Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Op bedevaart naar Westvleteren | Trappistenbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Op bedevaart naar Westvleteren

17 augustus 2020 door Redactie Biernet

Een trip die we voor ons gevoel gemaakt moesten hebben: bier ophalen bij de trappisten van Westvleteren. Het trappistenbier is alleen daar te koop en zeer geliefd onder bierliefhebbers.

Krat Westvleteren 12 bovenop een auto voor de Sint Sixtus Abdij in Westvleteren
Westvleteren Blond glas en flesje op tafel van het terras van In de Vrede in Westvleteren
Sint Sixtus Abdij in Westvleteren

Westvleteren Trappist bestellen

Het trappistenbier van Westvleteren heeft een iconische status in de bierwereld. Ten eerste omdat hun zwaarste variant, Westvleteren XII jaren lang bovenaan stond op Ratebeer, waardoor het als beste bier ter wereld wereld werd gezien. Ten tweede omdat het bier maar op één plek ter wereld te koop is, namelijk bij de St. Sixtus Abdij in Westvleteren.  

Sinds 2019 heeft de St. Sixtus Abdij een webshop waar je het bijzondere bier kunt bestellen. Als je een account aanmaakt krijg je toegang tot een agenda waar verschillende tijdslots te vinden zijn. Er zijn bepaalde momenten waarop je online de mogelijkheid hebt om een bestelling te plaatsen. 

Westvleteren aankoopbewijs

Eigen consumptie

Met het aankopen van een bak van het trappistenbier beloof je dat het voor eigen gebruik is. De bieren van deze abdij die je wellicht wel eens in de winkel hebt gezien (vaak voor woekerprijzen) mogen daar in principe niet worden aangeboden, tenzij er concrete afspraken zijn gemaakt met de monniken van Westvleteren. In maart 2018 kondigde Westvleteren bijvoorbeeld aan dat ze met behulp van een advocaat hun bier wilden beschermen, toen bleek dat supermarkt Jan Linders het trappistenbier aanbood.

Ophalen van het bier

Bij het bestellen van het bier dien je het kenteken van je auto op te geven en wij werden om 14:30 verwacht bij de abdij. Toen we daar aankwamen werd duidelijk dat er meer bierliefhebbers (letterlijk) in de rij stonden om het kostbare gerstenat af te halen. 

Vier auto

Na een aantal keer netjes aangesloten te zijn in de rij waren we aan de beurt en kon de kofferbak opengemaakt worden. Een vriendelijke broeder scande onze bon en daarmee was hij op de hoogte wat we kwamen afhalen. Dit waren twee kratten Westvleteren 12 (het was op het bestelmoment het enige bier wat te bestellen was). De kofferbak van onze 'Biernet Mobiel' was helaas net te klein om ze er allebei in kwijt te kunnen. Dus is er een bak op de achterbank gegaan, uiteraard met de gordel om.

Naast de bakken bier hadden we een set van vier Westvleteren proefglaasjes aan de bestelling toegevoegd, aangezien Westvleteren XII bij uitstek een bier is om te delen.

- Wist je dat er wereldwijd maar twaalf brouwerijen zijn die officieel erkend trappistenbier brouwen? -

Links: Bak Westvleteren Trappist in de auto plaatsen / Rechts: Bak Westvleteren 12 op het dak van de auto voor de St. Sixtus Abdij

In de Vrede

De enige horecazaak ter wereld waar je kunt genieten van het Westvleteren Trappistenbier ligt op een steenworp afstand van de abdij en heet In de Vrede. Binnen zijn er zitplekken en in de zomer kun je op het terras genieten van het Trappistenbier én van verschillende gerechten en desserts waar het bier in is verwerkt.

Naast de horecazaak bestaat In de Vrede ook uit een klein winkeltje. Hier kun je zonder te reserveren Westvleteren bier en merchandise kopen. Toen wij arriveerden stond er een flinke rij voor het winkeltje en kon je wel plaatsnemen op het terras. We kozen dus voor het laatste, ook aangezien we al twee kratten bier in de auto hadden staan. Overigens was de rij helemaal opgelost toen we In de Vrede verlieten. We dachten dus nog wat sixpacks Westvleteren 8 en Westvleteren Blond te kunnen bemachtigen... Maar helaas, het bier was voor die dag helemaal uitverkocht. 

Uitzicht vanaf het terras van In de Vrede in Westvleteren

Lees ook

Op het enige terras ter wereld waar je de Westvleteren Trappisten kunt drinken hebben we genoten van een Westvleteren Blond en een flesje Westvleteren XII gedeeld. Daarna was het tijd om verder te gaan. Naast dit bier walhalla is er namelijk nog veel meer te genieten voor de bierliefhebber in deze regio.

Trappist Westvleteren breder verkrijgbaar sinds 2024

Dit blog werd in 2020 gepubliceerd. Op dat moment was de enige manier om 'legaal' aan het Trappist Westvleteren bier te komen door de abdij te bezoeken. Sinds 2024 is het bier ook bij enkele Nederlandse slijterijen en bierwinkels te koop, waaronder Gall & Gall en Mitra. Bekijk de bieren Westvleteren 12, Westvleteren 8 en Westvleteren Blond voor het actuele aanbod. 

Tips in de regio

Aangezien Westvleteren toch een aardig eindje rijden is, is een bezoek aan de abdij ook meteen een goede reden om er een Belgisch Bierweekend van te maken. Er zijn verschillende interessante locaties te bezoeken in deze regio. Bezoek de websites van Toerisme Westhoek en West-Vlaanderen voor meer informatie en inspiratie. Wij hebben een bezoek gebracht aan de volgende plekken. 

Poperinge

Poperinge staat vooral bekend om de vele hopvelden in de omgeving. Tijdens de maand september zetten de hopboeren hun deuren open. Beleef de hoppluk van dichtbij, laat je bedwelmen door het aroma van de vers geplukte hop en geniet van een heerlijk streekbier.

Data: 7, 8, 14, 15, 21 & 22 september.

Het Hopmuseum bevindt zich in het centrum van Poperinge en is tussen maart en november van dinsdag t/m zondag geopend. Het museum is ondergebracht in De Stadsschaal, waarvan het oudste deel dateert van 1866. In het gebouw werd gedurende een eeuw hop gewogen, gedroogd en gekeurd. Het museum is een mooi voorbeeld van industriële archeologie. In het museum vermeen je alles over de hopteelt de voorbije eeuwen, over de manier waarop de moderne landbouwer omgaat met die plant, over de manuele hoppluk, die tot 60 jaar geleden telkens weer gepaard ging met een kleine volksverhuizing alsook de verwerking van hop in bier, farmaceutische producten, cosmetica, enz.

Poperings Hommelbier midden in de stad Poperinge in België

Wij zijn slechts langs de hopranken gereden en hadden geen tijd ingepland voor een museumbezoek. We hebben de stad Poperinge wel aangedaan, voordat we bij de Sint Sixtus Abdij werden verwacht. Op het terras van Oud Vlaenderen hebben we heerlijk geluncht voor een schappelijke prijs: een soepje, Steak Frites en uiteraard een Poperings Hommel gedegusteerd. :)

OMER vander Ghinste

Na een overnachting in Kortrijk besloten we om de volgende dag een bezoek te brengen aan Bellegem en dan vooral aan brouwerij OMER vander Ghinste. Deze Belgische familiebrouwerij is vooral bekend om het blond bier OMER en de bieren LeFort en LeFort Tripel. De brouwerij dankt veel van haar succes aan de glas-in-lood ramen die de oprichter van de brouwerij (Omer Vander Ghinste) al eind 19e eeuw liet aanbrengen aan verschillende cafégevels. Een slimme zet, met een onverwacht effect.  

Collectie met foto

In de zomer van 2020 opende OMER vander Ghinste een interactief bezoekerscentrum en we wilden er graag een kijkje nemen. Je kunt vrij rondlopen door de oude brouwzaal en je kunt via verschillende interactieve schermen veel leren over deze brouwerij en haar bieren. Op de binnenplaats van de brouwerij konden we vervolgens in het zonnetje genieten van een verse OMER vlakbij de bron. 

Helaas waren we te laat om een professionele rondleiding door de brouwerij te reserveren, dus dat ging voor ons helaas niet door. Voor 12 euro per persoon kun je er een professionele rondleiding volgen, proef je een bier achteraf én ontvang je een geschenkpakket. 

Links: Oude brouwzaal OMER vander Ghinste / Rechts: Nieuwe brouwerij van de buitenkant

Mooie beer run

Al met al was het een geweldige trip, maar eigenlijk ook te kort. Zo hadden we ons graag nog wat willen verdiepen in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog (onder andere in Ieper), meer willen ontdekken over hop (Poperinge) en wellicht nog een andere brouwerij willen bezoeken. Maar zelfs in een tweedaagse trip kun je al veel van de Belgische biercultuur beleven. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen