Een lekker (speciaal)bier is altijd een genietmoment, maar er zijn manieren om een biertje nog lekkerder te laten smaken. Hierbij vijf manieren om nóg meer te genieten van je bier!
Bij het proeven van bier komt misschien meer kijken dan je denkt. Lees bijvoorbeeld dit blog eens over het proeven van bier en zijn obstakels. Met onderstaande vijf tips zul je het bier het beste proeven en zul je ook het meest genieten van het heerlijke gerstenat.
De verschillende aroma's van (speciaal)bieren, versterken de ervaring tijdens het drinken. Daarom is het uitermate belangrijk dat bier niet in een fles wordt geserveerd, maar in een bierglas of (bij gebrek aan beter) zelfs een plastic beker.
Hierdoor bereiken de aroma's je neus veel beter en proef je het bier ook veel beter. Een pilsje uit een flesje of blikje drinken kunnen we nog begrijpen, maar bij speciaalbieren is het zonde aangezien je veel geur en smaak zult missen.
Bieren komen in verschillende stijlen. Elk bier heeft een bepaalde temperatuur waarop je het bier het best kan drinken.
Een pilsener kan het best koud gedronken worden, maar bij de meeste bierstijlen worden de smaken versterkt naarmate het biertje wat warmer wordt. Vaak geldt de regel voor bieren, hoe donkerder, hoe warmer het gedronken kan worden.
Als de ideale drinktemperatuur niet staat vermeld op het etiket, dan kan het alcoholpercentage je houvast bieden. Bij veel bieren kun je aan de hand van dat percentage ook de ideale drinktemperatuur in graden Celsius afleiden. Bijvoorbeeld een gerstewijn met 10 procent alcohol drink je bij voorkeur rond de 10 graden Celsius.
De grootste vijanden van bier zijn licht, lucht en warmte. Bier kan dus het best bewaard worden op een donkere, koele plek. Bijvoorbeeld in een kelder of in een afgeschermde doos waar licht niet bij kan.
Biersmaken kunnen worden aangetast door het licht. Het licht tast namelijk bepaalde stoffen in het bier aan, waardoor het bier gaat stinken. En aangezien de geur belangrijk is voor het proeven van bier (zie ook punt één) zit je niet op een stinkend biertje te wachten.
Ook de temperatuur heeft invloed op de kwaliteit van het bier. Als je bier warm bewaart, dan wordt het bier na verloop van tijd wat zoeter. Bij sommige donkere bieren is dat geen probleem, maar bij bijvoorbeeld pils zorgt dit ervoor dat het bier minder verfrissend wordt.
Licht en zuurstof hebben meer kans om schade aan het bier te berokkenen als het bier in een fles zit dan als het bier in blik of fust wordt opgeslagen. Dit is de reden dat steeds meer speciaalbier brouwers hun bieren 'blikken' in plaats van bottelen. Voorbeelden van 'craft brouwerijen' die dat al doen zijn Brouwerij Kees, De Moersleutel en BrewDog.
Niemand wil een dood bier zonder schuimkraag. Wanneer je een brouwerij of biercafé bezoekt, zie je vaak dat het bier zo wordt geschonken of getapt dat het bier een mooie volle schuimkraag heeft.
Wanneer bier wordt gebrouwen, wordt er veel aandacht besteed aan de verhouding van koolzuur in het bier. Wanneer een bier slecht wordt ingeschonken, bijvoorbeeld door het flesje ondersteboven te gooien en het bier met veel geklok uit te schenken kan het bier veel koolzuur verliezen. Hierdoor heb je een veel minder bruisend bier en kan het op den duur resulteren in een dood bier.
Inspiratie nodig om bier goed uit te schenken? Bekijk eens het Affligem schenkritueel, een machine die een weizen inschenkt, de perfecte Duvel of dé manier om een Guinness te schenken.
Dit punt hoort een beetje bij punt vier. Zelfs als je de allerbeste biertapper bent zal je geen mooi bier serveren als je dat doet in een vies glas.
Iedereen houdt van een schoon glas om uit te drinken, maar een schoon glas is significanter dan je denkt voor een goed glas bier. Als het glas nog een beetje vies of vettig is, zal de schuimkraag snel inzakken en verliest het biertje dus sneller koolzuur. Dit doet de bierbeleving enorm tekort en we worden er zelfs een beetje chagrijnig van, zonde!
Tip om je glazen goed te ontvetten is het gebruik van soda. Spoel je glas eerst met water, voeg een beetje soda toe en gebruik je handen om het goed te verdelen binnen en buiten het glas. Spoel het vervolgens goed af en droog het glas. Je bierglas is nu goed ontvet en je bier zal zijn sprankeling en schuimkraag beter behouden.
Natuurlijk zijn bovenstaande punten slechts een paar aanbevelingen waar je mee mag doen wat je zelf wilt. Je bepaalt zelf hoe je het meest van je bier geniet. Cheers!