Steeds vaker zie je alcoholvrije of alcoholarme bieren verschijnen. De laatste twee jaar heeft dit biertype enorm aan populariteit gewonnen. Maar wat is nou precies het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier. En is alcoholvrij ook écht alcoholvrij?
Steeds meer en steeds vaker zie je alcoholvrije of alcoholarme bieren verschijnen. Het wordt steeds populairder onder de bierliefhebbers.
Dit heeft meerdere redenen: de een moet nog rijden en de ander wil even geen alcohol, terwijl een ander het juist drinkt vanwege de non-alcoholische smaak. Er zijn ook mensen die om medische redenen geen alcohol mogen nuttigen.
Er lijkt vooral een beweging gaande waarbij mensen steeds bewuster genieten en daarbij dus ook vaker de alcohol laten staan. En brouwers passen zich graag aan, het aantal alcoholvrije bieren is de afgelopen twee jaar flink gestegen.
Ook in het alcoholvrije segment is er steeds meer te kiezen. Zo zijn er verschillende Nederlandse brouwerijen die een alcoholvrij, alcoholarm of sessionbier lanceren. In dit blog focussen we ons op de verschillen tussen alcoholvrij en alcoholarm bier. Een brouwerij die zich volledig toelegt op deze bieren is de Amsterdamse brouwerij Braxzz. Zij brouwen alcoholvrije speciaalbieren met 0 procent en 0,2 procent alcohol.
De benoemingen zeggen het al. Alcoholvrij bier (of maltbier), daar zit (in principe) géén alcohol in en in alcoholarm bier zit een klein beetje alcohol. In Nederland wordt de term "alcoholvrij" gebruikt voor bieren die onder de 0,1% alcohol bevatten. Dit betekent dat het mogelijk is dat er nog wel wat alcohol in zit.
Wanneer je zeker wilt weten of er in een alcoholvrij bier geen alcohol zit, kun je het etiket bekijken. In Nederland is het namelijk zo dat wanneer er 0 procent of 0.0 op het etiket van het bier staat, dan zit er daadwerkelijk géén alcohol in.
Voorbeelden van 'alcoholvrij bier', waar wél alcohol in zit:
- Brewdog Nanny State (0,5%)
- Warsteiner Premium Alkoholfrei < 0,5%
- vandeStreek Non-Alcoholic Playground IPA (0,5%)
- Jever Fun < 0,5%
In Nederland zijn we streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier. Volgens het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen mag alcoholvrij bier tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlandse bieren. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden en zij mogen dus 'alcoholvrij bier' importeren wat wel wat alcohol bevat.
Zij verkopen hun bier dan als zogeheten alcoholvrij bier in Nederland, maar er zit dan soms meer dan 0,1% alcohol in. Het echte verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier zit hem dus in de regelgeving. In Duitsland, Finland, België en Oostenrijk mag er maximaal 0,5% alcohol in alcoholvrij bier zitten, in Spanje 1% en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2%.
Er zijn ook verschillende manieren om laag-alcoholisch bier te produceren en dat bepaalt uiteindelijk het alcoholpercentage. Sommige brouwers kiezen ervoor om de alcohol te verwijderen na het brouwen (dit gebeurt met een verdampingstechniek) en in het andere geval wordt het gehele brouwproces anders uitgevoerd, waardoor er weinig of geen alcohol ontstaat.