Brouwerij De Zon was een bierbrouwerij uit Deurne (Nederland).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 1949 gesloten (77 jaar actief geweest)
Straat
Lagekerk 0
Plaats
Provincie
Land
In 1880 begon Peter Johannis (Pieter) Swinkels (1835-1886) uit Bakel was gehuwd met Gordein Swinkels (1841-1902), echter beide geen familie van de bekende familie uit Lieshout, met het brouwen in Deurne. Daarvoor was hij nog brouwersknecht geweest o.a. bij Brouwerij de Pelikaan en Brouwerij de Bierton in de Schoolstraat (nu Martinetstraat) van de gebroeders Van de Mortel. Toen hij in 1886 kwam te overlijden moest zoon Eymberus Henricus Swinkels (Harrie) (1870), gehuwt Mieke de Martines (1868-1928), op 19 jarige leeftijd de brouwerij al overnemen. Hij durfde het aan te verbouwen in 1917 en 1935, en dat terwijl de andere Deurnese bierbrouwerijen allemaal het loodje legden. Ook was Harrie zeer actief met de handel in onroerend goed. Ook was hij maatschappelijk en politiek actief. Zo was hij raadslid van 1901 tot 1903 en van 1919 tot 1923 wethouder en loco-burgemeester. Ook was hij voorzitter van het Wit-Gele Kruis, bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) en fervent jager. Zijn zoon Pieter Swinkels heeft nog gebrouwen tot diens dood 1949.
Op 4 oktober 1937 vroeg E.H. Swinkels, bierbrouwer te Deurne A.50, vergunning krachtens de Kinderwet tot het uitbreiden van de bestaande bierbrouwerij op perceel Sectie F 1176 aan de Lagekerk. De indeling werd daarmee als volgt: Inrichting bierbrouwerij De Zon 1937; machinekamer, gistkelder, lagerkelder, lagerkelder, tapinrichting, brouwerij en moutmalerij.
Er werkten toen drie mannen in de brouwerij. De luchtverversing werd geregeld door openslaande deuren, ramen en boven de brouwerij door ongepopte pannen. Er was een mannen- en een vrouwenprivaat met houten zitting en een stenen urinoir. De privaten zijn achter het gebouw bij het woonhuis, ventilatie door opening in deur. Er werd gebruik gemaakt van 9 electromotoren van resp. 1, 12, 1, 2/10, 2/10, 3, 1, 5 en 3 PK.
Nu, als het aan Peter van Kinderen ligt, wordt er in de toekomst weer bier gebrouwen in de voormalige brouwerij aan de Derpsestraat. De restauratiewerkzaamheden zijn in volle gang. Hij wil de inrichting zo autentiek mogelijk maken als toen het in 1949 sloot. Er is inmiddels ook een 36 hl. bierbrouwketel aangeschaft bij de Trappisten van De Schaapskooi in Tilburg. Deze zouden eigenlijk naar de sloop gaan maar na een gedegen opknapbeurt moet hier toch weer bier in gebrouwen gaan worden in de toekomst. Peter van Kinderen is geïnspireerd door haar inmiddels overleden schoonmoeder, een nazaat van de brouwersfamilie van Bierbrouwerij de Kroon te Oirschot. Deze schoonmoeder was weer de vrouw van Peter Swinkels, de laatste brouwer van De Zon.