Smaak & Omschrijving
Het Rolduc Abdijbier Blond heeft een frisse, volle, ronde en zacht fruitige smaak.
Rolduc Abdijbier Blond is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles.
Verkooppunten
Rolduc Abdijbier is te verkrijgen bij de receptie van Abdij Rolduc in Kerkrade in een geschenkverpakking (2 flesjes en 1 glas) voor €9,95. Het bier is ook per sixpack te koop: €12,95 (prijzen per december 2016; prijzen kunnen variëren). Neem contact op met de Abdij voor de actuele prijzen: info@rolduc.com
Ook wordt het bier geschonken in de hotelbar en brasserie van de Abdij in Kerkrade.
Geschiedenis
Het bier is gebrouwen in opdracht van de eigenaren van het voormalige seminarie Rolduc in Kerkrade. Rolduc werd verbouwd tot conferentieoord en een eigen bier werd als aandachtstrekker beschouwd. Martin Heyse dook, samen met zijn oude schoolmakker en huidig directeur van congrescentrum Rolduc John Debets, in 2001 in de archieven van Kerkrade: de Annales Rodensis.
De abdij werd gesticht in 1104 door Ailbertus van Antoing. Het heeft eeuwenlang dienst gedaan als klooster van de Augustijner koorheren. In 1146 had de abdij al een eigen brouwerij, die naast de vijver aan de Graaf Saffenbergweg lag. De nabijgelegen waterbronnen, de vruchtbare grond voor het verbouwen van graan en hop en de aanwezigheid van stookhout (bomen) waren de reeds voorhanden zijnde natuurlijke ingredienten.
De bewoners van de abdij, de Augustijner koorheren, brouwden hun bier uitsluitend voor eigen gebruik. Geen fles werd buiten het klooster opengetrokken. Bier was gezonder dan water, dat meestal vervuild was. Ze maakten hun bier van gekookt gerstenat, dat verrijkt werd met mede en kruiden. De monniken hadden ontdekt dat je van gekookt water niet ziek werd. Bovendien was bier ook voedzaam. Ze noemde het ook wel de vloeibare boterham.
Het bierzoekend duo ontdekt in de archieven ook nog het bestaan van een tweede Kerkraadse brouwerij met bakkerij, die op de plaats stond van het huidige gebouw van het Grootseminarie. Kaarten uit 1159, 1762, 1776 en 1834 maken melding van deze brouwerij. De archieven melden niets over het soort bier dat de Augustijnen brouwden. Het eerste brouwsel bevatte 230 hectoliter. Het Rolduc Abdijbier wordt sinds 12 september 2002 geschonken.