Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierfestivals voor de lente en zomer van 2024

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierfestivals voor de lente en zomer van 2024

14 mei 2024 door Redactie Biernet.nl

Het festivalseizoen is weer geopend en voor ons als bierliefhebbers zijn er ook een heleboel leuke festivals te bezoeken die in het teken staan van bier! We lichten een paar bierfestivals uit die je deze lente en zomer niet mag missen!

Proosten met bier
Bieren voor de Nederlandse vlag
Bierfestival Groningen bier

Culturele betekenis van bierfestivals

Bierfestivals zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse biercultuur en -traditie. Ze zijn een viering van het ambacht van bierbrouwen en de diversiteit van bieren die er wereldwijd te krijgen zijn. Deze evenementen dragen bij aan de rijke biercultuur van Nederland door brouwers en bierliefhebbers samen te brengen in een feestelijke omgeving. 

Het aantal bierfestivals leeft weer op nu de coronapandemie alweer een eeuwigheid geleden lijkt. Deze evenementen zijn niet alleen een viering van brouwerskunst, maar dienen ook als een impuls voor toerisme en lokale ondernemingen.

Biertradities in Nederland

Nederland kent een lange traditie in bierbrouwen en het vieren van de unieke biercultuur door middel van festivals. Deze evenementen belichten de rijke geschiedenis van Nederlandse bieren en de diversiteit die lokale brouwerijen te bieden hebben. Als we beseffen dat er in het jaar 2010 iets meer dan 100 Nederlandse brouwerijen waren en er inmiddels meer dan 800 zijn, dan kunnen we stellen dat de Nederlandse biercultuur nog nooit zo heeft gebloeid...

Verschillende Nederlandse bieren Toch was 2023 een jaar waarin de het aantal Nederlandse brouwerijen is afgenomen (dat was voor de eerste keer sinds 2001 zo). Er lijken dus moeilijke tijden aan te komen voor de kleine Nederlandse brouwerijen die de biercultuur zoveel kleur geven, dit is mede ten gevolge van veranderde bieraccijns die begin 2024 inging. Een extra reden om kleinere en lokale brouwerijen te steunen en dat kan ook door een bierfestival te bezoeken!

Impact op het toerisme

Bierfestivals trekken bezoekers van over de hele wereld aan. Het is een kans voor bierliefhebbers om de Nederlandse biercultuur te ervaren. Evenementen zoals het Dutch Beer Tasting Festival in Den Haag en het Dutch Craft Beer Festival in Enschede genereren een significant aantal toeristen dat bijdraagt aan de bloei van de lokale horeca en andere toeristische attracties.

Lokale economie en brouwerijen

Dergelijke festivals stimuleren ook de lokale economie, met name door een platform te bieden voor kleinere ambachtelijke brouwerijen om hun producten te presenteren. Kleine brouwerijen krijgen de kans om hun bieren tentoon te stellen en directe feedback van de consument te ontvangen. De omzet tijdens bierfestivals draagt direct bij aan de groei en stabiliteit van deze lokale ondernemingen.

Uitgelichte festivals

Nederland kent een rijke traditie als het gaat om bier en bierfestivals. In 2024 zet deze traditie zich voort met een indrukwekkende reeks evenementen die de diversiteit en kwaliteit van Nederlandse bieren tentoonstellen. Van grootschalige festivals in metropolen tot intieme bijeenkomsten in lokale gemeenschappen, er is een ervaring voor elke bierliefhebber. Hier zijn een paar festivals in Nederland die de komende maanden zeker de moeite waard zijn.

Bekijk alle bierfestivals die de komende tijd worden gehouden.

Nederlands Bierproeffestival

  • Plaats: Den Haag
  • Datum: 24 t/m 26 mei 2024
  • Entree: Vanaf €17,50

Het Nederlands Bierproeffestival is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de Grote Kerk in Den Haag. Het festival viert de diversiteit van Nederlandse bieren met meer dan 40 Nederlandse brouwerijen die meer dan 250 verschillende bieren presenteren. Het festival is onderdeel van de Week van het Nederlandse Bier.

TAPT Festival

  • Plaats: Verschillende steden in Nederland
  • Datum: Verschillende data
  • Entree: Vanaf €15,-

Lees ook

Het TAPT Festival is meer dan alleen een bierfestival in Amsterdam. Het is een landelijk evenement dat plaatsvindt in verschillende steden in Nederland. Elk jaar biedt het TAPT Festival een reeks evenementen waar bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan bieren van verschillende brouwerijen, evenals een wijnbar cocktails, heerlijk eten en fijne muziek. In 2024 worden er TAPT Festivals door heel Nederland gehouden, waaronder in Leiden, Alkmaar, Utrecht en Den Bosch.

TAPT Festivals

VandeStreek Beerfest

  • Plaats: Utrecht
  • Datum: 24 en 25 mei 2024
  • Entree: €27,50

Het VandeStreek Beerfest is een feest in de brouwerij waar bierliefhebbers uit Utrecht en daarbuiten samenkomen voor een onvergetelijke viering van bier, vriendschap en eindeloos plezier. Het festival biedt bieren van verschillende brouwerijen uit de omgeving.

Bierfestival de 24uurs van Maastricht

  • Plaats: Maastricht
  • Datum: 13 t/m 15 juni 2024
  • Entree: Vanaf €7,-

Het Bierfestival de 24uurs van Maastricht is een driedaags evenement dat plaatsvindt in Maastricht. Het festival presenteert meer dan 80 verschillende bierbrouwerijen en hun speciaalbieren. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Gulpener Bierbrouwerij.


Midzomer Bierfestival

  • klein duimpje bierfestival Plaats: Hillegom
  • Datum: 6 juli 2024
  • Entree: Gratis

Het Midzomer Bierfestival is een gratis evenement dat plaatsvindt bij Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. Het festival biedt de mogelijkheid om bieren te proeven van 12 verschillende brouwerijen. Het festival is boordevol gezelligheid en biedt een geweldige ervaring voor bierliefhebbers.

Gids voor festivalgangers

Bij het bezoeken van Nederlandse bierfestivals in 2024 is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Net zoals voetbalfans de wedstrijdschema’s, uitleg over EK voetbalpoules en voorspellingen op Intikkertje raadplegen om optimaal van het EK te genieten, zo kunnen bierliefhebbers zich verdiepen in de details van de aankomende festivals.

Verdiep je in de details van het festival. Zijn de brouwers zelf ook aanwezig tijdens het festival of wordt alleen hun bier geschonken door personeel van het festival? Kun je wellicht leuke workshops volgen om je bierkennis te vergroten? Of kun je met je vrienden / vriendinnen een dansje doen tijdens het festival?

Daarnaast is natuurlijk de bierselectie het eten en andere accommodatiemogelijkheden interessant. Door goed geïnformeerd en voorbereid te zijn, kun je als bezoeker je festivalbeleving maximaliseren en ten volle genieten van de rijke diversiteit aan speciaalbieren.

Specifieke zaken om op te letten als bierliefhebber:

  • Zijn er workshops of masterclasses te volgen tijdens het festival?
  • Zijn de brouwers van de bieren persoonlijk aanwezig?
  • Is er een specifieke foodpairing met bieren mogelijk?
  • Welk eten is er beschikbaar tijdens het bierfestival?
  • Is er live muziek?
  • Is het een PIN-only evenement?

We hopen je wat inspiratie te hebben gegeven voor een zomer vol bier! Heb jij een bierfestival bezocht waar je erg enthousiast over bent? Laat het weten in de reacties hieronder.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen