Brouwerij 't Mirakel is een bierbrouwerij uit Amersfoort (Nederland) die is opgericht in 2017.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Opgericht in
2017 (8 jaar actief)
Straat
Puccinistraat 9
Postcode
3816 VE
Plaats
Provincie
Land
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Brouwerij 't Mirakel.
Voeg nu een bier toe van Brouwerij 't Mirakel!In december 2016 bierbrouwerij 't Mirakel ontstaan als hobbyproject van een vriendenclub met een gedeelde passie: speciaalbier. Gezamenlijk investeerden ze in diverse brouw benodigdheden waarmee de brouw lab een feit was.
Hoewel aanvankelijk bedoeld voor consumptie in kleine kring ontstond al snel de behoefte om meer mensen te laten genieten van de brouwsels. In de M5 - de werknaam van de 5 vrienden, voor een zelf ontwikkeld recept van een gebrouwen tripel - proefden ze een bescheiden wonder. Dit bier verdiende een eigen naam en etiket!
Met enige regelmaat komen ze bijeen in het Kapelhuis aan de Krankeledenstraat. De vrienden zijn er bijzonder trots op dat ze dit historische pand als uitvalsbasis mogen gebruiken voor bijeenkomsten, omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de legende van Het Mirakel.
Op de hoek van dit pand namelijk is nog steeds het nisje te zien waar ooit het Mariabeeldje uit de legende moet hebben gestaan. Het voelt dus een beetje alsof zij 't Mirakel weer naar huis hebben gebracht.
In 1444 was Geertje Arends onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om daar in te treden in het Sint-Agnietenklooster. Ze had een pijpaarden Mariabeeldje bij zich, maar omdat ze het te lelijk vond voor het klooster, gooide ze het in de buitengracht (tegenwoordig Scheltussingel). Het beeldje werd enkele dagen later gevonden door de dienstmeid Margriet Albert Gijsen in de gracht onder het ijs. Het was bijna Kerstmis en zij had driemaal een visioen gehad waarin haar werd verteld om naar die plaats te gaan. Ze nam het beeldje mee naar huis en stak daarbij een kaars aan, die driemaal langer brandde dan andere kaarsen. Hierop bracht zij het beeldje naar haar biechtvader die het beeldje onderbracht in de Onze-Lieve-Vrouwekapel.
Al snel na de vondst van het beeldje kwamen pelgrims bij duizenden naar Amersfoort en werd de stad bekend tot ver buiten onze landsgrenzen. Waarschijnlijk werd de stad in die tijd het belangrijkste Nederlandse bedevaartsoord boven de rivieren. In de loop van een eeuw werd een groot aantal wonderen toegeschreven aan het beeldje. In het zogenaamde Mirakelboek, waarvan twee 16e-eeuwse kopieën bewaard zijn gebleven, zijn ca. 550 wonderen opgetekend. Een aantal jaren na de vondst, omstreeks 1460, werd voor het Mirakel de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd, die decennia later werd verwoest door een explosie. De Onze-Lieve-Vrouwetoren bleef daarbij gespaard en zij bepaalt tot op heden het stadsbeeld van Amersfoort.