2017 was een bijzonder mooi jaar op biergebied. Speciaalbier is populairder dan ooit en het aantal Nederlandse brouwerijen steeg tot boven de 500. In dit blog blikken we terug op het jaar 2017.
Amsterdamse kroegen kunnen zich opmaken voor de komst van acteurs die net doen alsof ze dronken zijn. Zo wordt gecontroleerd of kroegen niet te lang doorschenken aan jongeren die al aangeschoten zijn. Dat meldde AT5 in januari.
Uit onderzoek is gebleken dat er in cafés en andere horecagelegenheden slecht wordt gecontroleerd op leeftijd. De gemeente zal de komende jaren extra maatregelen nemen om te controleren dat het ook echt gebeurt, onder meer met extra preventie en met de inzet van jonge, meerderjarige handhavers.'
Brouwerij de Prael in Amsterdam wil voortaan alleen nog bier brouwen met regenwater. De Prael is hiermee de allereerste brouwerij ter wereld. In totaal moet er 200.000 liter regenwater opgevangen worden om voldoende bier te kunnen brouwen. Een deel van het bier wordt nu noodgedwongen bij Lindeboom in Midden-Limburg gebrouwen. Daar stopt de Amsterdamse brouwerij mee als de tweede vestiging in De Houthavens (Nieuwe Hemweg 2, Amsterdam) is geopend.
Heineken presenteerde deze maand haar eerste alcoholvrije bier: Heineken 0.0. Voor het eerst wijkt Heineken af van het bekende groen en stapt over op blauw, de kleur van de alcoholvrij categorie. De brouwer biedt hiermee consumenten de mogelijkheid om vaker te variëren in het moment waarop ze genieten van een Heineken; met of zonder alcohol.
Mensen drinken alcoholvrij vaak omdat ze niet willen of kunnen drinken, bijvoorbeeld vanwege zwangerschap of omdat men nog moet rijden. Maar een groep van 21% kiest voor alcoholvrij omdat het lekker is bleek uit het Nationaal Bieronderzoek 2017.
De winnaars van de Dutch Beer Challenge 2017 zijn bekendgemaakt. In verschillende bierstijlen konden Nederlandse brouwers scoren met hun bieren. De Dutch Beer Challenge is de belangrijkste Nederlandse biercompetitie. Een vakjury bestaande uit 32 leden uit binnen- en buitenland heeft eind maart 297 bieren gekeurd. In totaal 83 Nederlandse brouwerijen waren goed voor deze bijna 300 bieren.
Hou je van reizen en bier? Dan moet je deze 10 biersteden bezoeken! Wij hebben een top 10 samengesteld van de beste biersteden ter wereld! Ga eens op pad en leer de bierwereld kennen! In verschillende landen zijn mooie en grote biersteden te vinden!
Bammetjes Bier is gebrouwen door restaurant Instock en bierbrouwerij Troost. Dit Weizen biertje is te proeven bij restaurant Instock Utrecht Bammetjes Bier is de zomerse opvolger van Pieper Bier en is ditmaal gemaakt van gered brood.
Dit broodbier smaakt als een echte Weizen. Bammetjes Bier heeft een echt zomers karakter dat door haar bijzondere receptuur een lichte gisttroebele kleur heeft. Ook heeft Bammetjes Bier een hint van banaan.
Bavaria investeert fors in het bekende biermerk Palm. Zo moderniseert Bavaria de Palm-brouwerij in Steenhuffel voor een bedrag van 20 miljoen euro. Het tekent het vertrouwen dat de familie Swinkels heeft in dit amber bier met historie. Naast de investering in de brouwerij krijgen de verschillende Palm-bieren een nieuwe uitstraling en steekt Bavaria extra energie in de marketing van Palm.
Een enkel glas bier zou een mens knapper maken. Dit blijkt uit het onderzoek wat De Bristol University heeft gedaan. Tijdens dit onderzoek hebben onderzoekers foto's genomen van veertig studenten in nuchtere toestand en na één, twee en drie glazen alcohol. Vervolgens werd er door een groep nuchtere, heteroseksuele mensen gevraagd welke van de foto's zij het meest aantrekkelijk vonden.
En wat bleek? De proefpersonen vonden de mensen met één glaasje op aantrekkelijker dan de broodnuchtere studenten. Het merendeel koos namelijk voor de foto waarbij de respondenten één glas alcohol genuttigd hadden.
De afgelopen vijf jaar is het aantal cafés in Nederland afgenomen van circa 9.300 naar 8.950, een daling van 4%. De cafébranche staat dus onder druk, er lijkt sprake van een conceptverschuiving. Over een periode van tien jaar is de afname nog veel sterker. In deze periode verdwenen er 1.324 cafés in Nederland oftewel 13%. Kijken we naar de provinciale ontwikkeling dan is te zien dat alleen in Friesland, Overijssel en Drenthe de afgelopen 5 jaar het aanbod weer is toegenomen.
Het aantal brouwerijen doen het echter wel goed! Telde Nederland in 2007 nog 90 brouwerijen, in augustus 2017 zijn dat er meer dan 500. Hier vallen ook zogenaamde huurbrouwerijen onder; brouwers met eigen recepten, maar zonder eigen brouwketels. Zij maken gebruik van de brouwfaciliteiten van andere bier brouwerijen. Het aantal productiebrouwerijen in Nederland is op dit moment 239.
Dat bier en bier brouwen steeds serieuzer wordt genomen en professioneel wordt in Nederland blijkt uit het feit dat StiBON uitbreidt en er een echte mbo opleiding tot brouwer is gelanceerd!
StiBON biedt een erkende opleiding voor Nederlandse biersommeliers en biedt opleidingen aan op verschillende niveaus. Tijdens BBB Maastricht hebben BBB en StiBon Bieropleidingen officieel de samenwerking bevestigd, waardoor de bieropleiding ook in Maastricht wordt aangeboden.
Er is een MBO-opleiding tot bierbrouwer gestart gisteren. Moest je eerst nog naar België om een gedegen brouwersopleiding te volgen, nu kun je hem volgen Rotterdam. Er zijn inmiddels meer dan 500 Nederlandse brouwerijen, waarvan een groot deel huurbrouwer is. Toch is er een initiatief om goed onderlegde brouwers op te gaan leiden. De MBO bierbrouwopleiding werd bedacht door Fer Kok van Brouwerij de Prael en Peter Rouwen van Brouwerij Noordt.
Ongefilterd bier is troebel bier. Het bier is niet gefilterd hierdoor zou het bier een volle romige smaak krijgen. Door het niet filteren krijgt het bier een troebele substantie.
De Keuringsdienst van Waarde heeft een vraag gekregen van een kijker of ongefilterd bier. Zowel Amstel als Brand hebben een tijdje geleden een nieuw pils op de markt gebracht. Brand Ongefilterd en Amstel Ongefilterd zijn bieren die rechtstreeks uit de lagertanks komen.
De kijker die de vraag stelt is zelf ook een brouwer en zegt dat zijn ongefilterde bier er anders uitziet dan dat van Amstel. De brouwer vraagt zich af hoe dat kan en De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt dit.
Het wordt steeds populairder om ook bier met eten te combineren. Vooral speciaalbieren doen het heel goed. Dit blijkt uit de toenemende aandacht voor het pairen van gerechten met bier. Zo heeft Albert Heijn dit jaar een digitale Adventskalender samengesteld met mooi kortingen op lekkere speciaalbieren. Om zo af te tellen naar Kerstmis met bier. De Kerst is misschien voorbij, maar het is nog koud genoeg om los te gaan met lekker Kerst recepten. Bekijk ook Bier combineren met gerechten en AH geeft tips voor bier-spijs combinaties voor de lekkerste bier en spijs combinaties!