Stadsbrouwerij Cambrinus is een bierbrouwerij uit Zutphen (Nederland) die is opgericht in 2006.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Opgericht in
2006 (19 jaar actief)
Straat
Houtmarkt 56-B
Postcode
7201 KM
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
0575 - 54 66 88
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Stadsbrouwerij Cambrinus.
Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij Cambrinus!
Zutphen werd in 2006 verrijkt met Brasserie Hanze-Stadsbrouwerij aan de Houtmarkt 56, waarin voorheen Mexicaans restaurant Ay Caramba zat. Tweemaal in de week worden daar ambachtelijk zes bovengistende bieren gebrouwen. Van dinsdag tot en met zondag kan het publiek er tussen 10 en 22 uur terecht voor rondleidingen, een hapje en drankje.
Gerrit was werkzaam als facilitair directeur bij Essent. De fusie van een aantal bedrijven die uiteindelijk Essent vormden had uiteraard een reorganisatie tot gevolg, waarmee de baan van Gerrit op de tocht kwam te staan. Dus Gerrit moest iets anders en zag zijn kans om nu van zijn hobby een beroep te maken. Gerrit loopt in 2006 al ongeveer 25 jaar mee in de brouwwereld. Zo had hij al heel veel ervaring als amateurbrouwer en was hij als keurmeester bij het Bier Keurmeester Gilde (BKG). Bij zijn zoektocht naar een geschikte locatie konden Gerrit (1955) en Elice Wolf (1971) hun droom niet waarmaken in Deventer en Zwolle, Hier konden ze niet rekenen op de medewerking van de gemeente. Maar in Zutphen zijn we hartelijk ontvangen en hebben alleen maar positieve reacties op onze plannen gekregen', aldus het stel, dat met zoontje Stefan (2005) boven de zaak gaat wonen.
Blikvanger van de stadsbrouwerij zijn twee reusachtige koperen ketels, van Fejes & Kaltenecker in het Hongaarse Miscolc, die fraai aangelicht midden in het proeflokaal staan. De pui moest er zelfs deels uit om de ketels hier binnen te krijgen', aldus de in Wezep geboren Wolf. 'Bovendien had de biertechnische dienst van Grolsch de handen meer dan vol aan de aanleg van een installatie in de kelder. Daar zitten liefst veertien tappunten van ketel- naar fustbier. Een wirwar aan leidingen, slangen en ketels, waarin alle bieren op temperaturen variërend van drie tot twaalf graden kunnen worden gehouden' aldus Gerrit Wolf. Broer Henk (`Hij kan alles maken wat zijn ogen zien') staat het duo in Zutphen als technische man bij.
De brouwerij heeft de beschikking over twee geelkoperen brouwketels van elk 500 liter en beschikt tevens over een restaurant. Daarnaast is een flessen- en fust-vulmachine aanwezig. Bij aanvang was het de bedoeling om twee keer per week te brouwen. Per keer kan er vijf hectoliter worden gebrouwen. Het bier wordt geschonken in het bij de brouwerij behorende restaurant en diverse horecabedrijven.
Bezoekers zien dan het 'wort' (suikerwater) vanuit de grote ketels in het proeflokaal via een koperen buis naar het keldergewelf lopen. Daar vindt achter een glazen wand het gistingsproces plaats in vier conische ketels. Van daaruit stroomt het bier naar de druktank. 'Iedereen kan zowel boven als beneden onze zelfgebrouwen bieren op tap proeven, variërend van een Magistraat tot een nog geheim Zutphens bier dat we gaan lanceren.'
In juni 2006 werd de brouwerij geopend. Transport en plaatsing van de installatie van Hongaarse makelij zorgden voor vertraging. 'Bovendien had de biertechnische dienst van Grolsch de handen meer dan vol aan de aanleg van een installatie in de kelder. Daar zitten liefst veertien tappunten van ketel- naar fustbier. Een wirwar aan leidingen, slangen en ketels, waarin alle bieren op temperaturen variërend van drie tot twaalf graden kunnen worden gehouden' aldus Gerrit Wolf.
De brouwerij heeft de beschikking over twee geelkoperen brouwketels van elk 500 liter en beschikt tevens over een restaurant. Daarnaast is een flessen- en fust-vulmachine aanwezig. Bij aanvang was het de bedoeling om twee keer per week te brouwen. Per keer kan er vijf hectoliter worden gebrouwen. Het bier wordt geschonken in het bij de brouwerij behorende restaurant en diverse horecabedrijven.
In juni 2006 werd de brouwerij geopend. 'We hopen straks ook bier te exporteren naar Deventer en Zwolle,' zeggen Gerrit en Elice Wolf en denken aan sportieve wraak.
Het echtpaar Wolf gaat tevens trainingen gemeenschappelijk bierbrouwen geven, waarbij de opdrachtgevers kunnen variëren van politieke partijen tot bedrijven op bijvoorbeeld ICT- en logistiek gebied. `Daarin staat samenwerking centraal.
Tijdens het brouwproces doen zich veel momenten voor om bij te sturen, waardoor de deelnemers een brug kunnen slaan naar de praktijk. De training resulteert in 60 tot 80 liter ambachtelijk gemaakt bier. Wolf: `De deelnemers hebben dan hun eigen product gemaakt. Na een aantal weken wordt het bier gebotteld en is daarna gereed voor consumptie. Een aardige geste voor relaties of vrijdagmiddagborrel. Ook kunnen ze een eigen etiket ontwerpen.
In maart 2013 werd de naam van de Hanze-Stadsbrouwerij gewijzigd in Stadsbrouwerij Cambrinus.