Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Van Kerkom

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Van Kerkom

Bierbrouwerij Van Kerkom is een bierbrouwerij uit Kerkom-bij-Sint-Truiden (België) die is opgericht in 1878. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment.

Kerkom Winterbinkske Grand Cru 2023 bier
Kerkom Winterbinkske Grand Cru 2023 logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Van Kerkom

Bierbrouwerij Van Kerkom heeft 2 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Van Kerkom!
  • Winterkoninkske Grand Cru - Winter - 13%

    Winterkoninkske Grand Cru is een zwaar, donker bier. Door het gebruik van verschillende mouten heeft het bier tonen van chocola, koffie en sherry.

  • Kerkom Winterbinkske Grand Cru 2023 - Quadrupel - 13%

    Winterkoninkske Grand Cru heeft een rijke en complexe smaak met tonen van chocolade, koffie en sherry. Het bier heeft een volle body en een licht zoete afdronk, die perfect in balans is met de bittere tonen van de donkere mouten. De smaak evolueert naarmate het bier opwarmt, waardoor elke slok een nieuwe ervaring biedt.

    Achtergrond informatie

    Lees ook

    De Brouwerij van Kerkom werd in 1878 opgericht door Evarist Clerinx. De hoeve-boerderij-brouwerij ligt even buiten de bebouwde kom van Kerkom, aan de steenweg van Sint-Truiden naar Namen.

    Voor de Eerste Wereldoorlog

    Evarist Clerinx studeerde geneeskunde, maar in het voorlaatste jaar verkoos hij (professioneel) bier te gaan brouwen. Hij kocht hiertoe in Kerkom aan de weg Sint-Truiden -Hannuit -Namen de oude afspanning "La Rennaissance" en bracht er een bierbrouwerij in onder. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen. De distributie was kleinschalig: de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen.

    De Reus was erg in trek. Het was een bier van hoge gisting dat toen het best vergeleken kon worden met de Jack-op. De kwaliteit van het bier werd mede bepaald door de eigenschappen van het water van de Cicindria-beek, dat bij de bron werd afgetapt.

    Naast cafés kochten ook bemiddelde burgers - die altijd bier in voorraad hadden - het gerstenat. De vreugde moet uit de kelder komen was een populair gezegde in Limburg met zijn 127 brouwerijen rond te Eerste Wereldoorlog.

    Interbellum

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters de brouwerij op. In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld. Het zou echter tot 1932 duren voor men met 37.100 kg. mout de vooroorlogse productie kon overtreffen.

    Door het succes van concurrent Alken met zijn Cristal Alken en het overlijden van Evarist Clerinx, kreeg Brouwerij Kerkom rake klappen. En toch overleefde ze de Tweede Wereldoorlog.

    Na de Tweede Wereldoorlog

    In 1952 trad Jean Clerinx in dienst van de brouwerij. Hij geloofde sterk in een typische streekbierbrouwerij, maar zou de strijd na enkele jaren moeten opgeven tegenover de pilsbrouwers. In 1968 nam hij de beslissing om de brouwactiviteit te staken. Zelf ging hij aan de slag bij Alken, de concurrent die zijn brouwerij had weggeconcurreerd.

    Bij zijn pensionering in 1988, 20 jaar nadat de brouwerij gesloten is, heropent Jean de familiebrouwerij en laat de streek van Sint-Truiden kennismaken met de Bink. Jean kiest voor een blond, droogbitter bier met een laag alcoholgehalte (5,5%), waar de meeste (nieuwe) Belgische brouwers kiezen voor het gemakkelijke zoete product. Later komt er een iets zoetere donkere Bink bij. Volgens Jean om de dames te plezieren, die hem nogal eens om een Leffe Bruin vroegen.
    Eind 90-er jaren wordt Jean geconfronteerd met een probleem dat vele brouwers kennen. Beide kinderen willen de brouwerij helaas niet overnemen. Gelukkig vindt hij in Marc Limet een bierenthousiasteling, die de brouwerij in 1999 onder de arm neemt. Ook creëert Marc meteen twee nieuwe Binkbieren: Bloesem Bink en Winterkoninkske. De Bloesem Bink is een lentebier en wordt met perenstroop verrijkt en Winterkoninkske is voor het koude seizoen.

    Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de brouwerij herintroduceert Marc Limet het versnijbier Reuss op basis van zijn Bink Blond en lambik uit het Pajottenland. Ook Kerkomse Tripel, het paradepaardje van de brouwerij, afgevuld in 75cl-flessen.

    Voor Sint-Truiden introduceert Marc Limet het abdijbier Adelardus in de varianten Bruin (kruidig) en Tripel (fruitig-kruidig).

    In afwachting van de nieuwe brouwinstallatie worden de Kerkom-bieren tijdelijk gebrouwen bij Sint-Jozef in Opitter.
     

    Cookie instellingen