Er zijn twee bieren verkozen tot 'Beste Huisbieren van het Jaar' door Entree Magazine. In de categorie 'licht' won Eastern Farm Eagle en Bitterzoet werd in de categorie 'zwaar' verkozen tot huisbier van het jaar.
Huisbier
Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) mogen niet meedoen aan de wedstrijd. Ook dit jaar organiseerde horeca vakblad Entree de 'Beste Huisbier' competitie en de winnaars zijn bekendgemaakt.
Winnaar categorie licht
De door Morebeer Brewing in samenwerking met Bruut Brouwcafé gebrouwen Eastern Farm Eagle saison is het huisbier van het jaar in de categorie licht. De juryleden waren unaniem in hun keuze. “We hebben mooie discussies gehad. Tussen de zeven beste bieren zat een verschil van 0,5 punt”, zegt Derek Walsh. De winnaar heeft volgens Walsh alles wat een saison moet hebben. “Droog, citrus, kruidig. Je hoeft niet na te denken voor je een slok neemt. Echt een huisbier waarvan je meerdere glazen bestelt.”
Tweede en derde
Op de tweede plek eindigde Papa’s Beer van Papa’s Beach House, een (Engelse) IPA van 6%, gebrouwen door Jopen. Blonde Brenda, van ’t Taphuys (Arnhem), een Belgische blond van 6%, gebrouwen door de Bronckhortser Brewing Company, werd derde.
Lees ook
Winnaar categorie zwaar: Bitterzoet
De juryleden waren unaniem in hun keuze voor Bitterzoet, de porter van café en stadsbrouwerij Broer & Zus uit Beverwijk. Dit bier werd in 2016 ook als beste huisbier gekozen. De jury vond de top 4 met kop en schouders boven de rest uitsteken.
“Er zit een oceaan tussen het beste en het slechtste bier in deze categorie”, stelt Henri Reuchlin. “Een fantastisch bier en helemaal in balans. “Dit bier is een statement.” Fiona de Lange prijst ook de mooie balans. “De gebrande tonen slaan niet door; de zachte, fijne tonen komen terug.”
Tweede en derde
Nummer twee, de Big Fat 10 van BeerTemple, een Tripel IPA van 10% die door Morebeer is gebouwen in samenwerking met Uiltje Brewing, wordt ook geroemd om de doordrinkbaarheid terwijl het met 10% hoog in de alcohol zit. De nummer drie is Mikki = Cattivella van BEER Loves FOOD. Een ‘crème brulee imperial stout gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Birrificio Del Ducato in Italië.
Eervolle vermelding
De jury besloot in beide categorieën een bier een eervolle vermelding te geven. In de categorie licht krijgt Bolletjesbier, een crossover tussen pils en saison (5%) van Bolletjescafé De Klok in Warmenhuizen, gebrouwen door de Noord Hollandse bierbrouwerij de eervolle vermelding in de categorie zwaar haalde het blond bier van Wycker Cabinet in Maastricht, gebrouwen door de Maastrichtse brouwerij Zuyd, de top 3 net niet. De jury noemde het de grootste verrassing. Miga’s Oaked Orange Blond is volgens jurylid Henri Reuchlin ''een interessant, complex bier met een interessant smaakpalet.”
Tevreden
De jury was tevreden over de kwaliteit. Fiona de Lange vindt de kwaliteit beter dan vorig jaar. Henri Reuchlin ziet het gemiddelde omhoog gaan en trekt de conclusie dat eigenzinnigheid wordt beloond. “Maar balans is nodig.” Toch kreeg net als vorig jaar in de categorie licht ongeveer een derde van de bieren een onvoldoende. Het goede nieuws kwam van de jury die de zware bieren proefde: slechts 10% kreeg een onvoldoende. Vorig jaar was dat 36%. Op 3 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind bij Brouwerij Maximus in Utrecht. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0. Bezoek de website van Entree voor meer informatie over de competitie.