Speciaalbier is misschien nog nooit zo populair geweest in Nederland. De pilsjes worden verruild voor speciaalbier, maar hoe drink je die op de juiste manier?
In de Nederlandse kroegen wordt steeds vaker een hip speciaalbiertje verkozen boven een pilsje. Een bijzondere smaak, op een speciale manier gebrouwen en in een mooier glas. Het is wel belangrijk wat je doet voor en tijdens het drinken van speciaalbier om de unieke smaak van het bier te ervaren.
Speciaalbier moet gedronken worden uit het juiste bierglas. Het allerbeste is een glas van het merk speciaalbier waar je van wilt gaan genieten.
Probeer je wat betreft het glaswerk aan de volgende regel te houden: Hoe lager het alcoholpercentage, hoe langer en smaller het glas. Een zwaar bier mag in een korter en breder glas. Bekijk ook het weetje over verschillende glazen voor verschillende biersoorten.
Het glas moet ook schoon zijn. Een vies glas is funest voor de schuimkraag. Het belangrijkste is zuiver afwaswater en een schone spons of borstel. Let op dat er geen vet of ander vuil van andere vaat in je afgewassen bierglas te vinden is. Na het afwassen spoel je je glas met warm water en laat opdrogen.
Ook het inschenken is belangrijk voor de perfecte ervaring van een speciaalbiertje. Kort spoelen van het glas verkoeld het glas en verwijderd het stof. Het nadeel is alleen dat de schuimkraag er minder stabiel van wordt.
Heel belangrijk is de schenktemperatuur, oftewel de drinktemperatuur. Elk type speciaalbier heeft een andere schenktemperatuur en daar moet je rekening mee houden.
Meestal staat op het etiket de gewenste schenktemperatuur, maar als dat niet het geval is het alcoholpercentage over het algemeen een mooie graadmeter om de drinktemperatuur te bepalen. Bijvoorbeeld een Zundert Trappistenbier drink je tussen de 8-10 graden Celsius en het bevat 8% alcohol.
Gebruik bij het inschenken twee handen, een om het glas schuin te houden en de ander om het bier heel rustig mee in te schenken. Het is heel belangrijk om het bier niet te 'klokken' in de hals van de fles tijden het inschenken.
Veel speciaalbieren hebben een bezinksel op de bodem. Veel mensen vragen zich af of je dit mee moeten schenken of niet. Het is overgebleven gist, dat je bijvoorbeeld in een gefilterd pilsje niet zou vinden.
Dit is een keuze die je eigenlijk zelf zou moeten nemen en de meningen zijn hier over dan ook erg verdeeld, maar uiteindelijk moet je doen wat jij lekker vindt om ook echt van het speciaalbier te genieten.
Vaak wordt gekozen om dit niet te doen omdat het erg bitter is en kan zorgen voor winderigheid. Anderen houden juist van de bittere, meer geconcentreerde smaak van het gist. Eigenlijk hoort de gist bij het bier en de smaak van het bier maar smaken verschillen, dus de keuze is aan jou: ga je de gist wel of niet mee te schenken?
Door de gist mee te schenken krijgt je bier een vollere smaak... Experimenteer zelf eens met een dergelijk bier: schenk het laatste uit de fles (met gist) in een apart glaasje en proef de verschillen. In dit filmpje van Affligem wordt iets dergelijks gedaan.
Eindelijk is het moment daar, je mag gaan drinken! Voordat je drinkt moet je het bier bekijken en ruiken, omdat de geur en de kleur van het bier écht onderdeel zijn van het beleven van speciaalbier. Ga niet lopen sippen aan je biertje, maar neem gerust normale slokken, zo geniet je het meest van het bier!
En het belangrijkste als laatste: geniet!