Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ontdek dit Belgische meesterwerk van hoge gisting

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ontdek dit Belgische meesterwerk van hoge gisting

27 mei 2024 door Biernet Redactie

Tripel Johanna is een speciaalbier van de Belgische Brouwerij Blommecaes. Het is een ambachtelijk bier dat brouwer Thomas ontwikkelde als huwelijksaanzoek voor zijn (inmiddels) vrouw Hanne.

Tripel Johanna bier van Brouwerij Blommecaes
Twee bieren van Brouwerij Blommecaes
Blommecaes Tripel Johanna bier

Bier als huwelijksaanzoek

Vandaag stellen we jullie graag voor aan een bijzonder bier uit België: Tripel Johanna. Dit bier is ontwikkeld door brouwer Thomas Blomme van Brouwerij Blommecaes als een huwelijksaanzoek aan zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw Hanne. Het bier bleek dus een groot succes en het is het bekendste bier van Brouwerij Blommecaes.

Brouwer Thomas laat zijn Tripel Johanna ook af en toe rijpen op hout voor een aantal maanden. De houtgelagerde versies van het bier worden als limited edition op de markt gebracht. Begin 2024 werd Tripel Johanna Houtgelagerd 2022 gelanceerd. We hebben beide bieren geproefd.


Tripel Johanna

Tripel Johanna schenken we uit vanuit een Steini flesje van 33cl. Er dient voorzichtig geschonken te worden om de schuimkraag binnen het glas te houden.  

Kenmerken Tripel Johanna

Tripel Johanna drinken Uiterlijk: Tripel Johanna heeft een prachtige goudkleur en een volle witte schuimkraag.

Geur: In de geur zijn verfrissende tonen van citrus en sinaasappel te ontdekken.

Smaak: Bij de eerste slok komen de citrus- en sinaasappeltonen goed naar voren, gevolgd door een lichte bitterheid die aangenaam blijft hangen. De nasmaak nodigt uit tot nog een slok en daardoor houden wij aardig het tempo erin... Ondanks het hoge alcoholpercentage is dit een heerlijke (doch gevaarlijke) doordrinker. Je hebt in het zonnetje niet direct door dat je een bier met 8,5% alcohol aan het drinken bent.

Johanna Houtgelagerd 2022 proeven

Naast Tripel Johanna heeft Thomas Blomme ook een houtgelagerde versie van dit bier uitgebracht: ' Johanna Houtgelagerd 2022 '. Dit bier is in 2024 op de markt gekomen en er zijn slechts 250 flessen van afgevuld. Deze variant heeft gerijpt op hout en is verrijkt met vanille.

Lees ook

Tripel Johanna houtgelagerd 2022

Kenmerken van Johanna Houtgelagerd 2022

Uiterlijk: De houtlagering kan mogelijk een lichte verandering in de kleur van het bier teweegbrengen.

Geur: De geur wordt gedomineerd door de invloed van de houtlagering, de vanille tonen komen niet echt door in de geur.

Smaak: Dit bier heeft een intense en krachtige smaak, waarbij de complexe lagen goed naar voren komen. De fruitigheid uit het origineel zijn wat meer naar de achtergrond verschoven en er zit een zuurtje in het bier. Er is vanille toegevoegd aan dit bier, maar dat komt dat niet direct door bij de eerste slok. Bij de tweede slok proef je dat wel en dat maakt het een bijzonder bier.

Met deze twee varianten biedt Brouwerij Blommecaes een interessante keuze voor liefhebbers van bijzondere bieren. Voor de zomerse maanden gaat onze voorkeur toch uit naar de originele Tripel Johanna. Het bier is fruitiger en voelt lichter aan. Mocht je de mogelijkheid hebben om beide bieren eens naast elkaar te proeven, dan zouden we dat zeker aanraden. Het is een interessante proeverij om het origineel en een variant die op hout heeft gerijpt naast elkaar te proeven.

Over Brouwerij Blommecaes

Tripel Johanna bier in het Brouwerij Blommecaes glas Blommecaes Brouwerij is gevestigd in Olsene, Zulte. Deze kleine microbrouwerij brouwt in batches van 100 liter en biedt een voortdurend wisselend assortiment bieren. Voor grotere hoeveelheden van kenmerkende bieren zoals Tripel Johanna wordt soms gebruikgemaakt van een grotere externe installatie.

Vanwege de kleinschaligheid kunnen er geen reguliere rondleidingen en proeverijen worden georganiseerd. Wel is het mogelijk om op afspraak een kijkje te nemen in de brouwerij. Blommecaes Brouwerij staat ook open voor het brouwen van speciale bieren voor lokale organisaties en evenementen. Hoewel de prijzen niet de laagste zijn, stelt de kleinschalige opzet de brouwerij in staat om in kleinere hoeveelheden te produceren, terwijl de meeste concurrenten een minimum van 500 liter hanteren.

Bezoek de website van Brouwerij Blommecaes voor meer informatie en de mogelijkheden om de bieren te kopen.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen