Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De unieke verbinding tussen bier en cannabis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De unieke verbinding tussen bier en cannabis

28 juli 2023 door https://2fast4buds.com/nl

Bier en cannabis zijn in Nederland populaire middelen om een leuke tijd mee te beleven. Maar dat is niet de enige verbinding die er tussen beide bestaat.

Hennep en bier relatie
Cannabis plant
Vier verschillende bierstijlen

Bier en cannabis

Bier, een eeuwenoude drank die al millennia mensen samenbrengt, blijft een integraal onderdeel van verschillende culturen wereldwijd. Hoewel het ongetwijfeld gewaardeerd wordt om zijn rijke smaken en sociale verbindingskwaliteiten, wijzen recente trends op een opkomende overlap tussen bier en een enigszins verrassende metgezel, namelijk cannabis.

Waar komt de verbinding tussen deze twee producten vandaan en hoe zullen cannabis en bier zich in de teokomst tot elkaar verhouden. 

1. Een oude band herontdekt

De verbinding tussen bier en cannabis is historisch dieper dan de meesten zouden vermoeden. Beide producten hebben een nauwe relatie met planten. Er wordt gerst en hop voor bier gebruikt en hennep of cannabis is de naam van de plant waar wiet, marihuana of hasjiesj mee wordt gemaakt. De betrokken planten delen een verrassend aantal eigenschappen, wat bijdraagt aan de overlap tussen hun werelden.

2. Bieren met cannabis

In de afgelopen jaren hebben veel ambachtelijke brouwerijen geëxperimenteerd met het infuseren van bier met cannabis. Dit is niet alleen een noviteit, maar ook een manier om nieuwe smaken en ervaringen te ontdekken. De hop in bier en de cannabisplant delen bepaalde smaak- en geurprofielen, waardoor ze complementair aan elkaar zijn. Voorbeelden van bieren die met cannabis zijn gebrouwen zijn Euphoria Cannabis Beer , De Groene Buizerd en X-Mark Cannabis Beer .

Euphoria Cannabis bier

Lees ook

3. Regelgeving en acceptatie

Hoewel het brouwen van cannabisbier een spannende ontwikkeling is, blijft het gebied van regelgeving enigszins troebel. Maar er is vooruitgang. Overheden wereldwijd werken steeds meer samen om duidelijke richtlijnen op te stellen voor het verantwoord produceren en consumeren van deze nieuwe drankcategorie. Overigens zit de werkzame stof uit wiet en hasj (THC) niet in de bovengenoemde bieren, dus je gaat er niet van spacen.

4. De rol van Nederland

In een land dat bekend staat om zijn groeiende biercultuur en liberale houding ten opzichte van cannabis, is het geen verrassing dat Nederland een rol speelt in deze brouwrevolutie. Toch zien we op het moment nog niet heel veel Nederlandse brouwerijen die een cannabis bier op de markt brengen.

Gewaardeerd speciaalbrouwerij Bronckhorster Brewing Company lanceerde in 2020 in samenwerking met de Feestfabriek een cannabisbier. Het bier met de naam ' De Groene Buizerd ' bevat onder andere hennepzaden en hennepstelen. Door dit te combineren met water, mout, gist, Nozem Oil en een beetje Zuid-Engelse hop wordt een originele smaak gerealiseerd. Het bier is groen. Wat gerust bijzonder mag heten. Dit heeft mede bijgedragen aan de naam ‘Groene Buizerd’ en de term ‘Achterhoeks Junglebier’.

De Groene Buizerd bier

5. De toekomst van Cannabisbier

De toekomst van cannabisbier ziet er helder uit. Terwijl meer mensen openstaan voor het proberen van nieuwe smaken en ervaringen, zullen brouwerijen blijven experimenteren en innoveren. Toch lijkt de bierstijl wat te blijven hangen in een soort gimmick, iets om als consument één keer te proberen... Het heeft immers geen werkzame stoffen in zich en als we op Untappd kijken dan krijgen de genoemde bieren geen torenhoge cijfers. De gerenommeerde Nederlandse speciaalbierbrouwerijen lijken liever met allerlei verschillende hopvariëteiten te experimenteren dan met cannabis. 

Dus, of je nu een bierliefhebber bent, geïntrigeerd bent door cannabis, of gewoon iets nieuws wilt proberen, houd deze brouwende revolutie in de gaten. Er zouden de komende tijd zomaar nog meer bieren op de markt kunnen komen met cannabis. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen