Bierbrouwerij het Anker was een bierbrouwerij uit Lottum (Nederland).
De geschiedenis van het pand start bij Hendik Lambert Bos (geboren 1832). Vanaf welke leeftijd hij brouwer werd, of hij de brouwerij van zijn vader overnam is onduidelijk, maar in ieder geval brouwde hij omstreeks 1870 op de locatie wat nu Markt 8 heet. Zijn dorpsbrouwerij bestond uit een brouwerij met café en naast hem woonde zijn broer Antoon Bos die een bakkerij had. Toen in 1871 de aankoop van kasteel 'de Borggraaf' niet lukte gaf Bos opdracht om naast zijn brouwerij een herenhuis met boerderij te bouwen. Dit pand was In 1880 gereed.
Het herenhuis staat direct in verbinding met de brouwerij. In de kelder van het herenhuis bevinden zich gewelven en een waterput waar vermoedelijk ook het bier geproduceerd werd. De boerderij was gebouwd in een L-vorm, direct tegen het herenhuis aan dat samen met de brouwerij een bijna gesloten geheel vormt rondom een binnenplaats. Het geheel werd ontsloten naar de straat middels een grote poort.
In 1895 komt Hendrik Lambert Bos op 63-jarige leeftijd te overlijden. Omdat hij niet getrouwd was neemt zijn broer Antoon samen met zijn vrouw Hubertina Joanna Schraven de brouwerij over. In 1901 overlijdt ook Antoon en omdat ze kinderloos zijn zet Joanna de brouwerij alleen voort. Wanneer in 1907 ook Joanna overlijdt, neemt Johan August Schraven (1881), de oudste zoon van haar broer, de brouwerij over.
De industriële revolutie is in Nederland eind 1800 op gang gekomen, ook in de brouwwereld maar Noord-Limburg bleef hierin vreemd genoeg achter. Zij maakten al gebruik van stoom-/ en koelmachines die ervoor zorgden dat de kwaliteit van het bier verbetert, constanter bleef, en het bier langer houdbaar was. Door het aanleggen van spoorwegverbindingen tussen de grote steden in Nederland en Duitsland nam daar de bierindustrie toe. De grote jongens uit binnen- en buitenland verdrongen overal de lokale brouwerijen die niet kapitaalkrachtig genoeg waren om een stoommachine aan te schaffen maar dus vreemd genoeg bleef Noord Limburg lang buiten schot. Maar begin 1900 vormt het importbier ook in Noord Limburg een serieuze concurrent voor de kleine brouwerijen. In 1914 besluiten daarom vier locale brouwerijen (Brouwerij de Roobeek in Well, Brouwerij de Oranjeboom te Broekhuizen, Brouwerij Van Soest uit Broekhuizen en Brouwerij het Anker uit Lottum) de handen in een te slaan en richten N.V. Stoombierbrouwerij de Vriendenkring op. De nieuwe moderne brouwerij werd in Arcen, in de directe omgeving van de in 1913 aangelegde tramverbinding tussen Venlo en Nijmegen, gebouwd.
In de brouwerij in Lottum wordt na de fusie nog tot 1920 op kleine schaal bier geproduceerd. In het najaar van 1920 sluit dan toch de brouwerij, maar het café blijft bestaan. Het café wordt hierna door verschillende uitbaters uitgebaat. In 1966 brandde het café en de 'brouwerij' volledig af. Op de huidige plek van de brouwerij bevindt zich thans een woonhuis. Het herenhuis en de boerderij zijn (grotendeels) bewaard gebleven. Ondanks dat de oude boerderij veel te leiden heeft gehad ademt ook deze nog de sfeer uit van toen. De boerderij is gerestaureerd en herbouwd om daar vanaf april 2009 drie luxe bed & Breakfast kamers in te herbergen, genaamd résidence La Vie en Rose.