Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zo brouw jij gemakkelijk je eigen bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zo brouw jij gemakkelijk je eigen bier

9 juni 2023 door Redactie Biernet.nl

Bier brouwen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met de groeiende populariteit van speciaalbier groeit ook het aantal hobbybrouwers. Iedereen kan het; in dit blog laten we je zien hoe je eenvoudig je eigen speciaalbier kunt brouwen.

Eigen bier proeven
Hand houdt glas bier vast op een houten tafel
Proosten met bier

Bierbrouwen

Het brouwen van je eigen bier, welke man wil dat nu niet? Waar dit tot jaren geleden vaak alleen voor de grote brouwers was weggelegd, is het vandaag de dag ook mogelijk om als leek je eigen bier te brouwen. Als echte bierkenner is er natuurlijk niets leuker dan het brouwproces van A t/m Z zelf uit te voeren en uiteindelijk je vrienden, familie of bijvoorbeeld collega’s je eigen gebrouwen biertje te laten proeven.

Maar voor het daadwerkelijk zover is, is het wel handig te weten hoe dit in zijn werk gaat. Gelukkig hoef je geen enorme scheikundige te zijn en kun je al relatief eenvoudig beginnen met een kant-en-klaar pakket. Hoe dat werkt, vertellen we je in dit artikel.

Bestel een brouwpakket

Mout voor bier Voor het brouwen van bier heb je een aantal belangrijke ingrediënten nodig. Dit zijn onder andere hop, tarwe en gist. Uiteraard zijn er daarnaast nog allerlei andere zaken die van belang zijn, maar gelukkig hoef je die niet allemaal los te kopen. Kies je namelijk voor een kant-en-klaar pakket, dan is het enige wat je nodig hebt een grote pan van minimaal 6 liter. De rest zit namelijk allemaal in het pakket dat je bestelt. Van ingrediënten tot een emmer om het brouwsel in te laten gisten, alles om ervoor te zorgen dat je je eigen biertje kunt maken. Omdat het proces de nodige weken in beslag neemt, is het belangrijk om tijdig te beginnen.

Bekijk verschillende producten om zelf aan het brouwen te gaan.

Het gistingsproces

Het brouwen zelf is niet het meeste werk. De eerste paar stappen zijn vaak prima in een uur te doen. De meeste tijd zit hem in het gisten. Dit kan, afhankelijk van het gekozen bier, van enkele dagen tot wel weken in beslag nemen. De reden is dat dit een scheikundig proces is, wat helaas ook niet kan worden versneld. Dit zorgt er namelijk voor dat het bier zijn karakteristieke smaak krijgt en dat proces wil je natuurlijk niet verstoren. Nadat het gisten klaar is, is het tijd om de laatste hand te leggen aan het uiteindelijke bier en het te bottelen. Dit is het proces waarbij het bier in de fles wordt gedaan en vervolgens nog even een aantal dagen op fles moet rijpen.

Presenteer je eigen bier

Bier inschenken in een glas Wat is er nu leuker dan je eigen gebrouwen bier met je vrienden te proeven tijdens een spelletjesavond? Zo kun je kiezen voor een potje online poker bij het nieuwe casino, maar kun je ook een spelletjesavond thuis organiseren.

Zorg er dus wel voor dat je tijdig begint met het brouwen van het bier, zodat je op tijd je bier koud en vol smaak hebt klaarstaan voordat jullie beginnen aan de avond. Omdat je uit een kant-en-klaar pakket zo’n 15 tot 20 flesjes bier haalt, is het wel handig nog wat extra koud te zetten, zodat jullie niet zonder komen te zitten. Kortom, je eigen bier brouwen is ontzettend leuk om te doen en ook nog eens lekker. Heb je het gevoel dat je het aardig onder de knie hebt, dan kun je ook zelf gaan experimenteren met verschillende smaken.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen