je daar met elkaar van hebt, tot de eerste proefbatches die thuis worden gemaakt. Proeven, genieten, het recept bijstellen, verfijnen en er dan de klap op geven; 'we gaan ervoor'.
Wanneer het bier af is, gaat Remko Tielemans aan de slag met het artwork en komt keer op keer met ideeën die bij ons passen. Wanneer het uiteindelijke bier gebrouwen gaat worden, doet Gula dat onder leiding van Kees Schouten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Door alles eigenhandig te doen en door elke fles in handen gehad te hebbe, zorgt de brouwerij uit Meppel ervoor dat het echt bier van de brouwers is, het is een product dat aan het hart van de brouwers ligt.
Het eerste bier was de Sweet IPA, die was natuurlijk heel speciaal voor de brouwerij. Gula verkocht de eerste batch in één weekend uit. De burgemeester was erbij en alle familie en vrienden. Dat was een uniek moment voor de bierbrouwerij. De daarop volgende release van Zonneblond, waarbij Gula Beers met een binnenvaartschip aanmeerde in de haven van Meppel was een mooi moment voor de brouwerij. Voor dit jaar staat het vijfde bier op de planning. Hiermee wil de brouwerij weer op de terrassen proosten met familie en vrienden van de horeca, dus de brouwerij wacht met brouwen tot de terrassen weer open mogen.
De brouwerij bestaat nu een aantal jaar en heeft grote toekomstplannen. Gula wil nog veel mooie bieren maken en de brouwers willen nog zó veel smaken ontdekken. Een grote droom zou dan ook een eigen locatie zijn in Meppel. Denk aan een brewpub of een klein tentje waar de brouwerij proeverijen en andere gave activiteiten kan houden. Gula wil daarnaast ook specials uitbrengen die dan naast de basislijn op de markt zullen komen.
Gula Beers verkoopt de bieren bij een groot aantal Meppeler horecagelegenheden, slijters en supermarkten. Simon gaat elke week op pad me de auto vol dozen bier om ervoor te zorgen dat het op steeds meer plekken in Drenthe en daar buiten verkrijgbaar is. De brouwerij werkt met een aantal regionale ondernemers samen, die de brouwerij zeer dankbaar is dat ze achter hun Gula bieren staan.
De bieren zijn ook online te bestellen via www.gulabeers.com.
Brouwerij Loon staat op de tweede plek bij de best beoordeelde brouwerijen van Drenthe. Deze brouwerij is gelegen in het Drentse dorpje Loon in de gemeente Assen.
- Brouwerij score: 3,54/5 (352 ratings)
- Beste bier: Lonesome Cowboy - New England IPA 3,71/5 (51 ratings).
Brouwerij Loon is een kleinschalige bierbrouwerij uit het Drentse dorpje Loon en is gevestigd aan de brink. Hier worden organische bieren gebrouwen van biologische mouten in de oude vrieskluis van het dorp, waar vroeger de inwoners hun vlees, groentes en opbrengst van de jacht brachten om gekoeld te worden bewaard. Brouwerij Loon gebruikt elektriciteit die door eigen zonnepanelen wordt opgewekt.
De verhalen achter een brouwerij blijven fascinerend, net zoals die van Wim Groenendijk. Wim begon met bier drinken in zijn studententijd en kreeg in 2018 voor zijn verjaardag een bierpakket van zijn kinderen. "En zo is het gekomen." Na een lange carrière bij Shell en de Gasunie is Wim tegenwoordig werkzaam als Managing Director bij Gate Terminal op de Maasvlakte in de Rotterdamse Havens.
Ondertussen vindt hij ook nog tijd om bier te brouwen. Omdat Wim dat doet op een 25 liter installatie vindt hij zijn lol in het brouwen van veel verschillende bieren, vijftien inmiddels, waarvan negen op voorraad. Brouwerij Loon staat sinds 1 januari 2019 officieel ingeschreven en het bier is alleen in Loon te koop bij de brouwerij en via de eigen webshop.
Het brouwen vindt plaats in de oude 'vrieskluis' van het dorp achter in de tuin, tussen de kippen en de eigen geteelde groenten en fruit. Hier worden organische bieren gebrouwen van biologische mouten. "Het mooie van het bierbrouwen is dat er altijd leermogelijkheden zijn en de brouwerij wordt ook steeds beter in het brouwen van bier."
Brouwerij Loon heeft inmiddels al vijftien bieren uitgebracht. De bieren worden allemaal vernoemd naar het dorpje Loon. Bijvoorbeeld Lonesome Cowboy, Loontje of Verdiende Loon. De brouwerij noemt de bieren zo omdat de mensen dan weten dat het een echt Loons biertje is.
De brouwerij is kleinschalig, de bieren worden met een brouwinstallatie van 25 liter gebrouwen. Brouwerij Loon heeft vooralsnog voldoende capaciteit om aan de vraag voor de bieren te voldoen. Bij elke nieuwe batch probeert de brouwerij net weer iets nieuws bij het brouwen van bier om zo de smaak van het bier te optimaliseren. De brouwerij is het meest trots op 'Loontje', een Sterk Blond bier in de stijl van La Chouffe. Dit bier maakt de brouwerij al vanaf het begin en is qua receptuur niet heel erg gewijzigd. Naar dit bier is dan ook altijd veel vraag.
"In Loon wordt er gedacht aan een grotere Braumeister, maar het moet wel leuk blijven." Verder worden de bieren alleen verkocht bij de brouwerij en de bieren worden verkocht via de webshop van Loon. Het staat verder op de kaart van het beste speciaalbiercafé van Assen, de Koppelpaarden. En er liggen wat verzoeken van webshops en speciaalbierwinkels om het bier van Brouwerij Loon te verkopen.
Verdere informatie over de brouwerij is te vinden op de website van de brouwerij.
Brouwerij de Gulzige Gans mag zich de trotse winnaar noemen van de alle brouwerijen in Drenthe. De brouwerij staat op de eerste plek. De Gulzige Gans is gelegen in het ganzendorpje Coevorden.
- Brouwerij score: 3,67/5 (7.038 ratings)
- Beste bier: Debuut 3,83/5 (15 ratings).
De brouwerij is zoals zoveel brouwerijen voortgekomen uit de liefhebberij voor speciaalbier. In 1994 werd begonnen met het zelf brouwen van bier.
Eerst in de keuken en daarna in een eigen ruimte in de kelder en tenslotte in de tot brouwerij omgebouwde schuur. Gedurende die periode werd Bert de Brouwer tevens Bert de Bouwer want veel zaken werden zelf gemaakt. Zaken als de koeler, de warmtekast, vergistingsruimte, maischketel enzovoort werden allemaal zelf vervaardigd. Het brouwen ging soms met vallen en opstaan maar altijd was er de passie en het plezier voor het brouwen van bier.
Langzamerhand ontstond het idee om commercieel te gaan. Vragen uit de directe omgeving of het bier ook te koop was bevestigden het idee, dat het toch wel eg leuk is om het bier commercieel aan te gaan bieden. Een bevriende slijter ging mee in het enthousiasme waardoor het idee alleen maar sterker werd. Sinds 1 april 2008 worden de bieren commercieel verkocht.
Destijds heette de brouwerij nog 'Huisbrouwerij 't Snatertje', een naam die sinds 1994 werd gebruikt. Op een dag werd de brouwer opgeschrikt door een telefoontje van een collega brouwer uit Amsterdam die moeite had met de naam 't Snatertje. De naam zou verwarring kunnen scheppen met de brouwerij uit Amsterdam. Door dit telefoontje moest de brouwerij een nieuwe naam bedenken, maar het moest wel verband houden met ganzen. Coevorden staat namelijk bekend als 'ganzenstad' en het logo en de etiketten waren ook al gekoppeld aan het thema ganzen. Na veel denkwerk is er uiteindelijk gekozen voor Brouwerij de Gulzige Gans. De naam is gekozen aangezien het logo een licht benevelde gans met een roerstok onder de vleugel voorstelt. Ook de namen van de bieren 'Snaterwater' en 'Waggel' sluiten goed aan bij de naam van de brouwerij.
De capaciteit van de brouwerij is momenteel 100 liter en het bier wordt afgevuld in 33cl flessen, op de bekende champagneflessen en voor de brouwerij zelf op fust om te kunnen tappen op bierfestivals. Gemiddeld wordt er elke twee weken gebrouwen waarbij er tijdens een brouwdag soms 2 keer achter elkaar wordt gebrouwen.
De bieren van de Gulzige Gans zijn meestal van Belgische stijl en toegankelijk maar ook mooi in balans en nooit wordt er beknibbeld op grondstoffen. Daarmee bereikt de brouwerij mooie, volle bieren met een rijke smaak. De Gulzige Gans maakt gewoon bieren die zij zelf lekker vinden.
De brouwerij heeft voor elk seizoen wel een lieveling, in de winter de Kachel of Rook in de Kachel, het najaar de Bokkige bok en in het voorjaar de Spring in 't Veld of Snaterwater. In de zomer de Fladder en een Waggel. De brouwerij heeft de Vreemde Eend als wisselbier, deze kan worden gebruikt voor verschillende types met in het etiket een andere kleurstelling en sfeer, we hadden de Vreemde Eend export Stout en nu de Vreemde Eend mild IPA.
De brouwerij heeft overwogen om toch te gaan groeien en de vleugels uit te slaan met een mooi proeflokaal in Coevorden. Na elk bierfestival dat de brouwerij draait blijkt dat ze er toch van genieten om de bieren rechtstreeks aan de consument te serveren en de leuke contacten die dat met zich meebrengt. Maar de realiteit vraagt grote investeringen en ondernemersbloed en na veel wikken en wegen hebben we besloten om de kleine brouwerij te houden zoals deze nu is. De brouwerij zal wel op bierfestivals staan in de omgeving van Coevorden.
De Gulzige Gans verkoopt de bieren op de onderstaande adressen:
- Slijterij/wijnhandel Sanne-Paul Benting in Coevorden.
- Slijterij van den Bos in Emmen.
- Slijterij Kisjes in Meppel.
- Slijterij van Erp in Groningen en Roden.
- Grandcafe de Heeren van Coevorden in Coevorden.
- Cafe de Koffer in Groningen.
- Proeflokaal de Drie dorstige herten in Utrecht.