Bier is wereldwijd een hele populaire drank. Waar men jaren lang bij bier aan pils dacht is dat de afgelopen jaren veranderd en drinkt men tegenwoordig steeds meer verschillende bierstijlen.
Bier is een van de populairste alcoholische dranken ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten bier, elk met zijn eigen unieke smaak en stijl. In Nederland is pils veruit de meest gedronken bierstijl, maar de afgelopen jaren zijn speciaalbieren in opkomst. Er zijn een heleboel verschillende soorten bieren en in dit blog nemen we je mee langs verschillende stijlen.
Voordat we verder gaan met de verschillende biersoorten, is het goed te kijken hoe bier in de basis wordt gemaakt. Het is een proces dat begint in de basis bij het mouten. Dit houdt in dat de granen in water worden geweekt om ze te laten ontkiemen. Vervolgens worden de korrels gedroogd of gebrand in een oven om het kiemproces te stoppen en de korrels een specifieke smaak en kleur te geven. Gebruik je donkere mout in het brouwproces, dan zal je uiteindelijk een donker bier krijgen. Vervolgens volgen er nog enkele stappen in het brouwproces en dient het bier uiteindelijk te gaan gisten. Deze vergisting is mede bepalend voor de bierstijl. De meeste bierstijlen worden ondergistend of bovengistend gebrouwen, wat is het verschil?
Lager is een verzamelnaam voor bieren die ondergistend zijn gebrouwen, oftewel bieren van lage gisting. Deze vergisting gebeurt op lage temperaturen, waardoor ze een scherpe en zuivere smaak hebben. De vergisting duurt zo'n drie tot vier weken en daarna worden veel lagers nog een aantal weken opgeslagen om ze te laten rijpen. Het bier moet dus lang 'gelagerd' worden om het bier te laten ontstaan, vandaar de naam Lager.
De bekendste bierstijl binnen de groep met lagers is pils. Pils is licht van kleur en smaak. Pilsners hebben een moutig en soms hoppig aroma en een verfrissende smaak met een droge afdronk. Dit is een heerlijke toegankelijke soort, met een alcoholpercentage rond de vijf procent, die zich perfect leent om te drinken tijdens een potje poker in het beste online casino Nederland.
Waar pils dus de meest bekende lager is zijn er nog meer soorten ondergistend bier. Ze variëren van licht en makkelijk doordrinkbaar tot rijk en complex.
De tegenhander van ondergistende bieren zijn bovengistende bieren en deze worden Ales genoemd. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Dit verklaart ook de naam bovengisting. Hieronder sommen we een aantal bovengistende bierstijlen op die je wellicht wel eens hebt gedronken of eens zou moeten proberen.
Stouts en porters zijn bieren die met gebrande mout worden gebrouwen. Ze zijn donker van kleur en hebben een sterke, volle smaak. Stouts zijn meestal zacht en romig met een met tonen van chocolade, koffie en karamel.
Tarwebieren worden gebrouwen met tarwe, zoals de naam al doet vermoeden. De meest voorkomende tarwebieren zijn weizen en witbier. Weizen bieren komen oorspronkelijk uit Duitsland en witbier uit België. Er zitten duidelijke verschillen tussen witbier en weizen.
Sinds de zogenaamde 'craft beer revolution' zijn IPA (India Pale Ale) bieren enorm populair geworden. Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Dit is hoe de India Pale Ale is ontstaan. Ook de IPA is weer onder te verdelen in verschillende specifieke bierstijlen.
Dit zijn slechts enkele van de vele soorten bier die verkrijgbaar zijn. Of je nu op zoek bent naar een frisse pils of een donkere en moutige stout, er is voor elk wat wils. Dus als je de volgende keer in de winkel of aan de bar bent, waarom probeer je dan niet iets nieuws? Bekijk ook eens dit weetje over alle verschillende soorten bier.