Godschalx Brouwerij was een bierbrouwerij uit Berlicum (Nederland).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 1969 gesloten (139 jaar actief geweest)
Straat
0
Plaats
Provincie
Land
Overgenomen door
Bavaria in 1969
In Berlicum mocht lange tijd geen bier worden gebrouwen omdat de stad Den Bosch dit privilege bezat ('tot een uur gaans buiten de stad'). Dit privilege verviel in 1798 waarna Antonius Henricus (1765-1849), een kleinzoon van de eerste Milrooise brouwer uit het geslacht Godschalx, naar Berlicum verhuist om daar rond 1830 op eigen grond een nieuwe brouwerij te bouwen.
De brouwerij, genaamd De Zwaan, werd gebouwd bij de splitsing van de huidige Hoogstraat met de Veedijk. De brouwer gaat in een kort hiervoor geërfd pand aan de overzijde van de Hoogstraat wonen. De volgende brouwer is Lambertus Antonius Godschalx (1806-1879), tevens burgemeester van Berlicum. Lambertus was ongehuwd, vandaar dat zijn neef Henricus uit Empel de brouwerij moest voortzetten om het bedrijf binnen de familie te houden. Henricus Christianus Godschalx (1837-1905) geboren te Empel, zoon van een burgemeester van Empel, bouwde in 1890 bij de brouwerij een mouterij en het jaar later een ijs- en vrieskelder. In 1894 werd hier nog een ruime schuur voor opslag aan toegevoegd. Het filtreren van de wort geschiedde anders dan de meeste brouwerijen echter is deze filterwijze gangbaarder in Frankrijk en Belgie. Johannes Mathias Corstianus Godschalx (1866-1950) geboren en getogen in Berlicum breidde de brouwerij sterk uit. Zo besloot hij in 1907 tot de aanschaf van een stoomketel.
Gedurende de WOII was het moeilijk om aan gerst en mout te komen. In die tijd werd er dun bier
Hoewel Jan Godschalx (1945), zoon van Henricus Johannes Corstianus Lambertus Godschalx, de opleiding tot brouwerij-ingenieur aan de universiteit van Gent afrondde, verschillende stages doorliep bij brouwerijen in Duitsland en Frankrijk, een studie bedrijfseconomie voltooide aan de universiteit van leuven besloot hij desalniettemin om niet de volgende brouwer te worden. Het produktie-gedeelte werd in december 1969 afgestoten aan Bavaria. Godschalx is echter nog altijd een zelfstandige onderneming die het brouwen heeft uitbesteed. In 1974 werd de brouwerij gesloopt.