Brouwerij de 3 Horne is een bierbrouwerij uit Kaatsheuvel (Nederland) die is opgericht in 1990. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Opgericht in
1990 (35 jaar actief)
Straat
Marktstraat 40
Postcode
5171 GP
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
0416 27 56 66
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Brouwerij de 3 Horne heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Brouwerij de 3 Horne!Sjef Groothuis (1951) uit Kaatsheuvel heeft zijn sporen verdient als amateurbrouwer. Voor het opstarten van een eigen Brouwerij Witkop moest toestemming worden gevraagd bij zijn werkgever Hoogheemraadschap van West Brabant. Dit bleek geen enkel probleem mits het maar in hobbyachtige sfeer gebeurde.
Hinderwet vergunning aanvragen, Keuringsdienst van Waren wilde ook wel graag zijn richtlijnen spuien,Inschrijving bij Kamer van Koophandel en aanvragen van BTW nummer. Als laatste moest een vergunning aangevraagd worden bij de Douane voor een Accijns Goederen Plaats.
In 1990 was het zover. Een gedeelte van de garage afgescheiden voor de brouwerij en was wel 6 m2 klein. Hierin werd een complete brouwerij geinstallerd die door mij zelf werd gebouwd. Deze bestond uit: 1 brouwketel met 2 verwarmingselementen van 3,3 kW capaciteit 135 liter per brouw; 1 filtreerkuip met een capaciteit van 200 liter per brouw; 2 gistingsvaten van 80 liter; 2 lageringsvaten van 80 liter; 1 afvuller; 1 keukenblokje met warm en koud water en 2 groepen ten behoeve van electra 16 A.
Binnen 2 maanden werd door Brouwerij Slagmulder uit Belgie een aangetekend schrijven naar de brouwerij gestuurd met het verbod om de naam Wittekop te gebruiken. Dit omdat deze naam teveel leek op WITKAP PATER , een van de bieren van Brouwerij Slagmulder. Derhalve is de brouwerij omgedoopt tot Brouwerij de 3 Horne. De naam is ontleend aan geslacht van Horne welke in de Middeleeuwen landheer was in de regio Loon op Zand. In het bedrijfslogo zijn de bazuinen van van Horne verwerkt en tevens de herkenbare vlag van Brabant.
In de avonduren werd bier geproduceerd, wel 13 kratjes per week. Al snel bleek dat toch wel te weinig te zijn en na enige tijd werd er 4x per week gebrouwen. De afzet groeide gestaag van 35 hectoliter naar 70 hectoliter per jaar. (voor de leken 3500 liter naar 7000 liter per jaar). Omdat na een tijdje deze ook al niet meer voldeed werd in 1992 begonnen met de inrichting van een voormalige schoenfabriek aan de Marktstraat, in het centrum van Kaatsheuvel, tot brouwerij, en waar in 1993 de apparatuur geplaatst werd. Als brouwketels werden twee oude kookketels van Hero gebruikt waar vroeger tomatensap in werd gemaakt. De oppervlakte van de brouwerij bedraagt nu 170 m2.
In 1995 werd maandelijks al zo'n 45 hectoliter gebrouwen. Omdat het afdoppen met de hand niet meer te doen was kroonkurkmachine die werd een kroonkurkmachine aangeschaft die afkomstig is van de gesloten Brouwerij de Kroon en kan 4.000 flesjes per uur verwerken. In 1999 werd er al 60 hectoliter per maand gebrouwen. In de loop van de jaren is de productie gestegen van 70 hectoliter per jaar tot wel 600 hectoliter per jaar.
In 2000 speelde Sjef Groothuis met de gedachte de brouwerij alweer te verhuizen naar een nieuwe lokatie, namelijk de brandweerkazerne in het centrum van Kaatsheuvel. Helaas ging dit niet door net als een pand van de plaatselijke KPJ, de oude Brouwerij de Valk in Vlijmen en een industrieel pand in Kaatsheuvel. Sjef Groothuis heeft zijn zinnen nu gezet op een pand in Udenhout en in Waalwijk.
De plannen zijn om de capaciteit op termijn uit te bouwen tot 1000 hectoliter per jaar. Maar door ruimtegebrek is dit nog niet mogelijk. Ook worden er ideeën ontwikkeld om de brouwerij te combineren met een horecagelegenheid in het centrum van Kaatsheuvel, maar zoals altijd vergt dit nogal wat van de creativiteit van betrokken gemeente ambtenaren, maar de hoop is nog niet opgegeven. Doordat de brouwerij niet beschikt over opvolging zal er in de toekomst een probleem kunnen ontstaan voor de continuïteit van de brouwerij. Er wordt reeds een concept bedacht om het voortbestaan toch te waarborgen.