Smaak & Omschrijving
Roerdaler Gagelbier heeft een kruidige smaak en wordt gebrouwen op basis van gagel. Een beschermde plant die Schurenhof bij hoge uitzondering mag oogsten in het nationaalpark de meinweg. Jaarlijks oogsten ze dit gewas in februari met een aantal vrijwilligers.
Roerdaler Gagelbier is speciaal gruitbier dat bij De Weerter Stadsbrouwerij wordt gebrouwen in opdracht van Schurenhof. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5.4%. Gagel zorgt voor de kleur, de smaak en de geur van het bier. En het bier heeft dan ook zijn naam te danken aan dit gewas.
Gagel
Het beschermde moerasplantje gagel is een kruid met een rijke brouwgeschiedenis en vormde vroeger een hoofdingrediënt van het kruidenmengel 'gruit' dat toen in ieder bier werd gebruikt. Gagel wordt met toestemming van het Staatsbosbeheer één keer per jaar geoogst voor de productie van het Roerdaler Gagelbier. Gagel geeft een kruidig aroma aan het bier en speelt echt de hoofdrol in de smaakbeleving en de geur van het bier.
Ontstaan
Ramon Meijers van Schurenhof over het ontstaan van het bier: "Jaren geleden zijn mijn ouders met het idee op de proppen gekomen om een streekbier op de markt te zetten. En met echt streekbier bedoelde ze echt streekbier. Ingredienten direct uit het gebied gebrouwen bij een lokale brouwerij. In der tijd zijn we bij Rik en lonneke van brouwerij de Fontein terecht gekomen en samen hebben het bier doorontwikkeld tot het bier zoals het heden ten dagen nog altijd gebrouwen wordt. Helaas alleen niet meer bij de fonteijn in stein. Van wege het feit dat de brouwerij een kentering heeft gemaakt in de te varen koers. (alleen nog maar bier voor hen zelf brouwen) was het voor ons dan ook niet langer mogelijk om ons bier daar te laten brouwen en inmiddels wordt ons bier gebrouwen in de stadsbrouwerij in weert. Het recept is onveranderd!"