Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat zijn de leukste bierfestivals van Nederland?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat zijn de leukste bierfestivals van Nederland?

2 december 2022 door Redactie Biernet

Het aantal bierfestivals is, net als het aantal Nederlandse brouwerijen, de afgelopen jaren enorm toegenomen in Nederland. Corona zorgde voor een tijdelijke stop, maar inmiddels kunnen er weer bierfestivals georganiseerd worden.

Bierfestival in de Grote Kerk in Den Haag
Proosten op een bierfestival
Bierfestival in Maastricht

Nederland bierland

Bier drinken is heerlijk, dat ben je vast met ons eens. Wij vinden bier het lekkerst als het met mate en met maten wordt gedronken. Een goede plek om dat samen te doen is een bierfestival. In Nederland zijn bierfestivals de laatste jaren enorm populair. Helaas zijn er ten gevolge van de coronapandemie verschillende bierfestivals, -proeverijen en andere biergerelateerde evenementen afgelast, maar inmiddels kunnen ze weer volop worden georganiseerd.  

Bierfestivals door heel Nederland

Als bierliefhebber heb je de mogelijkheid om op veel verschillende plekken te komen. Bierfestivals worden namelijk door heel Nederland gehouden en zo leer je ons land nog beter kennen mede dankzij het bier. Bij aankomst van een bierfestival, wordt je hart misschien wel onverwacht gestolen... door de stad of de omgeving! Er zijn veel mooie plekken in Nederland en als de stad je bevalt en er meer dan genoeg bier te drinken is, kunnen wij ons voorstellen je er misschien wel zou willen wonen! Maar, met de huidige huizenmarkt is verhuizen niet altijd een eitje, want goede huizen vinden is moeilijk. Om het je iets gemakkelijker te maken zou je Huurportaal kunnen overwegen, zoek bijvoorbeeld op Ruijgenbosweg 42 Eerbeek te huur. Op de site kan je gemakkelijk en snel filteren op de (bier) stad van jouw keuze, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken. 

We zetten een aantal bierfestivals voor je op een rij die jaarlijks worden georganiseerd en hoog aangeschreven staan. 

1. Nederlands Bierproeffestival

Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks de officiële aftrap van 'De Week van het Nederlandse Bier'. In de Week van het Nederlandse Bier staat, je raadt het al, Nederlands bier centraal. Het opening van 'De Week' vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag daar schenken ruim 50 Nederlandse brouwerijen meer dan 250(!) bieren. Daar is dus veel ruimte om de Nederlandse biercultuur te ontdekken.

Stand van Bird Brewery op het Nederlands Bierproeffestival Tijdens het evenement kun je niet alleen proeven, maar ook in gesprek met de ambachtelijke brouwers in kwestie, die vaak met plezier en liefde over hun vak vertellen. Ook is er genoeg te eten - nooit onverstandig als je alcohol drinkt - zodat je mooie combinaties van lekker eten en prachtig bier kan ontdekken. De Week van het Nederlandse Bier wordt in het voorjaar gehouden - meestal in mei. Houdt je ogen dus goed open voor de volgende aankondiging van het evenement!

2. Borefts

Het Borefts Bierfestival werd in 2009 voor het eerst georganiseerd door Brouwerij de Molen. In dat jaar was Nederland nog lang niet zover qua biercultuur en was Nederland nog een echt 'pils land'. Er kwamen in 2009 dan ook echte beer geeks naar Bodegraven voor speciaalbieren van De Molen, Emelisse De Struise Brouwers, Alvinne, Mikkeller en Narke. In 2022 kon het speciaalbierfestival eindelijk weer doorgaan (na twee afgelastingen ten gevolge van de Coronapandemie) en ook dit jaar was Bodegraven even de bierhoofdstad van de wereld. Zo’n 7.000 bierfans met 35 nationaliteiten van overal ter wereld streken neer in Bodegraven om hun nieuwsgierigheid te beproeven.

Tijdens Borefts ontdek je in en rondom Brouwerij de Molen de meest waanzinnige craft bierbrouwers ter wereld. De line-up is divers. Er wordt tegen niemand opgekeken en op niemand neergekeken. Daardoor biedt dit festival een podium aan een mix van grote en kleine namen. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het zijn brouwers waarmee de organisator (Brouwerij de Molen) zich verbonden voelen en waarvan zij nieuwsgierig zijn naar meer. Ze dagen jou uit met hun spannendste bieren.

3. 24uurs van Maastricht 

biertje tijdens de 24uurs van Maastricht Een ander jaarlijks terugkerend bierfestival is de 24uurs van Maastricht. Dit is een sfeervol bierfestival met een prachtige locatie in de bourgondische stad Maastricht. Het festival bevindt zich op een festivallocatie die wordt gecreëerd rondom D'n Hiemel, Helpoort en Faliezusterspark. Het bierfestival is populair, waar er in 2013 nog 1.100 bezoekers die de weg naar het festival wisten te vinden waren dat er in 2019 al 6.400. En het bierfestival blijft groeien! 

Het leuke aan de afgelopen editie van de 24uurs was dat zij op de eerste dag van het festival exclusief bieren schonken van brouwerijen uit Nederlands- en Belgisch Limburg. Een leuke manier om lokale brouwerijen in het zonnetje te zeten en voor jou om je te verdiepen in de lekkere Limburgse bieren. Op de overige twee dagen van het bierfestival waren er een heleboel brouwerijen present uit landen van over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Ierland, Kroatië, Polen, Bulgarije en meer. 

Bieragenda

Bierfestivals zijn prachtig! Houd vooral onze bieragenda in de gaten, waar je niet alleen leest over de beste bierfestivals, maar ook van andere leuke biergerelateerde activiteiten die je met vrienden en/of je partner kan doen. Probeer het wel leuk te houden en zorg dat je niet dronken aan het verkeer gaat deelnemen na afloop van het festival. We weten allemaal dat je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie aangetast raakt na te veel alcohol.

Heb jij een Nederlandse bierfestival bezocht en was je onder de indruk van de sfeer en de lekkere bieren? Laat het weten in de comments.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen