Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De man achter de schermen bij ‘Bier&Big End Winter Festival’

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

The man behind the scenes of ‘Bier&Big End Winter Festival’

28 maart 2018 door René van den Berk

Casper Pennings, eigenaar van bierspeciaalzaak ‘de Bierbrigadier’ te Eindhoven is medeorganisator en oprichter van het Bier & Big End (Winter) Festival. Het is ondertussen de 8e editie alweer. ‘Time flies when you are having beer’.  

Bier big end of winter festival

Het festival

Tijdens het weekend waarin de winter eindigt en de lente is begonnen, heb ik dankzij Yvonne van Houtum, succesvol prediker van speciaal bier via www.bierliefde.nl, de gelegenheid gekregen deel te nemen aan dit festival. Samen met mijn partner-in-crime Dennis de Wit heb ik het festival bezocht. Ik wil graag de lezer een kijkje geven bij de drijvende motoren achter dit succesvolle festival. Tijdens mijn bezoek heb ik wat vragen mogen stellen aan Casper Pennings, deze vragen volgen.

Hoe is het idee tot dit bierfestival ontstaan?

Het festival is tot stand gekomen tijdens de opening van de bierbrigadier zo’n 3+ jaar geleden. De mede-eigenaar Chris, van ‘Het Ketelhuis’ te Eindhoven, wilde Casper wel ondersteuning bieden en investeren. Tussen beide heren is er meteen sprake geweest over een samenwerking m.b.t. proeverijen en eventueel een klein festival. Nou geloof mij, een festival met 1500 bezoekers is géén klein festival meer.

Die wilde ideeën van beide mannen tijdens een brainstormsessie leverde 3 weken later meteen al de 1e editie van het Bier&Big Bierfestival op met toen nog 7 brouwerijen uit de regio Eindhoven. Zonder enige promotie op te trommelen leverde het toen al 800 participanten op. Zelfs een week voordat Casper’s Bierbrigadier was geopend. 
de bierbrigadier

Wat voor type bezoekers heb je tot op het heden met het festival weten aan te trekken?

Juist door de hippe industriële locatie 'Strijp S' op het voormalig Philips terrein komen er juist verschillende soorten liefhebbers op af. Van de ‘beergeeks’ tot de meest simpele ziel die in gezelschap met vrienden verschillende toegankelijke bieren wil proeven.

Lees ook

Ze willen juist proberen om niet alleen de fanatiekelingen te lokken, door kwaliteit te waarborgen met deze huidige verschillende brouwerijen die er aanwezig zijn. Vandaar dat er zeker nu gewerkt is aan de aankleding, muziek en wat te eten ter ondersteuning van het bier.

Wat is je onderliggende doel van het festival?

Casper is hierin vrij straight-to-the-point; "Ik wil gewoon meer mensen aan het bier drinken krijgen". Gewoon simpelweg genieten van de diverse smaken. Een reden waarom hij tot heden een StiBon opleiding achterwege heeft gelaten is omdat hij denkt dat zulke experts te diepgaand met bier bezig zijn, waardoor ze niet echt meer van een biertje kunnen genieten. Liever als leek een lekker biertje proeven met toevallig een brouw foutje dan erop gewezen worden en goed bier laten staan.  Bier big end of winter festival

Dit was zijn mening tijdens het vorige succesvolle craft- en speciaalbier jaar. Ik heb niet de gelegenheid gehad om het hem dit jaar te vragen gezien de binnenkomst bij het bierfestival nogal stroef verliep. 

Tijdens het festival

Wij hadden ons voorgenomen om het rustig aan te pakken met proeven. Met deze geweldige win actie inclusief entree en 2 munten konden we een mooi begin maken. Daarnaast zit er een geweldige brouwerij met proeflokaal (Brouwerij Het Veem) op een steenworp afstand waar Daan van Stiphout een zéér ruim aanbod heeft aan: eigen crafbieren van brouwerij Het Veem, binnenlandse en tevens buitenlandse craftbieren en tenslotte een scala aan o.a. Belgische speciaalbieren.   

Vorig jaar was ik nota bene op eigen gelegenheid bij de vorige editie aanwezig. In mijn enthousiasme toentertijd had ik iets teveel munten gekocht (circa 10). Aangezien het mijn eerste bezoek was, had ik onvoldoende zicht op het aanbod aan craftbieren.

Casper heeft hier iets minder over nagedacht door een iets groter proefglaasje cadeau te doen aan iedere bezoeker. Hij waakte hiermee nu alleen minder goed voor zatte ongeregeldheden. Wij waren bij de laatste 2-3 uur van het festival en hadden hier toch al wel enig wat last van. De kleine bekende proefglazen behouden was een slimmere zet geweest.

Naar onze mening is hij zeker in geslaagd om het weer een sociale aangelegenheid te maken. Al was de locatie wederom te crowded met circa 1500+ bezoekers over de gehele dag gezien, maar hier zal vast een reden achter zitten. Wij vonden het onprettig en zouden aanraden om het iets terug te schroeven in aantallen bij de volgende editie(s).

Je verloor tijdens deze editie echt de huislijke en gemoedelijke sfeer die Casper wel zo voor ogen heeft met ‘Het Ketelhuisplein’ als festival locatie. Een idee kan ook zijn om het terrein iets uit te breiden. Dit jaar was het erg krap om je te begeven over het terrein; net als vorige wintereditie.

Concluderend is het zeker voor de beginnende bierproever een leuk, aangenaam, gemoedelijk en toegankelijk bierfestival waar je bierervaring op kan doen met veelal brouwstijlen zoals IPA’s, Stout’s, Saison’s en een enkele blond, bok of quadrupel.
Die laatsten zijn soorten die wij echt hebben gemist.

Al met al was het Bier&Big End bierfestival een doorslaand succes als je de doelen van Casper Pennings hierin meeneemt. Ik betwijfel alleen of hij als organisator de vorige editie van het winterfestival zal overstijgen. Vergeleken met vorig jaar is er weinig verandert aan het complete plaatje. Hopelijk komt er volgend jaar iets nieuws.

Ter afsluiting heb ik nog een kleine inkijk vanuit een aanwezige brouwer ter plaatse, die wij per toeval kort mochten spreken. Hij gaf ons een kleine inkijk vanuit hun kant. 

Kort een enkel andere bierexpert(s) aan het woord

Geweldig om aan het einde van de avond dan toch nog even een brouwer te mogen spreken die al druk genoeg is geweest tijdens dit te druk bezochte festival. De brouwer van deze Eindhovense brouwerijen wist ons te vertellen, dat dit één van de weinige keren dat ze er aanwezig zijn. Hij vertelde ons dat vaak door o.a. connecties en deals in aanschaf van bier, sommige buitenlandse brouwerijen voorrang krijgen op brouwerijen uit de regio. Dat vond hij persoonlijk wel spijtig. Je zou toch zeggen, dat je elkaar vooruit zou helpen bij zulke festivals om zo brouwerijen uit de regio een sprinkplank te geven. Dit bleek alleen nog steeds niet altijd zo te zijn.
Daarnaast vond de ervaren brouwmeester dat het aanbod toch wel eens verrijkt mocht worden. Hij miste persoonlijk de wel zo gewaardeerde Belgische brouwstijlen waarbij veel nieuwe en oude brouwerijen ook gestart zijn met leuke experimenten op hun standaard recepten, waardoor ze met leuke nieuwe dingen komen die prima opboksen tegen de Stout's, Porter's en IPA’s. Hij hoopt er volgend jaar zeker bij te mogen zijn. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen